Evenimentul Zilei > Social > Raed Arafat a spus când putem reveni la normal în România. Mult nu mai este
Raed Arafat a spus când putem reveni la normal în România. Mult nu mai este

Raed Arafat a spus când putem reveni la normal în România. Mult nu mai este

La un an de când ţara noastră a fost lovită de pandemia de coronavirus, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat sâmbătă că există un interval în care românii pot reveni la o viaţă „cât de cât normală”.

Raed Arafat a spus când putem reveni la normal în România la un an de la debutul pandemiei de coronavirus. Mult nu mai este. Într-o intervenţie la TVR 1, Raed Arafat a dezvăluit că acest moment ar putea veni spre finalul anului. Pentru ca acest obiectiv să fie atins, şeful DSU a precizat că va fi nevoie de câteva condiţii.

În primul rând, campania de vaccinare trebuie să meargă bine și să se respecte în continuare măsurile de prevenire a infectării cu SARS COV-2.

Raed Arafat a spus când putem reveni la normal în România

“Dacă campania de vaccinare merge foarte bine și sper să continue – avem o ampanie care, comparativ cu alte țări, are succes și are un număr suficient de oameni vaccinați – dacă totul merge bine, este posibil ca pe la toamnă- iarnă să ne vedem că avem un număr suficient de vaccinați ca să întrerupem răspândirea.

Dar avem și necunoscute: ce tulpini noi mai apar… Până acum, totul este ok, sub control. Poate că va trebui să fie făcute anumite modificări la vaccin, poate mai trebuie făcute rapeluri. Acum oamenii de știință și de cercetare lucrează.

Eu cred, către sfârșitul anului am putea să ajungem la o situație mult mai bună decât a fost până acum, cu condiția celor două traiectorii: vaccinarea să continue și măsurile de protecție să continue până la momentul la care considerăm că suntem în siguranță să începem să relaxăm din aceste măsuri”, a declarat Raed Arafat la TVR.

Noua modalitate de raportare a cazurilor de infecţie cu SARS-CoV-2

Altfel, amintim că şeful DSU a precizat joi, a Târgu Mureş, că noua modalitate de raportare a cazurilor de infecţie cu SARS-CoV-2 va fi o soluţie corectă. Arafat  nu crede că aceasta va avea un impact foarte mare: „E o decizie care s-a luat de către colegii de la Grupul de Suport Tehnico-Ştiinţific (privind gestionarea bolilor, n.r.) acum două săptămâni şi jumătate, s-a intrat cu ea la Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi s-a decis să fie aplicabilă începând de astăzi (joi, n.r.). Impactul depinde de localitate, dar nu va fi mare, din câte ştiu. Dacă e corect ce am ca informaţie, la Bucureşti va fi o creştere de 0,02%. S-a considerat că asta va fi o soluţie corectă pentru a include totul şi pentru a nu fi separate focarele de celelalte cazuri. Calculul este total, toate cazurile dintr-o localitate sau judeţ vor intra în incidenţă, pe ultimele 14 zile.”

DrRaedArafat stiri.tvr.ro