Moțiunea mai așteaptă. Din lipsă de cvorum, ședința Birourilor Permanente ale Parlamentului a fost amânată

Moțiunea mai așteaptă. Din lipsă de cvorum, ședința Birourilor Permanente ale Parlamentului a fost amânată sursă:

Ședința Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului, convocată pentru sâmbătă dimineața a fost amânată din lipsă de cvorum. Aceasta a fost amânată, cel mai probabil, pentru luni de la ora 12. Este pentru a doua oară în ultimele ore când suferă amânare. 

Și acuzele nu au întârziat să apară, partidele plasând vina de de la unul la altul pentru boicotarea cvorumului. Acum, reprezentanții USR PLUS și AUR caută soluții astfel încât o nouă ședință să fie convocată în următoarele ore. În caz contrar, ea va avea loc luni.

În urma introducerii moțiunii de cenzură - „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”-  depusă de USR PLUS și AUR , trebuie parcursă o întreagă procedură conform Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum și potrivit Art. 113 din Constitutia Romaniei.

Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului).

Ne puteți urmări și pe Google News
  • În cel mult cinci zile de la data depunerii, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere.
  • Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc în cel mult trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
  • Data şi locul şedinţei comune în care au loc prezentarea, dezbaterea şi votul asupra moţiunii se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.
  • După prezentarea moţiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatorii acesteia, preşedintele de şedinţă comună dă cuvântul prim-ministrului sau, după caz, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziţiei Guvernului.
  • Urmează intervenţii ale deputaţilor şi senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt. După încheierea dezbaterilor se votează moţiunea de cenzură, prin vot secret cu bile (art. 88, art. 93 şi 94 din Regulamentul camerelor). Preşedintele şedinţei comune anunţă rezultatul votului, consemnat în procesul-verbal încheiat în acest scop.
  • În cazul în care moţiunea de cenzură nu întruneşte majoritatea necesară pentru a fi adoptată, Guvernul rămâne în funcţie. Totodată, dacă moţiunea este respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
  • În situaţia în care moţiunea este adoptată, prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, încrederea acordată de Parlament Guvernului se consideră retrasă, iar Guvenul este demis (art. 113 din Constituţie).
  • Odată ce Guvernul este demis, Preşedintele României desemnează un alt candidat pentru funcţia de prim-ministru, în baza articolului 85 din Constituţie.