Putin începe să semene cu Elțîn: se clatină

Putin începe să semene cu Elțîn: se clatină

Lansată în ajunul Cupei Mondiale la fotbal, pentru distragerea atenției, reforma sistemului de pensii i-a scos în stradă pe ruși. Comuniștii s-au aliat cu liberalii și cu disidenții. Obișnuita strategie a lui Putin – „Țarul bun și boierii răi” – nu mai funcționează. Popularitatea liderului de la Kremlin a luat-o la vale.

Reforma pensiilor este un genocid!” – „Tu ne iei nouă pensiile, noi îți luăm ție puterea!” – „Nu vrem să murim muncind!”

Acestea sunt doar câteva dintre lozincile scandate de protestatarii ruși care au ieșit în stradă în weekend, în toată Rusia, de la Moscova la Sankt Petersburg și până în Siberia, pentru a-și manifesta nemulțumirea față de preconizata reformă a sistemului de pensii, în special față de creșterea vârstei de pensionare.

Vladimir Putin se află în dificultate: este unul dintre puținele astfel de momente din lunga sa carieră politică. Liderul de la Kremlin a încercat întotdeauna să se plaseze de partea poporului, să acționeze ca un avocat al celor mulți. De data aceasta, cei mulți îl huiduie în stradă.

Ne puteți urmări și pe Google News

 Presa nu s-a ferit să abordeze subiectul în termeni gravi: Moskovsky Komsomoleț de pildă scrie că protestele sunt provocate de „cea mai periculoasă și mai riscantă reformă din cei 20 de ani de putere ai lui Putin”.

Rușii nu mai apucă pensia

Proiectul legii pensiilor a creat o bizară coaliție împotriva liderului de la Kremlin, grupând comuniști, liberali, sindicaliști și simpatizanți ai principalului lider al opoziției, Alexei Navalnîi.

„Creșterea vârstei de pensionare este o crimă adevărată și un furt patentat împotriva a zeci de milioane de oameni, sub masca unei ‘reforme a pensiilor’”, a scris Navalnîi pe rețelele de socializare. Iar liderul Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov, a tunat într-un discurs la Moscova: „Declarația noastră oficială la adresa guvernului este aceasta: nu veți pune în aplicare această reformă. Țara spune NU!”

Peste trei milioane de ruși au semnat deja o petiție online împotriva reformei pensiilor, care se va aplica din 2019 și va mări gradual vârsta de pensionare pentru bărbați, de la 60 la 65 de ani, și pentru femei, de la 55 la 63 de ani, scrie Asia Times. Criticii proiectului afirmă că mulți ruși nu vor mai trăi suficient pentru a beneficia de pensii dat fiind că speranța medie de viață în Rusia este de 66 de ani la bărbați și de 77 de ani la femei, potrivit datelor oferite de Organizația Mondială a Sănătății. În unele zone din țară situația este și mai gravă: în regiunea autonomă Ciukotka din Estul extrem, speranța de viață pentru bărbați nu trece în medie de 60 de ani.

Alcoolul și tutunul omoară pe capete

Și în alte țări foste sovietice - Ucraina, Georgia, Azerbaidjan sau Uzebkistan - cifrele sunt la fel de sumbre.

Alcoolismul și tabagismul sunt explicațiile pentru diferența mare a speranței de viață la femei față de bărbați, scrie raportul OECD. Ziarul economic Vedemosti notează că doar 60% dintre bărbații care au împlinit 20 de ani în 2018 vor trăi suficient pentru a mai apuca pensia.

Criticii proiectului subliniază de asemenea faptul că mulți ruși continuă să muncească după ce au ieșit la pensie, pentru a putea supraviețui. Mărindu-se vârsta de pensionare, noul sistem îi va lipsi ani buni de un venit suplimentar. Alții afirmă că, din cauza vârstei înaintate, mulți pensionari nu își vor mai putea găsi slujbe noi.

 

„Tătucul națiunii” și-a dezamăgit supușii

Necesară sau nu, reforma pensiilor este extrem de impopulară: 90% dintre ruși nu sunt de acord cu ea, iar impactul este devastator pentru regim. Partidul Rusia Unită, cea mai importantă forță politică din Parlament și singura care susține reforma pensiilor a pierdut 16% în sondaje de la începutul anului, ajungând la cel mai scăzut nivel înregistrat din 2011 încoace.

Regimul se aștepta că proiectul său va stârni mânia rușilor, așa că l-a anunțat în ziua dinainte de începerea Cupei Mondiale la fotbal. Sub pretextul asigurării securității competiției, protestele au fost interzise timp de o lună, iar atenția populară a fost distrasă de meciuri. „În timp ce ne bucuram de victoriile fotbaliștilor noștri, guvernul a luat decizia de a înscrie un gol împotriva întregii țări”, a comentat Ziuganov.

Vladimir Putin a încercat să se țină departe de proiectul impopular, astfel încât tot șocul nemulțumirilor să fie încasat de guvern, scrie Asia Times. O tactică des folosită de liderul de la Kremlin: „Țarul bun și boierii răi”. „Când am fost întrebat ce variantă (a planului de reforme) îmi place, am răspuns atunci și răspund și acum: nici una”, a declarat Putin în iulie.

„Tătucul” își lasă fiii din brațe

Totuși, și nivelul popularității președintelui a cunoscut o cădere brutală: de la 80% în luna mai, la 64% în iulie, potrivit unui sondaj realizat de institutul de stat (nota bene!) VTsIOM. Nu este de mirare, dat fiind că mai ales pensionarii și rușii care depind de subvențiile de la stat formează grosul bazinului său de simpatizanți. Reputația sa de „Protector al poporului” și de „Tătuc al națiunii” începe să se clatine. Rușii încep să-și amintească de haosul din epoca Elțîn, când țara a fost lovită de primul val de „reforme capitaliste”.

 

Guvernul mustește de optimism

Premierul Dmitri Medvedev susține însă că reforma este vitală pentru a salva sistemul de pensii al Rusiei, care se bazează pe subvenții de la stat pentru a nu intra în colaps. În ciuda declarațiilor oficiale, economia țării nu stă deloc pe roze, afectată de sancțiunile internaționale și de prețul mic al petrolului, astfel că povara pensiilor a devenit nesustenabilă. Însă principala cauză care face necesară creșterea vârstei de pensionare este una demografică: populația îmbătrânește în ritm galopant, iar numărul persoanelor active, care contribuie la fondul de pensii, scade la fel de rapid. Guvernul mai aduce în sprijinul său argumentul că actualele vârste de pensionare au fost instituite în anii 1930 și că de atunci condițiile de muncă s-au îmbunătățit. Ministrul Sănătății, Olga Tkaceva, mustește de optimism: ea susține că speranța de viață în Rusia va ajunge în 2030 la 75,8 ani la bărbați, respectiv 83,7 ani la femei.