Evenimentul Zilei > Actualitate > Raed Arafat vizează HoReCa! Șeful DSU vrea rapid o lege și mai clară în restaurante
Raed Arafat vizează HoReCa! Șeful DSU vrea rapid o lege și mai clară în restaurante

Raed Arafat vizează HoReCa! Șeful DSU vrea rapid o lege și mai clară în restaurante

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a recunoscut că în acest moment există o problem legată de angajații care lucrează în industria HoReCa din cauza faptului că legea nu-I oblige să fie vaccinați împotriva Covid-19.

În acest context, Raed Arafat și-a exprimat nemulțumirea cu privire la faptul că angajaţii restaurantelor nu sunt vaccinați, în timp ce clienții sunt obligați să prezinte certificatul verde la intrare.

În opinia șefului DSU, o rezolvare a acestei situații ar fi ca patronii să se asigure că angajații care nu vor să fie vaccinați să fie testați în permanență. În acest sens, Arafat a făcut apel la bunul-simț al celor care conduc afaceri în industria HoReCa.

Între timp, Arafat a mai subliniat că soluţia pentru reglementarea raportului de muncă prin certificatul verde poate fi adoptată numai prin lege în Parlament. „Nu este normal, vă dau dreptate (n.r. – ca angajații din HoReCa să nu fie obligați să se vaccineze împotriva Covid-10, deși clienților li se impune asta).

Numai că sunt două chestii care reglementează. Una este problema pe care o reglementăm pe acces, pe problemă de sănătate publică. Cealaltă este pe raportul de muncă.

Arafat vrea soluția bunului-simț

Claudiu Năsui are o ştire mare pentru HoReCa! Încep înscrierile pentru despăgubiri
horeca, claudiu nasui, despagubiri, doar, inscrieri

Şi problema cu angajaţii are două soluţii: soluţia bunului-simţ, care înseamnă ca patronul restaurantului să se asigure că angajaţii lui cel puţin sunt testaţi. Și a doua soluţie este soluţia prin lege, care să impună aceste reguli (n.r. – în restaurante).

Dar numai prin lege şi prin adoptare la Parlament, nu prin hotărâri de guvern sau alte modalităţi care implementează măsurile de sănătate publică generală. Deci, problema raportului de muncă nu putem să o afectăm decât dacă va veni o lege care să aprobe acest lucru″, a precizat Raed Arafat.

Se prelungește starea de alertă în România

„După cum a fost anunţat de domnul prim-ministru astăzi, a fost adoptată hotărârea de guvern care prelungeşte starea de alertă începând cu data de 10 octombrie. Vreau să precizez că, de fapt, hotărârea nu prevede nimic nou, ea prelungeşte doar măsurile, la momentul în care încetează actuala hotărâre intră automat hotărârea de prelungire.

Vreau să subliniez că măsurile, de fapt, sunt prevăzute în Legea 55 din 2020, care stabileşte măsurile adoptate în perioada stării de alertă, ce presupun limitarea exercitării unor drepturi şi libertăţi fundamentale în scopul asigurării de protecţie adecvată a dreptului la viaţă, la integritate fizică şi psihică, la ocrotirea sănătăţii.

Prin prezentul proiect al hotărârii noi nu facem decât să prelungim măsurile şi să adoptăm ce a fost prevăzut în lege, noi nu legiferăm şi noi doar stabilim care sunt măsurile care se implementează din ce este prevăzut în Legea 55″, a mai spus Arafat la finalul şedinţei de guvern de miercuri,  6 octombrie, 2021.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: