Evenimentul Zilei > Politica > Război între Raed Arafat și Sorin Cîmpeanu. Victimele colaterale: părinții și elevii. „Nu mai jucați ping-pong cu educația”
Război între Raed Arafat și Sorin Cîmpeanu. Victimele colaterale: părinții și elevii. „Nu mai jucați ping-pong cu educația”

Război între Raed Arafat și Sorin Cîmpeanu. Victimele colaterale: părinții și elevii. „Nu mai jucați ping-pong cu educația”

Haosul total din instituțiile de învățământ în ceea ce privește testarea elevilor împotriva COVID-19 a determinat elevii și părinții să iasă în stradă. Marți, 14 decembrie, în fața Ministerului Educației s-au prezentat școlari și adulți care au cerut oficialilor să nu mai „joace pin-pong cu educația”. Poziția protestatarilor vine după ce zilele de testare pentru copii au suferit modificări din cauza întârzierii livrărilor de teste de salivă.

Dezorganizarea autorităților este plătită de părinți, care au fost solicitați în miez de noapte să se prezinte la sediile de unde trebuiau să ridice testele de salivă pentru copiii lor, precum și de elevi. La nivel instituțional, pare a fi o învălmășeală completă. Ministrul Sănătății, Sorin Cîmpeanu, a sugerat, după protestul din fața instituției pe care o conduce că, de fapt, vinovat pentru întârzierile de livrare a testelor anti-COVID-19 pe bază de salivă este șeful DSU, Raed Arafat.

Sorin Cîmpeanu arată cu degetul spre Raed Arafat. „IGSU este parte în contract”

„Există o hotărâre CNSU, nr. 83 din 2021, care spune că trebuie achiziţionate 70 de milioane de teste, pentru testarea de două ori pe săptămână. Ne spune Ministerul Sănătăţii, prin instrucţiunea din Monitorul Oficial. Trebuie testaţi preşcolarii din grădiniţe, toţii elevii, tot personalul din învâţământ. A se vedea educatori, învăţători, profesori, personal didactic auxiliar şi personal nedidactic.

Există o hotărâre CNSU care trebuie să fie pusă în aplicare. Ministerul Educației nu este parte semnatară într-un contract, să poată avea controlul pe termenele de livrare. IGSU este parte în contract. IGSU ne-a asigurat că face toate demersurile posibile pentru aprovizionare ritmică, cu teste.

Suntem în întârziere, dar insist pe nevoia de testare, aşa cum spune Ministerul Sănătăţii, de două ori pe săptămână. Insist asupra acestui lucru, Avem o hotărâre CNSU care trebuie să fie pusă în aplicare. Cele 70 de milioane de teste din hotărârea CNSU, publicată în Monitorul Oficial ajung pentru testarea elevilor, vreme de 11-12 săptămâni. Până acum am avut testare într-o singură săptămână completă”, a transmis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, după semnalarea problemei de întârziere a livrării testelor de salivă pentru elevi.

Elevii și părinții au ieșit în stradă: „Nu mai jucați ping-pong cu educația”

Potrivit Hotărârii CNSU, elevii trebuie testați împotriva bolii COVID-19 de două ori pe săptămână. Inițial, zilele de testare erau luni și joi. În prezent, însă, din cauza faptului că testele au fost livrate cu întârziere la inspectoratele școlare județene sau/și nu erau suficiente, elevii ar trebui să se testeze marțea și vinerea.

Părinții și elevii au ieșit în stradă, marți, în urma haosului privind testarea școlarilor. Adulții au fost chemați la ore târzii să ridice testele pentru copii și, în fața Ministerului Educației, au solicitat autorităților să „nu mai joace ping-pong cu educația”, acesta fiind și sloganul petiției înaintate de către protestatari, semnată de altfel de 50 de mii de persoane. Adulții cer măsuri urgente la nivelul instituțiilor de învățământ pe perioada pandemiei de coronavirus.

Statul român cheltuie un miliard de lei pentru a testa copiii din școli, însă se ridică și problema eficienței dispozitivelor, după ce 67% dintre cazurile pozitive de infectare raportate joia trecută au fost, de fapt, fals-pozitive. Premierul Nicolae Ciucă a trimis Corpul de Control pentru a verifica achiziția testelor de salivă pentru elevi, potrivit Antena3.