Evenimentul Zilei > Vremea > Prognoza pentru următoarele ore. Vremea rea se menține tot weekendul
Prognoza pentru următoarele ore. Vremea rea se menține tot weekendul

Prognoza pentru următoarele ore. Vremea rea se menține tot weekendul

Mai multe județe din țară se află sub Cod Galben și Cod Portocaliu de ninsori abundente și viscol pentru următoarele ore. Vremea rea se va menține până duminică în jurul orei 10.00, când meteorologii se așteaptă la o îmbunătățire. Poliția rutieră a închis mai multe drumuri rutiere și a impus restricții de circulație pe altele. De asemenea, se recomandă șoferilor să nu pornească la drum dacă nu deplasarea nu este strict necesară.

Autoritățile au impus Cod Portocaliu pentru județele Vrancea, Buzău și pentru zona de munte din județele Prahova, Dâmbovița și Argeș. Aici, estimările meteo indică ninsori abundente de circa 35 – 50 l/mp.

Potrivit prognozei, zăpada se va depune în strat consistent.  De asemenea, mai atrag atenția meteorologii, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55 până la 65 km/h, iar în anumite perioade viscolu se va manifesta cu putere, reducând nivelul de vizibilitate.

În aceste condiții, poliția rutieră recomandă celor care doresc să pornească la drum, cu autovehicule, să evite deplasările până la îmbunătățirea vremii. Polițiștii rutieri atrag atenția că orice deplasare trebuie amânată cu excepția cazurilor de urgență, pentru a evita orice incident neplăcut de pe șosele.

Cod Galben în mai multe regiuni

Codul Galben a fost impus în Dobrogea, Muntenia, Carpații Meridionali și local în Moldova, sud-estul Transilvaniei și în Carpații Orientali. Aici sunt așteptate precipitații însemnate cantitativ care se vor acumula în general la nivelul a 25-40 l/mp.

„În sud-estul Transilvaniei va ninge, iar în zonele joase de relief din Muntenia și Moldova, la început vor fi precipitații sub formă de ninsoare, lapoviță și ploaie, apoi treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. În Dobrogea pe parcursul zilei de vineri vor fi mai ales ploi, în transformare din noaptea de vineri spre sâmbătă în lapoviță și ninsoare. În aceste zone, local și temporar, vor fi și intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, viscolind ninsoarea”, au anunțat meteorologii.

În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali va continua să ningă, să se depună strat de zăpadă consistent. De asemenea vor fi intervale în care viscolul va bate cu rafale de peste 50 până la 70 km/h. Iar vizibilitatea va fi redusă pe drumuri și șosele.

Mai multe drumuri a fost închise

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunțat că a fost închisă circulaţia pe mai multe tronsoane de drumuri naționale, din cauza zăpezii viscolite. Pe lângă închiderea drumurilor, polițiștii rutieri au impus și o serie de restricţii de tonaj în trafic, pe alte sectoare de drum, în condiții de iarnă.

„Pentru o circulaţie în siguranţă în condiţii de iarnă, sfătuim ferm şoferii să circule cu multă atenţie, adoptând constant o conduită preventivă pe tot parcursul traseului, să aibă autovehiculele echipate corespunzător, să nu efectueze depăşiri periculoase sau manevre riscante şi să respecte restricţiile impuse”, a transmis Centrul Infotrafic.