Evenimentul Zilei > Social > Situație critică la secția de Terapie Intensivă din Cluj. Apel disperat al medicilor
Situație critică la secția de Terapie Intensivă din Cluj. Apel disperat al medicilor

Situație critică la secția de Terapie Intensivă din Cluj. Apel disperat al medicilor

Situația de la Terapie Intensivă din Cluj este critică. Nu mai există niciun loc disponibil pentru pacienții care suferă de COVID-19.

Situația de la Terapie Intensivă din Cluj este critică. Nu mai există niciun loc disponibil pentru pacienții care suferă de COVID-19. Un medic din Cluj a declarat că situația este foarte gravă și că oamenii nu înțeleg ce se întâmplă. Tot acesta a spus că persoanele se prezintă la spital abia când sunt în stare critică si preferă să se trateze singuri acasă.

Numărul de locuri destinate pentru pacienții care suferă de COVID-19 sun extrem de puține în Cluj, iar în momentul de față toate cele 65 de paturi destinate bolnavilor sunt ocupate.

Medicii spun că pacienții ajung la spital cu forme severe, fiindcă, deși au simptome la începutul bolii, nu se testează sau o fac cu testele rapide, iar apoi preferă să se trateze singuri, de cele mai multe ori din teama de a nu fi obligați să stea în carantină. Doar că mulți ajung la spital în stare gravă. Unele persoane nici măcar nu se testează.

Ce a declarat un medic de la ATI Cluj

Medic ATI din Cluj: „Sunt pacienți cu hipoxie severă, nu au aer și cheamă ambulanța, iar ambulanțele se plimbă între spitale fiindcă nu sunt locuri nicăieri. Sunt aceste secții de terapie intermediară, unde se fac intervenții non-invazive, dar foarte mulți au nevoie de ventilație mecanică , iar locuri nu mai sunt. Lumea nu înțelege ce se întâmplă, dar perioada care urmează e cea mai dificilă din toată pandemia. Oamenii vin la spital netestați, când nu mai pot respira. Preferă să stea acasă și să se trateze singuri. Ajung foarte târziu și cu forme severe. Stăm mai rău decât în aprilie, decât în octombrie/noiembrie, iar cazurile sunt în creștere”.

Prefectul Clujului, Szilard Tasnadi, confirmă situația gravă în care s-a ajuns. El spune că de săptămâna viitoare se vor suplimenta paturile de Terapie Intensivă destinate Covid.

„Dimineață erau 7 locuri libere, acum nu mai avem nimic. Zero. S-au ocupat imediat. Avem multe solicitări din țară de a primi pacienți, dar nu mai avem nici noi niciun loc liber. Sper să nu fim nevoiți să cerem și noi transferuri. Avem luni o nouă ședință, am discutat și cu managerii de spitale să vedem ce soluții găsim. Vom mări capacitatea ATI Covid, fiindcă nu avem de ales. Ce alte soluții avem acum? E important ca oamenii să fie responsabili, e importantă vaccinarea. Deocamdată eu nu îmi doresc să vorbim de carantină, deși incidența este în creștere în municipiu și județ. Nu vreau să ajungem acolo. Apoi, nu putem să schimbăm spitalele și să aibă de suferit alte patologii, fiindcă sunt și mulți alți bolnavi. Nu putem transforma tot în Covid. Dar e nevoie de responsabilitate din partea tuturor”, a spus prefectul.

Incidența din Cluj-Napoca a ajuns duminică la 4.61 la mia de locuitori, în creștere față de sâmbătă, când era 4.48 la mia de locuitori.

De la debutul epidemiei în România, în județul Cluj au fost confirmate peste 43.000 de infecții cu Sars-Cov-2.