Evenimentul Zilei > International > Reacţia Occidentului faţă de ameninţările lui Putin
Reacţia Occidentului faţă de ameninţările lui Putin

Reacţia Occidentului faţă de ameninţările lui Putin

La anunţul de astăzi al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, prima reacţie din Occident a venit din partea Olandei. Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că "Putin este panicat". După Olanda, şi Marea Britanie şi Polonia au reacţionat faţă de liderul rus.

Liderul Rusiei, Vladimir Putin, a ameninţat în mod deschis Occidentul în discursul său legat de mobilizarea parţială. În discursul în care a anunţat mobilizarea parţială pentru prima dată de la Al Doilea Război Mondial, Putin afirmă: „Deţinem multe arme cu care să răspundem, nu blufez.”

Occidentul a reacţionat la această declaraţie a lui Putin. Şi prima reacţie a venit din Olanda.

Răspunzând lui Vladimir Putin, premierul Olandei, Mark Rutte, a spus: „Anunţul de mobilizare este semnul panicii care l-a cuprins pe Putin.” De asemenea, prim-ministrul olandez a declarat că pentru Europa este importantă sprijinirea Ucrainei. 

Marea Britanie

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe al Marii Britanii, Gillian Keegan, a declarat presei britanice că ameninţarea lui Putin că are multe arme la dispoziţie pe care intenţionează să le folosească, ameninţare adresată Occidentului,  este „înfiorătoare”.

„Aceasta este o ameninţare serioasă, dar este o ameninţare care a fost făcută şi anterior”, a spus Keegan, şi a adăugat: „Ameninţarea lui Putin trebuie luată în serios. Este clar o escaladare a tensiunilor.”

Keegan a mai afirmat că „Discursul a constat în minciunile lui Putin”, subliniind că vor continua să caute o soluţie diplomatică pentru războiul din Ucraina: „Întotdeauna vor exista discuţii directe sau prin intermediul altor părţi cu Ucraina, şi din acest motiv vom promova calmul şi acolo unde se poate, să continuăm aceste discuţii.” 

În discursul său, Putin a acuzat Occidentul de „şantaj nuclear” la adresa Rusiei şi a precizat că ţara sa deţine multe arme cu care poate să răspundă şi că nu blufează.

La rândul său, şi ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat în legătură cu mobilizarea anunţată că „Putin a acceptat eşecul invaziei”. 

Wallace a mai spus: „Putin şi Şoigu au trimis la moarte zeci de mii de cetăţeni prost echipaţi. Nici o ameninţare, nici o propagandă nu poate ascunde realitatea, şi anume, faptul că Ucraina câştigă acest război, comunitatea internaţională este unită, iar Rusia devine un paria global.

Polonia

Prim-ministru Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că „Rusia va încerca să distrugă Ucraina, să-i schimbe frontierele. Ţările occidentale ar trebui să facă mult mai mult pentru a sprijini Ucraina.”

Finlanda

Ministrul apărării din Finlanda, Antti Kaikkonen, i-a răspuns astfel lui Putin:

„Situaţia din apropierea Finlandei este echilibrată. După părerea mea, există motive pentru aplicarea unei politici de vize şi mai dure.”

Germania

În legătură cu anunţul privind mobilizarea, ministrul finanţelor din Germania, Christian Lindner, a spus: „Este un semn de slăbiciune. Ucraina nu se teme de acest anunţ, nici nouă nu ar trebui să ne fie teamă.”

Subliniind puterea nucleară a Rusiei, Lindner a menţionat: „(Ameninţarea lui Putin că va folosi arma nucleară) Bineînţeles că toţi trebuie să fim atenţi. Nu astăzi s-a aflat că Rusia este o mare putere nucleară, era cunoscut de mult. Din acest motiv este important să sprijinim Ucraina, dar să nu fim parte în război.”, notează cumhuriyet.com.tr

(Traducerea Rador)