Încă privim cu încredere în sensul că situația, chiar dacă este în creștere, e în creștere controlată. Avem creșteri, dar și scăderi. Încă așteptăm să vedem dacă vom avea o scădere continuă și susținută în perioada următoare.

Semnalul pe care l-am dat și îl dau în continuare e că dacă ne schimbăm comportamentul prea devreme și dacă renunțăm prea devreme la măsurile luate, și aici mă refer strict la perioada aceasta, va fi tot mai rău.

Atenție, mai avem trei săptămâni până pe 15 mai. Trebuie să respectăm toate regulile dacă nu vrem să vedem o schimbare a situației, care poate să schimbe și deciziile de după. E de înțeles că unii spun că nu mai pot să stea în casă, dar să nu uităm că suntem într-o situație deosebită, nu doar România, ci tot mapamondul.

Nu e ca și gripa, e altceva aici. Problema noastră e să încercăm să nu avem o presiune majoră pe sistemul medical. Dacă situația scapă de sub control și vor crește brusc numărul cazurilor la terapie intensivă înseamnă că sistemul va avea probleme, va crește numărul deceselor. Noi trebuie să continuăm să respectăm măsurile ca să ieșim cu bine din acest val”, a spus Arafat, la Antena 3.

Totodată, șeful DSU a ținut să precizeze că relaxarea se va face treptat și că nu se vor deschide centrele comerciale sau localurile de pe 15 mai.

Relaxarea va fi una graduală, nu va fi instantanee. Relaxarea nu se face brusc. Noi trebuie să înțelegem acest lucru și să nu avem impresia că după 15 mai se deschide totul, restaurante, cinematografe, mall-uri. Nu va fi așa.

Până pe 15 mai mai sunt trei săptămâni, vom vedea care va fi comportament și ce cazuri noi apar în fiecare zonă. S-ar putea ca în unele zone unde sunt focare mai puternice să nu poată fi relaxate măsurile”, a spus Raed Arafat, conform sursei citate.