Rusia a deschis un birou de reprezentare al Ministerului Apărării și a donat 10 vehicule blindate Republicii Centrafricane, acesta reprezentând un ultim efort al Moscovei de a-și extinde influența pe continent, a informat Reuters sâmbătă.

Mutarea făcută de Rusia vine în contextul în care președintele Vladimir Putin face presiunii pentru a recăpătă influența din perioada URSS și de a contesta poziția altor puteri în Africa, o țară extrem de bogată în resurse.

Republica Centrafricană, fostă colonie franceză devastată de conflicte, a primit din partea Rusiei numeroase arme de calibru mic.

Ambasadorul Rusiei în Republica Centrafricană, Vladimir Titorenko, a declarat că Moscova a transportat un al doilea lot de 10 vehicule blindate BRDM-2 către Bangui, potrivit Reuters. Primul lot a sosit pe 15 octombrie.

Rusia a trimis, de asemenea, cinci membri ai armatei, inclusiv pe ofițerul superior Oleg Polguev, care va conduce biroul reprezentativ al Ministerului Apărării din Rusia în Republica Centrafricană.

Titorenko a mai precizat că Moscova are în vedere și extinderea numărului de instructori militari din Republica Centrafricană, a informat agenția de știri rusă RIA Novosti.

„Obiectivul strategic al Rusiei în Republica Centrafricană este acela de a stabili un controlul deplin al Guvernului și al întregului teritoriu al țării. De asemenea, Rusia își dorește să consolideze și prezența forțelor armate în zonă”, a declarat Titorenko pentru RIA Novosti, după prima livrare a BRDM-2.

Potrivit Retuers, Titorenko a declarat că Bangui a solicitat Moscovei ajutor pentru ridicarea embargoului ONU asupra armelor „astfel încât să fie posibilă furnizarea de armament greu, inclusiv artilerie și elicoptere”.

În ultimii ani, în schimbul drepturilor miniere, Rusia a sprijinit Africa cu armament, energie nucleară și alte servicii.