Evenimentul Zilei > Social > Raed Arafat vede un nou moment pentru finalul pandemiei: „Poate vom reuşi.”
Raed Arafat vede un nou moment pentru finalul pandemiei: „Poate vom reuşi.”

Raed Arafat vede un nou moment pentru finalul pandemiei: „Poate vom reuşi.”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a vorbit luni seara, despre momentul în care România ar putea da primele semne că începe să învingă pandemia de coronavirus.

Raed Arafat vede un nou moment pentru finalul pandemiei: „Poate vom reuşi.” Într-o intervenţie la Digi24, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a comentat şi ultimele decizii anunţate la nivel european cu privire la vaccinul AstraZeneca.

Amintim că vaccinarea cu AstraZeneca este oprită vaccinarea în 11 ţări din Uniunea Europeană. În alte 5 a fost oprit numai un anumit lot. În România sunt discuţii despre lotul 5811, lotul-problemă în Italia.

Raed Arafat vede un nou moment pentru finalul pandemiei

„Sunt două abordări. Sunt 5 ţări care merg pe un anumit lot. Nu pot vorbi pentru că nu sunt implicat în acest aspect. Sunt convins că cei de la CNVAC vor lua o decizie corectă după ce vor vedea care sunt moti

Nu mi se pare că Germania, Franţa şi Italia exagerează şi suflă şi în iaurt cu AstraZeneca. Dacă alte ţări au luat aceste decizii, înseamnă că au motive şi colegii de la CNCAV vor trebui să studieze şi să ia deciziile, dar nu vreau eu să mă bag.

Este un lucru foarte bun că românii vor să se vaccineze. Asta ne va duce cât mai aproape de normalitate. Ştim cu toţii că vaccinarea este soluţia pentru a creşte imunitatea şi a nu mai exista transmiterea care a existat până în acest moment. Clar, că vaccinarea este calea care ne va duce la limita răspândirii.

Colegii noştri din Israel au spus că începe să existe un anumit impact de la un procent de vaccinare. Când creşti spre 40-50, clar că numărul vaccinaţilor o să aibă un impact şi numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 o să scadă. E paradigmă.

Dacă vom continua vaccinarea şi dacă populaţia continuă să se vaccineze, astea sunt lucrurile pe care noi le aşteptăm. Poate vom reuşi până la toamnă să limităm răspândirea pandemiei. Suntem într-o creştere a cazurilor de infectare cu Covid-19 şi e clar că suntem într-un nou val. Comparativ cu valul trecut, când erau 500 la Terapie Intensivă, acum sunt 900 de cazuri. Asta solicită creşterea capacităţii de Terapie Intensivă”, a declarat Raed Arafat.