Evenimentul Zilei > International > Mircea Geoană critică ultimele decizii ale lui Vladimir Putin: Toate aceste evoluții vor aduce o înrăutățire a situației din Ucraina. Monitorizăm îndeaproape ce face Rusia
Mircea Geoană critică ultimele decizii ale lui Vladimir Putin: Toate aceste evoluții vor aduce o înrăutățire a situației din Ucraina. Monitorizăm îndeaproape ce face Rusia

Mircea Geoană critică ultimele decizii ale lui Vladimir Putin: Toate aceste evoluții vor aduce o înrăutățire a situației din Ucraina. Monitorizăm îndeaproape ce face Rusia

Mircea Geoană spune că mobilizarea parțială anunțată de președintele Vladimir Putin arată clar că războiul din Ucraina nu merge cum și-ar fi dorit Rusia. Din păcate, această decizie va duce la noi pierderi de vieți omenești. NATO anunță și că monitorizează permanent Rusia, după ce liderul de la Kremlin a amenințat din nou cu folosirea armelor nucleare.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO spune că discursul lui Putin, dar și declararea mobilizării parțiale arată clar că invazia în Ucraina nu merge deloc conform planurilor Rusiei.

„Discursul președintelui Putin demonstrează, în primul rând, că războiul nu decurge conform planurilor Moscovei. Acesta a făcut o mare greșeală de calcul. A crezut că poate prelua controlul Ucrainei în câteva zile. Însă ofensiva rusă a fost oprită de forțele ucrainene și acum, de fapt, ucrainenii au reușit să elibereze parte din teritoriul pe care forțele ruse îl ocupaseră în primele luni ale războiului“, a declarat Mircea Geoană.

Pierderi de vieți omenești

Secretarul general adjunct al NATO spune că această mobilizare necesită timp, dar va spori efectivele militare ale Rusiei în Ucraina. Acest lucru va duce la o escaladare a războiului și la pierderi de ambele părți.

„Într-adevăr, toate aceste evoluții vor aduce o înrăutățire a situației din Ucraina, pentru că o escaladare a conflictului va însemna, din păcate, mai multă suferință, mai multe pierderi de vieți. Președintele Putin poate pune capăt acestui război prin retragerea forțelor sale, prin oprirea invadării unei alte țări“, a mai spus Mircea Geoană.

Monitorizare permanentă

Având în vedere noile amenințări nucleare ale lui Vladimir Putin care a spus că Rusia se va apăra prin orice mijloace, NATO a decis să își sporească prezența pe flancul estic al alianței.

„Retorica nucleară la care recurge președintele Putin este periculoasă și nesăbuită. Știe foarte bine că un război nuclear nu trebuie purtat niciodată, nu poate fi câștigat și va avea consecințe fără precedent pentru Rusia. În consecință, NATO și-a sporit considerabil prezența, în special în partea de est a Alianței.

Comunicăm cât se poate de clar că monitorizăm îndeaproape ce face Rusia. Până acum nu am văzut nicio schimbare în postura sau pregătirea nucleară, dar monitorizăm acest lucru îndeaproape și rămânem vigilenți“, a mai spus Mircea Geoană.

Vot trucat

El spune și că referendumurile ce vor fi organizate în provinciile separatiste nu au nicio legitimitate. „Atât discursul, cât și mobilizarea parțială a forțelor armate ale Rusiei demonstrează greșeala strategică a președintelui Putin. În aceeași logică – de a încerca să traseze o linie roșie, de a reveni de pe o poziție de forță în conflict – vor avea loc și referendumurile false de pe teritoriul Ucrainei încă ocupat de forțele ruse.

După cum spunea și Secretarul general Jens Stoltenberg ieri, la New York, asemenea voturi false, referendumuri trucate, nu au însă nicio legitimitate și, prin urmare, nu schimbă natura conflictului“, mai explică Mircea Geoană.