Update. Raed Arafat anunță schimbări majore în București și țară. Ultimele detalii

Update. Raed Arafat anunță schimbări majore în București și țară. Ultimele detalii

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a vorbit luni despre situaţia paturilor de la Terapie Intensivă în ţară şi în Capitală.

Intră Bucureștiul în carantină? Declarația de ultimă oră a lui Raed Arafat.

Update „Se discută reoperaţionalizarea Spitalului Leţcani. Lucrează DSP, lucrează colegii de acolo. Bineînţeles, trebuie verificate sistemele de încălzire, tot, ca să fie bine acolo. Dar clar că spitalul va fi reactivat în cel mai scurt timp posibil. Deci asta este cu siguranţă.

Numărul total de terapie intensivă este stabil. Va fi crescut prin aceste adăugiri de paturi suplimentare, dar nu în mod extrem de semnificativ şi practic este o redistribuire a personalului medical deja existent, plus că cu ajutorul colegilor de la DSU se caută variante pentru medici ATI care să poată fi detaşaţi în astfel de unităţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ştim că condiţiile nu sunt identice cu cele dintr-o secţie interioară, dar sunt mult mai bune decât să rămână bolnavul într-o unitate de primiri urgenţe. Noi am detaşat deja un număr de rezidenţi. Suntem dispuşi să detaşăm şi alt personal acolo. Lucrăm prin detaşare şi prin mutarea personalului din zonele mai puţin cu presiune către zonele cu presiune mai mare. Este normal acest lucru

O soluţie urgentă este detaşarea personalului

Unitatea mobilă trebuie să fie conectată să obţină aprobarea de la DSP, sunt măsuri normale şi trebuie să fie conectată la un rezervor de oxigen, la apă şi curent. Deja avem o parte din personal detaşat. Ordinele de detaşare au fost semnate acolo. Şi va trebui să mai detaşăm probabil personal, specialişti, nu numai rezidenţi. Cu Victor Babeş a fost aceeaşi discuţie ca să încercăm că creştem numărul. De altfel, Victor Babeş şi discutând cu Primăria, are posibilitatea să mai crească zece paturi în interiorul spitalului, dar asta va mai dura ceva timp până termină. Până atunci, putem să folosim unitatea mobilă acolo", a declarat Raed Arafat.

La rândul ei, Andreea Moldovan, care ocupă funcţia de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat: „Spitalele unde infrastructura o permite şi unde există capacitatea de investigaţie corectă a pacienţilor, pentru a oferi acestor pacienţi o îngrijire medicală cât de bună se poate. Deja au fost stabilite, avem un plus de paturi de Terapie Intensivă şi de asemenea am discutat pe suplimentarea paturilor de terapie acută sau intermediară, unde pacienţii care nu necesită intubaţie şi ventilaţie invazivă să poată fi îngrijiţi corespunzător.

La nivel de Bucureşti avem un surplus momentan identificat de aproximativ 50 de paturi de terapie intensivă şi 140 de terapie intermediară. Ce am mai discutat în plus a fost vizavi de uşurarea spitalelor care fac în prezent evaluare, pentru că sunt doar puţine spitale care fac evaluare. Acelea fac şi monitorizarea pacienţilor, fac şi terapia pacienţilor COVID.

Andreea Moldovan a lansat apelul căre spitale

Un alt apel către spitalele cu care am discutat astăzi a fost să preia şi alte spitale această sarcină de evaluare a pacienţilor COVID pozitivi pentru a scădea presiunea pe spitalele de infecţioase sau de pneumologie care sunt încărcate în prezent.

Foarte curând vom avea disponibilă o creştere a accesibilităţii populaţiei la testare, pentru că există o diferenţă foarte mare între judeţe. De asemenea, facem apel la populaţie, atunci când are simptome sugestive COVID, să se testeze într-unul dintre locurile unde această testare se poate face corect.

Este foarte important ca în cazul în care există o persoană cu simptome sugestive COVID şi cu diagnostic să nu întârzie prezentarea la medic, să nu întârzie contactul cu medicul de familie, pentru că o parte dintre aceste cazuri severe pe care le vedem acum în terapie intensivă sunt cazuri cu prezentare tardivă la medic.

Vaccinarea în sine este unica soluţie de la acest moment să putem să trecem cât mai repede prin situaţia... Noi avem nevoie de oameni cu imunitate cât mai multă. Este încă un apel către populaţie să se înscrie, să meargă la vaccinare şi să se informeze din sursele oficiale.”

Intră Bucureștiul în carantină? Declarația lui Raed Arafat

Ştirea iniţială: Raed Arafat: Luni, la Bucureşti nu mai erau locuri libere la Terapie Intensivă. Alertă „Unele spitale vor trebui să se readapteze cu situaţia actuală cu privire la numărul paturilor de la Terapie Intensivă.

La Bucureşti, noi am adus prima unitate de ATI la Spitalul Sfâtul Ioan şi mai vrem să aducem încă una la Victor Babeş. Ar fi 3 pe lângă cea de la Marius Nasta. Ştim că nu sunt condiţii la fel de bune ca într-un spital. Situaţia este dinamică. E posibil să avem un loc azi şi mâine să nu mai avem. Sunt pacienţi care se vindecă, sunt alţii pe care îi pierdem şi locurile se eliberează mereu.

(n.r. - câte paturi sunt libere la ATI) Luni, la Bucureşti nu mai erau locuri libere. În ţară erau în jur de 20, 30 de paturi, dar asta se schimbă, este o situaţia în dinamică. În acest moment, o problemă deosebită este la Bucureşti, dar este în dinamică. Sunt zone cum e Timişoara, de unde am avut pacienţi transferaţi, dar şi din Moldova. Asta e o problemă care apare la un moment

Ajutor din afara ţării în acest moment nu avem de ce să cerem. Mai este o unitate mobilă la Botoşani, mai este una la Timişoara, unde a trebuit să fie schimbat ceva la sistemul de climatizare. Cred că Unitatea de la Timişoara va fi repusă curând în funcţiune.

Raed Arafat: Luni, la Bucureşti nu mai erau locuri libere la Terapie Intensivă

(…) Cifra totală de medici de Terapie Intensivă nu o ştiu pe de rost, dar cred că sunt vreo 2.000, dar nu vreau să greşesc. Sunt şi medici pensionari care au venit şi care ajută.

La acest moment avem incidenţă ceva mai mică decât ieri în Bucureşti, adică 3.88. Deja s-au luat măsuri. Aţi văzut că cei de la ordine publică sunt foarte activi pentru a opri petrecerile şi festivităţile.

Intră Bucureștiul în carantină? Declarația  lui Raed Arafat

La acest moment, monitorizăm. Sperăm să nu se carantineze. Mai este o cale până acolo. De teste nu m-am ocupat. Ştiu doar că unii trimit testele în altă parte.

Vaccinarea în sine este unica soluţie. Noi avem nevoie de oameni cât mai mulţi cu imunitate. Este încă un apel pentru populaţie. Să meargă la vaccinare. Să se informeze din surse oficiale, nu de la părerologi.

Noi acum începem valul 3 cu 900 de pacienţi în Terapie Intensivă. Presiunea e alta decât cea care a fost în octombrie şi noiembrie 2020, pentru că deja avem mai mulţi oameni.

La acest moment nu ştiu pe de rost cât este liber la Terapie Intensivă în Bucureşti”, a declarat Raed Arafat.