Recep Tayyip Erdogan a suspendat orice relație comercială cu Israelul

Recep Tayyip Erdogan a suspendat orice relație comercială cu Israelul Erdogan. Sursa Foto- Dreamstime

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul, anunţată cu o zi înainte, vizează să "forţeze" ţara să accepte un armistiţiu în Fâşia Gaza, relatează AFP.

"Am luat anumite măsuri pentru a forţa Israelul să accepte un armistiţiu şi să crească volumul ajutorului umanitar care intră (în Gaza)", a declarat preşedintele turc în prezenţa unor oameni de afaceri la Istanbul. "Vom monitoriza consecinţele măsurii pe care am luat-o în cooperare (...) cu mediile noastre de afaceri", a adăugat el.

Recep Tayyip Erdogan a anunțat că Turcia a suspendat orice legătură comercială cu Israel

Turcia a suspendat joi relaţiile sale comerciale cu Israelul, după ce a restrâns deja exporturile către această ţară în aprilie, ca răspuns la războiul din Fâşia Gaza, a anunţat Ministerul turc al Comerţului.

Ca răspuns la războiul din Fâşia Gaza şi a furiei crescânde a populaţiei turce împotriva menţinerii relaţiilor comerciale cu Israelul, Turcia a restrâns la începutul lui aprilie exportul către Israel a numeroase bunuri, printre care produse din oţel, fier şi aluminiu, conform Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Altfel, Hamas analizează o propunere de încetare a conflictului în Gaza venită de la Israel și indică existența unor evoluții pozitive.

Ismail Haniyeh, un conducător al grupării teroriste, a declarat că se examinează cu optimism cea mai recentă ofertă și că va trimite delegați la Cairo pentru a continua tratativele. Asta alimentează speranțele de progres în încercările blocate pentru obținerea unui armistițiu.

Hamas analizează o propunere de încetare a focului

Cea mai recentă propunere de încetare a focului, promovată intens de administrația Biden în ultimele zile, vine după aproape șapte luni devastatoare de război.

Înțelegerea ar implica o încetare temporară a ostilităților pe o perioadă de săptămâni și eliberarea ostatecilor ținuți de Hamas și a prizonierilor palestinieni în Israel.

De asemenea, ar permite revenirea civililor în nordul Fâșiei Gaza, în mare parte depopulat, și ar facilita sporirea livrării de ajutoare umanitare în regiune.

Cu doar o zi în urmă, un purtător de cuvânt al Hamas, Osama Hamdan, a declarat la televiziunea libaneză: „Poziția noastră față de actuala propunere de negociere este negativă”.