Evenimentul Zilei > Politica > PSD își vinde pielea greu. Ciolacu refuză o întâlnire cu Florin Cîțu
PSD își vinde pielea greu. Ciolacu refuză o întâlnire cu Florin Cîțu

PSD își vinde pielea greu. Ciolacu refuză o întâlnire cu Florin Cîțu

PSD evită să spună dacă va susține, în Parlament, un guvern minoritar condus de generalul Nicolae Ciucă. El nu exclude, însă, o discuție cu acesta dacă va fi desemnat să facă guvernul.

PSD a evitat să se pronunțe cu privire la susținerea, în Parlament, a unui guvern minoritar PNL – UDMR. Marcel Ciolacu, liderul social-democraților a ocolit un răspuns clar cu privire la o posibilă colaborare cu PNL și UDMR, în scopul susținerii unui guvern condus de generalul Nicolae Ciucă.

„În acest moment nu există un candidat de prim-ministru care să fi fost desemnat de președinte. Când vom avea un prim-ministru desemnat, atunci vom purta un dialog pentru crearea unei majorități în Parlament”, a precizat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a dat o serie de detalii despre discuțiile pe care le-a purtat delegația PSD cu președintele Klaus Iohannis la Cotroceni, la consultări. Liderul PSD a spus că cea mai mare parte a acestora au fost legate de pandemia de coronavirus.

„Am fost astăzi la consultări însoţit şi de doi specialişti în zona sanitară, domnii Rafila şi Streinu-Cercel. Mai mult de jumătate din discuţiile cu preşedintele au fost în ce priveşte pandemia. Decizia de nominalizare a unui premier îi aparţine preşedintelui. Rămân consecvent şi cred că o soluţie pe termen mediu este un guvern cu largă susţinere parlamentară”, a precizat Marcel Ciolacu.

Klaus Iohannis a convocat noi consultări cu partidele. Când se vor vedea la Cotroceni
Sursa: Arhiva EVZ

Ciolacu nu vrea discuții cu Florin Cîțu

Potrivit spuselor sale, PSD nu a fost invitat până în prezent la dialog de PNL. Mai mult, Marcel Ciolacu a refuzat o evetuală invitație din partea lui Florin Cîțu, pentru a discuta legat de susținerea unui eventual guvern.

„Pentru ca Partidul Social Democrat să accepte o întâlnire și o discuție cu reprezentanții PNL este nevoie ca liberalii să-și schimbe deciziile prin care au stabilit că nu discută cu PSD”, a spus Marcel Ciolacu.

În acest context, Marcel Ciolacu a estimat că retragerea lui Florin Cîțu de la conducerea unui eventual guvern reprezintă o invitație pentru USR de a reveni la guvernare.

„Din decizia PNL de a face altă desemnare decât Florin Cîţu am înţeles că se doreşte o conturare din nou a unui guvern de dreapta. Om vedea pe cine nominalizează exact preşedintele şi apoi ce majorităţi se vor creiona în sensul de susţinere a unui guvern”, a spus Marcel Ciolacu.

PSD nu va participa într-un guvern PNL

Marcel Ciolacu a exclus o eventuală participare la o guvernare PNL, în condițiile în care PSD nu va da premierul. El a precizat că PSD este cel mai stabil partid poltic din România, care a câștigat alegerile și care, conform Constituției ar trebui să formeze un guvern.

„PSD nu poate face parte dintr-un Guvern fără să aibă premierul din partea PSD”, a spus Marcel Ciolacu.