Criză politică în România. Cabinetul Cioloș: Înfrângere umilitoare! Scor zdrobitor în Parlament

Criză politică în România. Cabinetul Cioloș: Înfrângere umilitoare! Scor zdrobitor în ParlamentSursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Guvernul propus de premierul desemnat Dacian Cioloș nu a primit votul de învestire în Parlament, în ședința reunită a Camerei Deputaților și Senatului.

UPDATE 9: Guvernul Cioloș nu a primit voturile necesare pentru a fi învestit. Au fost înregistrate 88 de voturi "pentru" şi 184 de voturi "împotriva" învestirii Cabinetului Cioloş.

Situația voturilor: 88 PENTRU, 184 ÎMPOTRIVĂ.

UPDATE 8: A început votul. Parlamentarii trec pe la urne ca să-l pice pe Cioloș.

Pentru a fi investit, Executivul Cioloș are nevoie de 234 de voturi favorabile, însă un astfel de scor este dificil de obținut.

Numărătoare paralelă Guvernul Cioloș: 56 voturi pentru, 129 împotrivă, potrivit a3.

Opt parlamentari nu și-au exprimat votul public. Cel puțin trei parlamentari PNL au votat pentru Guvernul Cioloș. Printre aceștia se numără și fostul ministru al Muncii Violeta Alexandru.

Urmează să voteze senatorii.

Premierul demis se află la Palatul Cotroceni împreună cu Raed Arafat, unde lucrează la o listă de noi restricții care să permită României să țină sub control răspândirea coronavirusului.

UPDATE 7: Dacian Cioloș, trimis „acasă în Franța”

„Nu să chemi specialiștii din afară atunci când ai un vot pe care ți l-au dat cetățenii. Nu o să vă răspund astăzi (...), cu toate că a fi român nu înseamnă să ții discursuri sforăitoare, ci să simți lucrurile acestea- să fii români.

O să mă opresc aici, cerându-vă încă o dată să ne asumăm împreună acest vot și să nu lăsăm din nou pe alții să ne facă Guvern. În 2015, am făcut apel la un guvern din exterior. Nu mi-aș dori să fim din nou în aceeași situație, domnule Ciolacu. Haideți să ne asumăm împreună politic un guvern. USR asta face, am fost disponibili și pentru discuții, am venit aici cu bună credință”, a spus Dacian Cioloș în discursul dinainte de vot.

„Du-te acasă, în Franța!”, s-a exprimat unul dintre parlamentarii din sală.

„Sunt acasă aici, sunt în România”, a răspuns Dacian Cioloș.

„(n.r. Dacian Cioloș, către Șoșoacă) Sper că aveți doar puțin pe conștiință minciunile pe care le-ați aruncat oamenilor ca să stârniți teama în ei și astăzi să stea la terapie intensivă.

Dragi colegi, votul dvs nu va fi pentru noi sau împotriva dvs, va fi votul față de conștiința dvs, noi ne-am asumat responsabilitatea făcând o propunere, dvs vi-o asumați prin votul pe care îl dați”, a mai spus liderul USR.

UPDATE 6: Klaus Iohannis, desființat în Plenul Parlamentului

George Simion, liderul AUR, l-a criticat dur pe șeful statului. „Am pierdut 10 zile cu această nominalizare. Klaus Iohannis și-a bătut joc și trebuie să plătească! Probabil crede că poate să-și bată joc de votanții USR și să le forțeze mâna astfel încât să-l voteze pe Cîțu.

Poate Klaus Iohannis are impresia că voi, parlamentarii, vă temeți. Participăm cu toții la un teatru. Niciodată în 30 de ani zbuciumați de democrație nu am avut un aemenea caz.

Responsabil e cel care face nominalizările. Klaus Iohannis are de dat socoteală. Știu că mai mult de jumătate din PNL nu e de acord cu Iohannis și nu mai sunteți de acord cu el.

PNL-ul se va rupe dacă merge pe mâna lui Iohannis. Nu știu dacă PNL o să mai intre în Parlament dacă sunt acum alegeri.

Hai să trecem repede peste numărarea bilelor.

Kelemen Hunor a spus: am venit cu o variantă, cu un nume. Trebuie să-i spunem lui Klaus Iohannis că nu poate să-și bată joc de o țară întreagă. Klaus Iohannis nu o să mai fie votat în caz de referendum. Hai să găsim soluții”, a spus George Simion.

UPDATE 5: Ne mor copiii în timp ce politicienii se ceartă

Marcel Ciolacu: „Sunt copii care mor în timp ce clasa politică se ține de tot felul de jocuri pentru a accede la putere. O comună din România a dispărut pur și simplu, într-o săptămână, și noi facem exerciții de imagine, să ținem discursuri, mai avem tupeu să le spunem oamenilor că suntem responsabili.

Acest joc politic a mers prea departe. Egoismul, aroganța și lipsa de asumare a mers prea departe. Eu consider că ne-am certat suficient. Atunci când e nevoie de excavator să ne îngropăm morții înseamnă că este prea mult. Este o demență din care fiecare vrea să iasă cu cât mai multe procente, așa nu se mai poate. E clar că acest guvern nu are cum să treacă, știe și dul Cioloș, știe toată lumea. Nu putem accepta un ministru al Sănătății (...) Trebuie să punem pe cineva un loc,

Vă cer să ne întâmpinam imediat, să găsim împreună o soluție pentru a scoate România din criză. Gata cu politica, nu se mai poate așa! Trebuie ca politicienii să facă un pas în spate și să aducem în față specialiști și să venim cu un proiect prin care să reducem nr morți. Spectacolul sinistru trebuie să înceteze. Vă cer să fiți bărbați de stat, să fim români în acest război cu moartea”.

UPDATE 4: UDMR nu votează Guvernul Cioloș

„Nu am promis instabilitate, nesiguranță, haos. Promisiunile au fost stabilitate, predictibilitate și redarea speranței. Așa am promis cu toții și de câteva săptămâni, cam de două luni de zile, majoritatea clasei politice oferă doar circ și scandal. Înainte de orice, trebuie să le cerem scuze oamenilor. Vă cer scuze, stimați cetățeni, dar nu pot să o fac în numele fiecărui parlamentar. Degeaba suntem o mână de oameni care am încercat să ne ținem departe de acest scandal, imaginea noastră a tuturor e catastrofală. În aceste zile ar trebui să discutăm despre problemele mari ale României.

Astăzi, noi nu vom vota. Pentru noi, singura soluție e să fim prezenți și să nu participăm la vot. Vă așteptăm la negocieri”, a declarat Kelemen Hunor, precizând că USR nu poate acționa de unul singur.

Președintele UDMR a mai reproșat colegilor de la USR că au avut la dispoziție posibilitatea de a guverna în cadrul unei coaliții, însă au renunțat la aceasta.

UPDATE 3: USR s-a dezlănțuit în Parlament. „Sunt furați bani publici”

Senatorul USR Radu Mihail a atacat dur PNL și a criticat programul PNDL 3, cel de la care au izbucnit primele conflicte majore în coaliția de guvernare.

„PNDL e un program de 350 de miliarde prin care sunt furați bani publici. Contractele sunt luate de 10 firme, din care una din ele are o mie de contracte cu statul. Pe 1 septembrie, Florin Cîțu l-a amenințat pe ministru Justiției că dacă nu avizează programul de furat bani publici va fi dat afară. Stelian Ion nu a cedat. De când cinstea și corectitudinea au devenit periculoase? Puteți vota acest guvern, nu o să se întâmple nimic rău. Încercați și cu cinstea, cu echipa propusă de USR.

România avea nevoie de un program de guvernare, dar la Cotroceni, nici PSD, nici PNL nu au venit cu o propunere de premier. Când țara avea cea mai mare nevoie, USR a decis să nu fugă de responsabilitatea. Suntem singurii care au venit cu o soluție. Am spus că singura soluție e continuarea guvernării cu o coaliție USR- UDMR și PNL”, a spus senatorul USR în Plenul Parlamentului.

UPDATE 2: PSD nu iartă incompetența miniștrilor USR

Alexandru Rafila: „Îl felicit pe domnul Dacian Cioloș pentru discursul pe care l-a susținut. Ne duce într-o poziție prin care să credem că ceea ce ne-a spus pe vorbe și în programul de guvernare sunt lucruri care s-ar putea întâmpla în România. Desigur, toți vrem ieșirea din criză, dar avem în minte lucrurile care s-au întâmplat în trecut. Nu putem merge înainte pe baza unui discurs”.

Profesorul Rafila a făcut referire la faptul că ministrul USR Ioana Mihăilă s-a aflat în ultima perioadă, alături de alți colegi de partid, la butoanele Ministerului Sănătății.

UPDATE 1: Dacian Cioloș cere un moment de reculegere pentru „40 de morți” COVID-19

„Vin aici astăzi pentru a vă cere un vot pentru un Guvern de criză în baza mandatului oferit de președinte. Vin cu dorința de a încerca să oferim împreună un exemplu de responsabilitate. Accentuez „împreună” - indiferent de rezultatul votului, rezultatele bune sau rele le vom împărți cu românii.

Suntem într-un moment de criză care nu poate fi ignorată. Nu sunt aici pentru a ataca pe nimeni și nici pentru a ține discursuri prin care să aduc anateme și vinovați. Sunt pentru a-mi asuma ce poate fi făcut de acum înainte. Acest lucru nu poate fi realizat decât prin intermediul dvs. Dvs sunteți puterea, reflecția și dorința cetățenilor acestei țări.

Pandemia a produs deja peste 40.000 de victime. Este o imensă tragedie care a îndoliat mii de familii. Un sfert de milion de români au fost afectați direct prin pierderea unui membru drag. înfruntarea între viață și moarte nu are culoare politică.

În discursul meu, nu intenționez să polemizez cu nicio forță politică, nu vreau să fac un spectacol politic. Să le mulțumim tuturor care luptă să stăvilească pandemia. Aș vrea să le mulțumim doctorilor, asistenților, care au ajuns la epuizare.

Pentru cei care nu știu cum vor ieși din această iarnă, pentru ei suntem datori să răspundem cu responsabilitate politică. Vă rog să ținem un moment de reculegere pentru cei 40 de români care și-au pierdut viața în timpul acestei pandemii.

Cioloș promite soluții pentru criza economică și sanitară

Programul propus de noi conține soluții la probleme și vă cer votul. Am ales să facem întâi programul și abia apoi am numit oamenii care să le aplice. Formula guvernamentală propusă este dedicată complet acestui program și cerințelor momentului. Am ales acești oameni pentru a ne asigura că vom avea posibilitatea de a le aplica din prima zi. Este necesar să construim consens pe chestiuni de urgență.

Nu cred că o tabără are mereu dreptate, în timp ce ceilalți se înșală mereu. Ne interesează să scoatem căruța din mocirlă, nu să stăm să ne uităm cum se scufundă în timp ce ne certăm.

Un guvern minoritar nu e o soluție ideală, dar din punctul meu de vedere nu există o altă soluție (...) Știm cu toții că în timp ce politicienii se ceartă, spitalele ard.

Disputa dintre noi a ideologizat vaccinarea și a urcat-o pe un naționalism care riscă să dea naștere unei noi tulpini a acestui virus. Să încetăm a da subiecte de scandal presei și să le oferim oamenilor speranță. E important să ne rupem de aceste strategii prin care vrem să ne lovim adversarul. USR nu câștigă nimic astăzi dacă veți vota acest Guvern.

Concret, programul nostru de guvernare - criza pandemică, facturile la energie și gaze. Un guvern USR este garanția că PNRR poate fi pus în practică, este un program cu date concrete, nu doar promisiuni. Una dintre măsurile urgente pt scăderea facturilor este eliminarea accizelor și reducerea TVA la 5%. Prin pachetul nostru de soluții, putem să ajungem, să scădem facturile cu circa 30%.

Guvernul USR „are viață scurtă”

Pentru pandemie, folosirea certificatului verde pentru categoriile de angajați din public/privat care vin în contact cu publicul. În maxim 6 luni, dacă aplicăm de mâine (n.r. măsurile propuse de USR), putem controla pandemia. Orice ezitare și joc politic se traduc acum în pierderi de vieți omenești. Vor muri oameni fără niciun fel de justificare.

Vine iarna în câteva săptămâni și ne va prinde nepregătiți. Vreau să reamintesc faptul că în Marea Neagră avem depozite uriașe de gaze, a lipsit un consens politic în ultimii ani. A fost vorba și de tărăgănarea unor soluții bune pentru România. Vreau să fac referire și la companiile publice din energie, și ele au de suferit. Zeci de școli și spitale sunt reci și cu probleme dramatice (...) E nevoie să ieșim din logica de partid.

Stimați parlamentari, cetățenii nu au culoare politică și frigul este același pentru PNL, PSD, USR. (...)

Știu că un guvern minoritar nu e o soluție ideală. Dar situația este excepțională. Știu că există orgolii și aveți întrebări. (...)

Acest guvern poate fi o soluție în această criză, chiar dacă are o viață scurtă”, a declarat Dacian Cioloș în Plenul Parlamentului.

Știre inițială: Parlamentarii au fost convocați pentru miercuri, începând cu ora 10.00, pentru se pronunța prin vot cu privire la viitorul Guvernului propus de Dacian Cioloș.

Conform calendarului stabilit de conducerea Parlamentului, premierul desemnat va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Apoi, după dezbaterile din plen va urma votul de încredere acordat de Parlament asupra listei de miniștri și a programului de guvernare.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul secret a majorităţii deputaţilor şi senatorilor, dat cu bile. Pentru a fi învestit, Guvernul Cioloş are nevoie de 234 de voturi favorabile pe care are șanse mici să le obțină.

Sursa foto: EVZ

Lista miniștrilor propuși de USR

Dacian Cioloș a depus luni, lista cu numele persoanelor nominalizate să preia portofoliile de miniștri în viitorul cabinet monocolor USR. Marți a urmat audierea celor propuși în comisiile parlamentare.

Candidaţii cu care Dacian Cioloş s-a prezentat în Parlament sunt:

  • Dan Barna pentru Afaceri Externe;
  • Nicu Fălcoi – ministru al Apărării Naţionale;
  • Alin Stoica – ministru al Afacerilor Interne;
  • Stelian Ion – ministru al Justiţiei;
  • Dragoş Pîslaru – ministru al Finanţelor;
  • Cătălin Drulă – ministru al Transporturilor şi Infrastructurii;
  • Cristina Prună – ministru al Energiei;
  • Claudiu Năsui – ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului;
  • George Căţean – ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
  • Mihai Goţiu – ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor;
  • Cristian Ghinea – ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene;
  • Ioana Mihăilă – ministru al Sănătăţii;
  • Ionuţ Moşteanu – ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei;
  • Oana Ţoiu – ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale;
  • Corina Atanasiu – ministru al Educaţiei;
  • Monica Berescu – ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării;
  • Iulia Popovici – ministru al Culturii;
  • Tudor Pop – ministru al Tineretului şi Sportului.

Miniştrii propuşi în Cabinetul Cioloş au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, iar cu excepția ministrului propus la Transporturi, Cătălin Drulă, au primit avize negative. Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.

Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Cum se poziționează partidele înainte de vot

USR are doar 80 de deputaţi şi senatori, iar celelalte formațiuni au anunțat că nu vor susține un astfel de guvern, propus de Dacian Cioloș.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că parlamentarii liberali vor participa la şedinţă, dar nu vor vota. O decizie similară au luat și membrii conducerii UDMR. Aceștia vor fi prezenți în sală, la şedinţa comună, dar nu vor vota, conform anunțului făcut de Csoma Botond.

PSD va lua o decizie finală într-o şedinţă a conducerii partidului desfăşurată cu o oră înainte de întrunirea plenului reuni. Liderii PSD au declarat, în mai multe rânduri, că nu vor vota un Guvern propus de Dacian Cioloş.

Reprezentanţii AUR au anunţat de asemenea că nu vor susţine un Guvern propus de Dacian Cioloş.

Liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat că nu ar susţine ideea unui guvern minoritar, menţionând că grupul pe care îl conduce va avea întotdeauna o atitudine de echilibru.

Sursa foto: EVZ

Ce prevede procedura după votul din Parlament

Procedura prevede că, în cazul neacordării votului de încredere, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce situația la cunoștința preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat la funcția de prim-ministru.

În cazul adoptării, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se înaintează de asemenea de îndată şefului statului spre a proceda la numirea Guvernului.