Evenimentul Zilei > Social > Avertismentul lui Raed Arafat: putem ajunge iar la 10.000 de cazuri pe zi
Avertismentul lui Raed Arafat: putem ajunge iar la 10.000 de cazuri pe zi

Avertismentul lui Raed Arafat: putem ajunge iar la 10.000 de cazuri pe zi

Raed Arafat nu exclude ca România să ajungă la 10.000 de infectări pe zi, însă susține că măsurile luate până acum de autorități sunt menite să încetinească această creștere. ”Tendința este de creștere, nu mai este de platou, nici de scădere”, a spus Raed Arafat.

Medicul Raed Arafat afirmă că există „o creştere clară” numărului de infecţii cu SARS-CoV-2, iar această tendinţă trebuie „să ne atragă atenţia la respectarea mai departe a măsurilor care au fost recomandate”. El susţine că nu exclude posibilitatea ca această creştere să continue, evitând că facă predicţii cu privire la numărul de cazuri zilnice la care s-ar putea ajunge.

„Există o creştere clară. Creşterea continuă, sunt zone care sunt cu creşteri mai mari decât celelalte. Noi, ce încercăm să facem şi măsurile oricât de simple par, sau exagerate par pentru alţii, cum e măsura din zonele turistice montane, cum e măsura de a reduce seara deplasările, toate astea sunt menite să încercăm să stopăm răspândirea (…) La acest moment, tendinţa este de creştere, nu mai este de platou, nu mai este de scădere, iar această tendinţă trebuie să ne atragă atenţia la respectarea mai departe a măsurilor care au fost recomandate”, a declarat Raed Arafat, vineri seară, la Digi 24.

Efectul măsurilor de carantină se vede în timp

El a adăugat că „un număr semnificativ de localităţi sunt în carantină”, iar efectul măsurilor se vede în timp. El a precizat că răspândirea noii tulpini apărute în Marea Britanie duce la creşterea cazurilor, dacă situaţia nu este ţinută sub control.

Ce se va întâmpla de Paști în România. Răspunsul lui Raed Arafat

Întrebat dacă exclude posibilitatea ca în următoarele săptămâni să se ajungă din nou la 10.000 de cazuri noi pe zi, Arafat a spus că nu poate face predicţii cu privire la epidemie.

„Nu putem exclude, eu nu pot exclude nimic. Nu sunt clarvăzător, să spun că vom ajunge la o cifră sau alta, este o creştere la acest moment clar. (…) E posibil ca această creştere să continue, dar măsurile care s-au luat, carantinările, închiderea unor activităţi când se ajunge la peste 3 la mie, toate sunt menite să încetinească această creştere”, a adăugat el.

În ceea ce priveşte perioada următoare, în care se apropie sărbătorile de Paşti, Arafat a arătat că „speranţa este să nu se ajungă la măsuri similare cu anul trecut”, precizând că „este cert că nu doreşte nimeni să limiteze dreptul la activitatea religioasă” şi că este prematur să se pronunţe cineva asupra a ceea ce se întâmpla la acel moment.