Ce se va întâmpla dacă Ucraina nu face față Rusiei. Mircea Geoană: „O țară din NATO poate fi următoarea țintă”

Ce se va întâmpla dacă Ucraina nu face față Rusiei. Mircea Geoană: „O țară din NATO poate fi următoarea țintă” Sursa: Arhiva EVZ

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a declarat că războiul din Ucraina va fi unul de uzură. Totuși, politicianul a subliniat importanța contraofensivei ucrainenilor. Geoană a vorbit și despre îngrijorările legate de centrala Zaporojie, despre ajutorul oferit de NATO Ucrainei, dar și despre politica din România.

Mircea Geoană a declarat în ceea ce privește centrala de la Zaporojie că NATO face apel la autoritățile ruse să permită neîntârziat accesul. De asemenea, organizația nord-atlantică nu vede un risc cu privire la bombardarea centralei, cât vede un risc de accident sau incident cu privire la acțiunile de oprire a centralei.

Zaporojie e alimentată de la o centrală termică din exterior, iar încercarea rușilor de a muta producția către Crimeea e o operațiune extrem de riscantă, a mai adăugat secretarul general adjunct al NATO. În plus, politicianul speră ca misiunea să rămână cât mai mult acolo. „Trebuie să fim foarte atenți că Rusia va încerca să folosească prezența inspectorilor ca un element de propagandă, va încerca să mascheze că acolo e o bază militară rusească în toată regula. Se lucrează la o așa-zisă petiție a oamenilor din zonă, pe metodă rusească, care să convingă că Ucraina bombardează centrala”.

Ce încearcă să facă Rusia la Zaporojie

Geoană consideră că nu va fi o misiune ușoară pentru Rusia să mute producția către Crimeea. Mai mult decât atât, ceea ce face Moscova la centrală reprezintă doar un alt instrument al războiului psihologic. Rușii încearcă să folosească un element de sensibilitate, riscul nuclear și se joacă cu emoțiile pe care le au cetățenii europeni.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acesta este jocul: șantaj emoțional cu occidentul, propagandă împotriva ucrainenilor, când de fapt în spate e un interes militar și economic legat de energia electrică care ar putea să meargă către Crimeea. Este imperios necesar ca Federația Rusă să păstreze operatorii ucraineni profesioniști care sunt specializați să lucreze cu acea centrală”.

În același timp, politicianul a explicat că ajutorul pentru Ucraina, în acest context, ține de respectarea Cartei ONU și că NATO nu face parte din acest conflict. Astfel, organizația are obligația de a ajuta Ucraina, de a proteja aliații și de a nu escalada conflictul dintre NATO și Federația Rusă. NATO consideră că prezența permanentă a inspectorilor AIEA ar reduce riscul unui accident nuclear.

Următoarea țintă a Rusiei poate fi din NATO

Mircea Geoană a vorbit și despre cum s-a dezvoltat războiul din Ucraina. Astfel, el consideră că prima etapă, cea a asaltului eșuat împotriva Kievului, nu a adus succes. De asemenea, cea de-a doua etapă ofensiva din Donabs adus la ocuparea a doar 0,02% din teritoriu. De asemenea, Rusia nu a abandonat ideea să atace Odesa pentru a avea un coridor care să priveze Ucraina de accesul la zona Mării Negre.

În ceea ce privește eficiența sancțiunile Occidentului, Geoană a spus că trebuie să se recunoască faptul că există un preț care trebuie plătit pentru a opri imperialismul rusesc. În cazul în care, Ucraina nu rezistă, o țară din NATO poate fi următoarea țintă a Rusiei. „Mă întreb care va fi următoarea țintă pentru Federația Rusă, de data aceasta o țară NATO. Este un element de prudență și de obligație strategică. Evident că este un cost mai ales pentru cei vulnerabil în societățile noastre, dar noi vorbim de un cost în bani, în timp ce ucrainenii vorbesc de costuri în vieți omenești”, informează Digi24.