Evenimentul Zilei > International > RĂSPUNSUL DUR al premierului Theresa May după cel de-al treilea ATAC TERORIST din Marea Britanie în doar trei luni
RĂSPUNSUL DUR al premierului Theresa May după cel de-al treilea ATAC TERORIST din Marea Britanie în doar trei luni

RĂSPUNSUL DUR al premierului Theresa May după cel de-al treilea ATAC TERORIST din Marea Britanie în doar trei luni

Premierul britanic Theresa May a declarat că există „prea multă toleranță” pentru extremismul islamist în Marea Britanie și a promis că va lupta împotriva acestui fenomen, după al treile atac terorist din țară, în ultimul an.

Vorbind la Downing Street, cu cinci zile înainte de alegerile generale din Marea Britanie, May a descris atacurile ca fiind „brutale” și a spus că extremismul trebuie învins. „Nu putem și nu vom pretinde că lucrurile pot continua așa cum sunt acum. Destul e destul!”, a spus ea, conform The Guardian.

Premierul nu a vorbit despre extremismul islamist în declarația de după atacul de la Manchester, nici nu a subliniat, așa cum au făcut premierii anteriori că ideologia radicalismului islamist este o pervetire a credinței în Islam. 

De data aceasta, May a avut un răspuns mult mai dur, în ton și limbaj, și în răspunsul așteptat legat de politică, chiar dacă comisarul poliției metropolitane, Cressida Dick, nu a anunțat public numele și naționalitatea celor trei atacatori. 

Programul în patru puncte pe care May l-a subliniat face parte din efortul anti-extremism pe care l-a anunțat acum doi ani, într-un discurs pe care l-a numit „entryism”, de la radicalii islamiști din sectorul public și din societatea civilă, care ar fi „calul troian” din școlile din Birmingham. 

S-a referit, în primul rând, la cele trei atacuri teroriste din ultimele 73 de zile, care ar putea să nu fi fost puse în practică de o rețela comună, darau același stil și implică aceleași mijloace de atac. 

Este enecesar să observăm că aceste atacuri sunt legate „într-un sens important. Sunt legate prin ideologia malefică a extremismului islamist care predică ura, diviziunea și promovează sectarismul”. 

Premierul May a mai avertizat că operațiunile contra-teroriste și mjiloacele militare s-ar putea să nu fie suficiente pentru a pune capăt atacurilor și a învinge ideologia. „Va fi învinsă doar când vom deturna mintea oamenilor de la violență și vom reuși să-i facem să înțeleagă valorile noastre – valorile Marii Britanii pluraliste – care sunt superioare oricărei soluții oferite de predicatori sau susținători ai urii”, a spus ea. 

În al doilea rând, ea a spus că acordurile internaționale sunt necesare pentru a înlătura „spațiul sigur de care are nevoie extremismul pentru a crește”, spațiu oferit de companiile mari de internet. 

În al treilea rând, bătălia contra „spațiilor sigure” nu trebuie să aibă loc doar online, ci și în lumea reală. „Așa că trebui să devenim mai fermi în a identifica și a arăta dovezile apărute în sectorul public și societate. Va fi nevoie, pentru asta, de conversații dificile, uneori jenante”, a adăugat May, care spune că va fi nevoie de destrămarea comunităților segregate, pentru a putea lupta cun extremismul. 

De asemenea, vor fi revizuite sentințele cu închisoare pentru fapte de terorism, chiar și pentru crime mai puțin grave. 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: