Evenimentul Zilei > International > Putin interzice opoziţia. Ce a declarat Procuratura generală despre mişcarea prodemocraţie a lui Hodorkovski
Putin interzice opoziţia. Ce a declarat Procuratura generală despre mişcarea prodemocraţie a lui Hodorkovski

Putin interzice opoziţia. Ce a declarat Procuratura generală despre mişcarea prodemocraţie a lui Hodorkovski

Procuratura generală din Rusia a declarat că organizația neguvernamentală „Rusia deschisă”, fondată de fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, este o organizație „indezirabilă”, o clasificare ce ar putea pune în pericol existența ONG-ului.

Procuratura generală a acuzat „Rusia deschisă” și alte instituții cu care este asociată de „discreditarea ultimelor alegeri”, dar „Rusia deschisă” a replicat imediat că este un ONG înscris în Rusia, motiv pentru care nu poate fi decretată „organizație indezirabilă”, scrie siteul europalibera.org.

Pe 29 aprilie, „Rusia deschisă” intenționează să organizeze o serie de manifestații de protest sub sloganul „Destul” a declarat la Washington, coordonatorul național al organizației, Vladimir Kara-Murza în cadrul audierilor din Comisia Helsinki a Congresului american. Protestatarii îi vor cere președintelui Vladimir Putin să nu mai candideze la un nou mandat anul viitor, după 17 ani la putere.

Pe lângă fundaţia lui Hodorkovski, Parchetul a interzis şi Institutul pentru Rusia Modernă, descris drept o organizaţie americană, precum şi Mişcarea Civilă Rusia Deschisă, descrisă drept britanică.

„Aceste organizaţii desfăşoară programe şi proiecte speciale pe teritoriul Federaţiei Rusiei menite să discrediteze rezultatele alegerilor viitoare din Rusia şi sunt declarate nelegitime”, se arată în comunicatul procurorilor.

„Activitatea lor este menită să incite la acţiuni protest şi să destabilizeze situaţia politică internă, ceea ce reprezintă o ameninţare la adresa bazelor sistemului constituţional şi a securităţii statului”, a adăugat Parchetul.

În baza unei legi din 2015, orice organizaţie calificată drept „indezirabilă” poate fi interzisă, iar membrii săi pot fi amendaţi sau condamnaţi la până la şase ani de detenţie.

Putin l-a eliberat pe Hodorkovski, la un moment dat cel mai bogat om din Rusia, în 2013, după ce acesta a petrecut 10 ani după gratii pentru fraudă. Fostul magnat susţine că acuzaţiile au fost fabricate pentru a-l pedepsi pentru finanţarea opoziţiei politice. Preşedintele rus a declarat că îl priveşte pe omul de afaceri drept un hoţ.

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: