Evenimentul Zilei > International > Putin transportă pește cu nave civile nucleare. Au făcut-o și pe asta…
Putin transportă pește cu nave civile nucleare. Au făcut-o și pe asta…

Putin transportă pește cu nave civile nucleare. Au făcut-o și pe asta…

Nava Sevmorput, încărcată cu 200 de containere frigorifice de pește, în portul Petropavlovsk-Kamciatski, va porni pe ruta maritimă a Nordului, apoi spre Sankt-Petersburg.

Sevmorput va ajunge în Sankt-Petersburg via strategica rută a Nordului care este o prioritate pentru liderul de la Kremlin. „Această călătorie de testare cu acest portcontainer cu propulsie nucleară ne dă speranța că aceste livrări vor deveni regulate”, a estimat guvernatorul regiunii Kamceatka, Vladimir Kuzmițki, citat de Moscow Times.

În containerele transportate de Sevmorput se află pește, caviar și fructe de mare congelate.
Este prima dată când o navă civilă rusă cu propulsie nucleară expediază marfă în largul coastelor norvegiene. Din marea Nordului, Sevmorput va continua să navigheze în apele care separă Suedia și Danemarca, trecând prin strâmtoarea Grand Belt și în marea Baltică, înainte de ultima escală în portul Sankt-Petersburg.

La începutul acestei săptămâni, grupul nuclear rus Rosatom a confirmat traseul navei.
Trasnportul fructelor de mare din regiunea Pacificului din Rusia la Sankt Petersburg, prin Arctica, se face în cooperare între autoritățile din regiunea Kamceatka, grupul Norebo, Rosatom și Ministerul Dezvoltării Extremului Orient și Arctica.

Norebo este un grup integrat de societăți de pescuit, procesare și comerț și de transport al fructelor de mare din nord-vestul Rusiei și din Extremul Orient.

Negocierile au început deja pentru ca nava să urmeze aceeași rută anul viitor. Sevmorput este un porcontainer care a fost lansat oficial la apă în 2008 iar în 2013 a fost renovată.

În toamna lui 2015, Sevmorput se afla în teste în Marea Barents. Anul viitor, nava experia mărfuri de-a lungul coastei nordice a Siberiei, transportând bunuri către bazele militare din Arctica.  Nava poate naviga prin ghețuri de un metru grosime, cu o viteză de două noduri și cu o viteză de 20 de noduri în apă liberă.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: