Putin începe să semene cu Elțîn: SE CLATINĂ! PENSIILE îi SCOT în STRADĂ pe ruși
Editura Evenimentul si Capital

Putin începe să semene cu Elțîn: SE CLATINĂ! PENSIILE îi SCOT în STRADĂ pe ruși

Autor: | | 0 Comentarii | 6188 Vizualizari

Lansată în ajunul Cupei Mondiale la fotbal, pentru distragerea atenției, reforma sistemului de pensii i-a scos în stradă pe ruși. Comuniștii s-au aliat cu liberalii și cu disidenții. Obișnuita strategie a lui Putin – „Țarul bun și boierii răi” – nu mai funcționează. Popularitatea liderului de la Kremlin a luat-o la vale.

Reforma pensiilor este un genocid!” – „Tu ne iei nouă pensiile, noi îți luăm ție puterea!” – „Nu vrem să murim muncind!”

Acestea sunt doar câteva dintre lozincile scandate de protestatarii ruși care au ieșit în stradă în weekend, în toată Rusia, de la Moscova la Sankt Petersburg și până în Siberia, pentru a-și manifesta nemulțumirea față de preconizata reformă a sistemului de pensii, în special față de creșterea vârstei de pensionare.

Vladimir Putin se află în dificultate: este unul dintre puținele astfel de momente din lunga sa carieră politică. Liderul de la Kremlin a încercat întotdeauna să se plaseze de partea poporului, să acționeze ca un avocat al celor mulți. De data aceasta, cei mulți îl huiduie în stradă.

Presa nu s-a ferit să abordeze subiectul în termeni gravi: Moskovsky Komsomoleț de pildă scrie că protestele sunt provocate de „cea mai periculoasă și mai riscantă reformă din cei 20 de ani de putere ai lui Putin”.

Rușii nu mai apucă pensia

Proiectul legii pensiilor a creat o bizară coaliție împotriva liderului de la Kremlin, grupând comuniști, liberali, sindicaliști și simpatizanți ai principalului lider al opoziției, Alexei Navalnîi.

„Creșterea vârstei de pensionare este o crimă adevărată și un furt patentat împotriva a zeci de milioane de oameni, sub masca unei ‘reforme a pensiilor’”, a scris Navalnîi pe rețelele de socializare. Iar liderul Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov, a tunat într-un discurs la Moscova: „Declarația noastră oficială la adresa guvernului este aceasta: nu veți pune în aplicare această reformă. Țara spune NU!”

Peste trei milioane de ruși au semnat deja o petiție online împotriva reformei pensiilor, care se va aplica din 2019 și va mări gradual vârsta de pensionare pentru bărbați, de la 60 la 65 de ani, și pentru femei, de la 55 la 63 de ani, scrie Asia Times. Criticii proiectului afirmă că mulți ruși nu vor mai trăi suficient pentru a beneficia de pensii dat fiind că speranța medie de viață în Rusia este de 66 de ani la bărbați și de 77 de ani la femei, potrivit datelor oferite de Organizația Mondială a Sănătății. În unele zone din țară situația este și mai gravă: în regiunea autonomă Ciukotka din Estul extrem, speranța de viață pentru bărbați nu trece în medie de 60 de ani.

Alcoolul și tutunul omoară pe capete

Și în alte țări foste sovietice - Ucraina, Georgia, Azerbaidjan sau Uzebkistan - cifrele sunt la fel de sumbre.

Alcoolismul și tabagismul sunt explicațiile pentru diferența mare a speranței de viață la femei față de bărbați, scrie raportul OECD. Ziarul economic Vedemosti notează că doar 60% dintre bărbații care au împlinit 20 de ani în 2018 vor trăi suficient pentru a mai apuca pensia.

Criticii proiectului subliniază de asemenea faptul că mulți ruși continuă să muncească după ce au ieșit la pensie, pentru a putea supraviețui. Mărindu-se vârsta de pensionare, noul sistem îi va lipsi ani buni de un venit suplimentar. Alții afirmă că, din cauza vârstei înaintate, mulți pensionari nu își vor mai putea găsi slujbe noi.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate