Evenimentul ZileiSocialRafila a spus-o clar! Două măsuri care ne-ar readuce la normal

Rafila a spus-o clar! Două măsuri care ne-ar readuce la normal

Rafila a spus-o clar! Două măsuri care ne-ar readuce la normal
Senatorul PSD Alexandru Rafila susține că autoritățile române ar trebui să aibă în vedere două aspecte pentru ca pandemia în România să fie țintă sub control.

De două aspecte principale ar trebui să țină cont autoritățile pentru a încetini în România răspândirea pandemiei provocată de coronavirus, susține profesorul Alexandru Rafila.

„Două lucruri trebuie crescute: aprovizionarea cu vaccin – trebuie să ajungem la circa 300.000 de doze pe săptămână în ceea ce privește livrările de vaccin – și tot același număr de persoane ar trebui vaccinate săptămânal”, a explicat Rafila, sâmbătă, într-o intervenție pe B1 TV.

„Evident, nu numai din rândul personalului medical, ci și din rândul categoriilor vulnerabile pentru că acest contract de 10 milioane de doze, încheiat cu compania Pfizer, se întinde pe durata a nouă luni și un calcul simplu arată că, în fiecare lună, circa 1,2 milioane de doze vor fi livrate și evident, ele vor trebui să fie și administrate în aceeași proporție.

Având în vedere că se vor face două administrări pentru fiecare persoană, înseamnă că până în luna septembrie, doar cu acest vaccin ar trebui vaccinate circa 5 milioane de persoane. Dacă între timp va fi și un alt vaccin autorizat, de exemplu, vaccinul de la AstraZeneca, care e ceva mai ușor de manipulat și e păstrat, atunci s-ar putea ca și medicii de familie să fie cooptați și populația care nu este într-o categorie vulnerabilă să fie vaccinată”, a mai spus Alexandru Rafila.

Se vor deschide centre suplimentare de vaccinare

Printre altele, senatorul PSD a oferit recomandări în ceea ce privește simplificarea modului în care se face programarea pentru vaccinare, mai ales în mediul rural.

„Eu cred că este important să reușim noi să vaccinăm 35.000-40.000 de persoane pe zi. (…) Se vor deschide, în mod evident, centre suplimentare de vaccinare. Cred că, în foarte scurt timp, în paralel cu personalul medical trebuie începută și vaccinarea categoriilor vulnerabile.

Adică să nu așteptăm să terminăm întâi cu personalul medical și să trecem la categoriile vulnerabile, ci să începem simultan vaccinarea.

Cred că ar mai trebui puțin lucrat la programare pentru că este oarecum complicat, sunt mulți oameni în mediul rural, care nu au acces la internet, la instrumente digitale și atunci acolo trebuie o programare mult mai rapidă și tradițională, prin intermediul medicului de familie.

Dacă vom vaccina din categoriile la risc, circa 3-4 milioane de persoane, atunci o să vedem și o încetinire și ceea ce este mai important, nu numai o încetinire, ci și o protecție a acestor oameni care se adresează de obicei pentru îngrijiri spitalicești.

Dacă noi reușim să protejăm persoanele care sunt la risc de complicațiile care pot apărea în timpul bolii, atunci și sistemul de sănătate va fi degrevat și va putea să începe să lucreze și pentru alte categorii de pacienți care acum sunt oarecum marginalizați”, a mai spus Rafila.


Accesează: