Moțiunea de cenzură, între „boicot” și „trădare”. Scandal monstru în Parlament. UPDATE

Moțiunea de cenzură, între „boicot” și „trădare”. Scandal monstru în Parlament. UPDATE

Luni, de la ora 12:00, birourile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților se vor întruni pentru a stabili calendarul dezbaterii moțiunii de cenzură depuse vineri noaptea împotriva Guvernului Cîțu, de către parlamentarii USR PLUS și AUR:

UPDATE 3 - Ludovic Orban: „Vineri seară a fost depusă o moțiune de cenzură inițiată de 122 de deputați și senatori. În conformitate cu prevederile art. 94, am convocat la ora 23:00 reuniunea Birourilor Permanente. Obligația președintelui Camerei Deputaților este de a prezenta moțiune și de a comunica Guvernului depunerea moțiunii. La prima ședință, nu s-a întrunit cvorum. Am convocat a doua reuniune pentru sâmbătă la ora 11:00, când, de asemenea, nu s-a întrunit cvorum. (...) Am convocat reuniunea pentru astăzi. Evident, am pus pe ordinea de zi, obligatoriu, moțiunea de cenzură. Domnul Alfred Simonis a propus modificarea ordinii de zi după cum urmează: 1. Propunerea de înființare a unei comisii de anchetă 2. Soliciatarea formulată de PNL (n.red. de trimitere a moțiunii la comisia de statut) 3. Moțiunea de cenzură”.

Președintele PNL a adăugat că moțiunea de cenzură nu a fost votată pentru că nu s-a întrunit majoritatea celor prezenți.

UPDATE 2 - „Florin Cîțu trebuie să plece de la Palatul Victoria”, a declarat purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuț Moșteanu. El a acuzat un „abuz constituțional fără precedent” din partea Birourilor Permanente.

Am asistat la un abuz constituțional fără precedent. Este prima dată în 31 de ani în care parlamentarilor li se interzice depunerea unei moțiuni de cenzură. PSD și PNL refuză dreptul parlamentarilor să depună o moțiune. (...) Vedem că de astăzi „echipa câștigătoare” are un nou membru. Domnul Marcel Ciolacu. (...) Parlamentarii și-au manifestat dorința de a susține această moțiune.

UPDATE - Nici a treia ședință a BPR nu a ajuns la un rezultat. Ședința a fost amânată pentru această după-amiază sau mâine dimineață.

USR acuză un „boicot” din partea PSD și îl acuză pe Marcel Ciolacu, președintele social-democraților, că ar avea „comandă dublă”.

„Biroul Permanent Reunit a fost boicotat a treia oară de PSD. Nicio surpriză: USL trăiește. În spațiul public, Marcel Ciolacu strigă că vrea să-l demită pe prim-ministru, dar reprezentanții PSD părăsesc ședințele în care ar putea să facă asta. Boicotând a treia oară ședința Biroului Permanent Reunit de stabilire a calendarului moțiunii de cenzură, Marcel Ciolacu a confirmat că are comandă dublă și că nu-și dorește cu adevărat demiterea lui Florin Cîțu. Pe scurt: a pus PSD la remorca domnului Florin Cîțu”, transmit liderii USR PLUS pe pagina de Facebook a formațiunii.

George Simion acuză o „trădare”

Liderul AUR, George Simion, a acuzat, după votul din Biroul permanent, o „trădare”.

„Mai mare trădare ca asta nu există și toată țara a putut vedea în direct votul. Practic o moțiune de cenzură pe care nu suntem lăsați să o înaintăm. PSD va ieși acum cu o moțiune diferită doar ca să se joace de-a moțiunea. Ne acuzau că sunt semnături false. Uitați, toți parlamentarii sunt aici. (...) Domnii de la PSD au de dat explicații serioase”, a spus George Simion, ca primă reacție la votul din Biroul permanent.

Replica celor două partide a venit la scurt timp după ce reprezentanții PSD au părăsit ședința Birourilor Permanente reunite.

Iniţial, Birourile permanente reunite ale celor două Camere fuseseră convocate vineri, la ora 23,00, dar şedinţa nu a putut avea loc din lipsă de cvorum, fiind amânată pentru sâmbătă. Nici sâmbătă nu a fost întrunit cvorumul necesar, şedinţa fiind programată pentru luni.

"Nu a existat cvorum din nou. Au fost prezenţi 6 membri ai Biroului permanent de la Senat şi 6 membri de la Camera Deputaţilor. Deci - 12. Cvorumul necesar pentru şedinţă este de 14 membri. Am convocat o nouă reuniune a Birourilor permanente reunite pentru ziua de luni, la ora 12,00", a declarat, sâmbătă, la Blaj, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

Moţiunea de cenzură "Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!", semnată de 122 de parlamentari, a fost depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor.

Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

PSD împinge retorica alegerilor anticipate

Într-o conferință de presă organizată duminică, președintel PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că partidul pe care îl conduce își dorește alegeri anticipate.

„Domnul președinte Iohannis nu trebuia să constate ceea ce spunem de un an, și anume că USR PLUS nu-și face treaba. El trebuia să recunoască public că PNL și USR PLUS nu vor binele țării. Vor doar banii.

Prin urmare, dacă moțiunea alianței USR PLUS AUR va ajunge la vot, atunci PSD o va vota, dar nu să se întoarcă Ghinea… Vom merge până la capăt: alegeri anticipate. Dacă moțiunea lor nu ajunge la vot în plen, suntem deschiși să discutăm cu USR PLUS și AUR pentru un text al moțiunii, astfel încât să putem obține cele 234 de voturi. Guvernul Cîțu trebuie să plece!

Nu vă așteptați ca PSD să intervină în disputa dintre PNL și USR PLUS la acest Birou Politic Reunit (organizat luni). PSD va participa la BPR. Eu nu vreau să-mi car colegii la DNA pentru că au participat la un șantaj. Am spus că vom depune și noi o moțiune de cenzură în cazul în care…

Cu alte cuvinte, nu ne-am sucit și nu ne-am schimbat cuvântul politic. Guvernul Cîțu este deja plecat, indiferent de această mascaradă, cum spunea doamna Gabriela Firea”, a declarat Ciolacu.

CÎțu: „Am văzut că a fost o dorință acerbă a domnului Ludovic Orban”

„Alegerile anticipate ar fi o greșeală în acest moment, crede premierul Florin Cîțu, pentru că, spune el, România are nevoie de un guvern stabil. În privința moțiunii, șeful guvernului declară că aceasta nu are cum să ajungă astăzi în plenul Parlamentului pentru dezbatere și vot”, a declarat, la rândul său, Florin Cîțu.

El a criticat preocuparea adversarilor săi de a grăbi demersul, referindu-se inclusiv la liderul PNL, Ludovic Orban.

„Birourile Politice Permanente reunite vor face calendarul. Nu știu, să știți, ceea ce se întâmplă. Am văzut că a fost o dorință acerbă a domnului Ludovic Orban la 11 noaptea, vineri noaptea, să aibă aceste Birouri, nu s-au întrunit Birourile. Aș vrea să văd același aplomb și când e vorba de Legea Consumatorului vulnerabil, de Legea Offshore”, a mai spus premierul.