Criză politică în România. Florin Cîțu riscă ruperea PNL pentru un guvern susținut de PSD. Ludovic Orban așteaptă la cotitură
- Ionel Sclavone
- 20 octombrie 2021, 14:39
Liberalii invită PSD la negocieri, alături de alte „partide responsabile”, pentru formarea unui nou guvern condus de PNL,. Pe de altă parte, Ludovic Orban îl acuză de actua
Premierul demis Florin Cîțu a făcut o primă declarație publică, pe Facebook, după ce Parlamentul a respins, prin vot, guvernul propus de Dacian Cioloș. Șeful PNL a invitat la negocieri toate „partidele responsabile”, cu excepția Partidului AUR.
„Votul de azi al Parlamentului a arătat că majoritatea parlamentară care a demis un guvern n-a reușit să și construiască unul. Majoritatea din 5 octombrie a avut ocazia să demonstreze că are o soluție pentru țară, dar ea a demonstrat că n-are niciuna”, a scris Florin Cîțu în postarea de pe Facebook.
„Țara se află într-o situație pandemică foarte grea, cu un număr record de noi infectări și de decese. O astfel de situație reclamă responsabilitate și compromisuri pentru rezolvarea crizei politice. România are nevoie urgentă de un guvern cu puteri depline, iar soluția este un nou guvern format în jurul Partidului Național Liberal. Asigurăm deja guvernarea interimară a țării, împreună cu partenerii de la UDMR, iar trecerea spre un guvern cu puteri depline, având în continuare PNL ca forță principală, se poate face foarte rapid și fără nicio perioadă de adaptare”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.
Cîțu curtează PSD pentru susținerea guvernului
„PNL își asumă deschiderea discuțiilor cu forțele politice parlamentare, cu excepția AUR, în vederea creării rapide a unei majorități și a unui guvern. Vom acționa cu maturitate și cu responsabilitate, fără vanități și fără orgolii, ținând cont de configurația politică a Parlamentului și căutând în mod insistent soluția care să scoată România din criză”, a mai scris Florin Cîțu, pe Facebook.
N-ar fi prima oară când PNL ar guverna, minoritar, cu susținerea PSD în Parlament. Tradițional, în ciuda declarațiilor, cele două formațiuni au relații destul de apropiate, încă de la începutul anilor '90. Iar de-a lungul timpului au probat aceste legături, punctul culminant fiind constituirea USL.
Orban cere capul lui Florin Cîțu
La scurtă vreme după votul din Parlament și postarea premierului demis, fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, i-a solicitat demisia. Orban i-a acuzat pe Florin Cîțu și pe șeful statului, Klaus Iohannis, că au provocat această criză politică și că o prelungesc. În acest context, Ludovic Orban îi solicită președintelui să convoace noi consultări pentru un nou guvern imediat. Chiar în această seară.
„Solicit demisia președintelui PNL Florin Cîțu. Odată cu Cîțu ar trebui să plece acasă toți cei care l-au susținut. Sigur că astăzi ar fi foarte potrivit să cer și demisia președintelui Iohannis, dar n-o s-o fac pentru că o fac degeaba. Îl somez, în schimb, public să își aducă aminte că este președintele României, să înceteze bătaia de joc la adresa cetățenilor români. Să renunțe la răfuielile politice meschine, să renunțe la voința bolnavă de a-și impune voințele contrare intereselor României, să înceteze să mai impună decizii conducerii PNL”, a declarat Ludovic Orban.
El îi cere președintelui să declanșeze imediat noi consultări pentru desemnarea unui nou premier și să ia decizii rapide, în folosul românilor.
„Spun din capul locului că nu mi-am schimbat punctul de vedere cu privire la cea mai bună soluție, cea mai rezonabilă pentru România. Cred că refacerea coaliției ar putea fi această soluție. Pe de altă parte, vreau să afirm răspicat că din acest moment nu mai sunt părtaș și nu mai vreau să fiu complice la niciun proiect care face rău României, care este plecat de la Klaus Iohannis sau care este plecat de la Florin Cîțu și gașca demolatoare. La instigarea și la ordinele lui Iohannis aceștia au creat această gravă situație și au aruncat România într-o prăpastie din care nu știu când vom reuși să ieșim”, a mai spus Ludovic Orban.
Guvernul Cioloș a picat în Parlament
Postarea lui Florin Cîțu, de pe Facebook, vine în contextul în care guvernul propus de premierul desemnat, Dacian Cioloş, a fost respins. Miercuri, parlamentarii au votat masiv împotriva unui guvern minoritar format de USR și condus de Dacian Cioloș. Au fost înregistrate 88 de voturi „pentru” şi 184 de voturi „împotrivă”.
Pentru ca guvernul propus să fie învestit de Parlament era nevoie de minimum 234 de voturi „pentru”.