Giganții energetici, tehnologici, băncile și companiile aeriene au înregistrat cele mai mici venituri  în primele trei luni ale anului, iar daunele ar putea dura mult după terminarea pandemiei de coronavirus, deoarece analiştii nu se așteaptă ca activitatea economică din Rusia să se redreseze în curând.

Aproape peste jumătate dintre cele mai mari corporații din Rusia au publicat deja rezultate financiare pentru primul trimestru – care acoperă perioada de volatilitate financiară maximă la jumătatea lunii martie.

Cifrele reprezintă ceea ce poate fi „vârful aisbergului” cu privire la încasări

Bănci: pierderi la împrumuturi
Creditorul de stat Sberbank – cea mai mare bancă din Rusia – a cunoscut deja atrofierea profiturilor, cu 47% în primele trei luni ale anului în rezultatele oficiale.

„Nu este posibil să vorbim despre îmbunătățirea rezultatelor în sectorul bancar  în viitorul apropiat, deoarece problemele din economia internă din cauza pandemiei pot avea consecințe de lungă durată pentru creditorii”, a declarat pentru The Moscow Times Dmitry Puchkaryev, analist la BCS.

Rival VTB – de asemenea, de stat – a înregistrat profituri în scădere cu 14% în primul trimestru.

Analiștii de la VTB Capital, grupul de investiții al VTB, au declarat că pierderile din acest sector nu se vor recupera mai devreme de 18 luni.

Ajutoarele guvenramentale, modeste

„Dimensiunea ajutorului guvernamental acordat sectorului bancar și debitorilor este mai modestă decât în ​​timpul crizelor din 2008 și 2014. Prin urmare, considerăm că efectul focarului Covid-19 este probabil absorbit de bănci cu întârziere … cu câștiguri care se recuperează pe deplin abia în 2022 „, a scris Mikhail Shlemov, analist de acțiuni la VTB Capital într-o notă de cercetare.

Energie: prețuri reduse și producție scăzută
Giganții energetici ai Rusiei se pregătesc, de asemenea, pentru un succes pe termen mai lung, alimentat de dubla forță a prețurilor mai mici la petrolul și la producție datorită acordului reînnoit OPEC + dintre Rusia și Arabia Saudită.

Goliath Oil Rosneft a înregistrat prima sa pierdere trimestrială în opt ani, cu o hemoragie de 2,2 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului.

„După ce măsurile de carantină vor fi reduse, cererea de petrol se poate recupera treptat, iar acordul OPEC + va oferi sprijin suplimentar pieței. Cu toate acestea, acest lucru poate fi așteptat doar în al treilea sau al patrulea trimestru dacă situația epidemiologică se stabilizează ”, a spus Puchkaryev, BCS.

Tehnologie: venit diversificat și buzunare mai goale
Veniturile la două firme tehnologice din Rusia – Yandex și Mail.Ru – au crescut în primul trimestru cu 25% la Yandex și cu 14% la Mail.Ru, în timp ce profiturile au scăzut la prima cu 5%, şi la Mail.ru cu 22%.

Printre companiile ale căror rezultate nu au fost afectate în mod negativ de coronavirus se numără Bursa de la Moscova, Magnit și X5 Retail.

Panica pe piețele mondiale în primul trimestru a dus la o creștere puternică a tranzacțiilor la bursa din Moscova. În martie, platforma de tranzacționare a raportat un volum record de tranzacționare, iar profiturile au crescut cu 91% până la 5,9 miliarde de ruble (81 milioane USD). Veniturile la retaileri Magnit și X5 Retail au crescut cu peste 10% fiecare în primele trei luni datorită comenzilor online.

Pentru majoritatea celor mai mari companii din Rusia, adevărata lovitură a coronavirusului nu s-a reflectat încă în rezultatele raportate până acum. Al doilea trimestru a început cu o „perioadă nelucrătoare” de șase săptămâni care a închis 30% din economia rusă, iar blocajele oficiale de la Moscova și Sankt Petersburg sunt în curs de desfășurare, notează themoscowtime.