Evenimentul Zilei > Vremea > Iarna s-a instalat rapid în România. Drumuri închise și restricții de circulație în mai multe zone
Iarna s-a instalat rapid în România. Drumuri închise și restricții de circulație în mai multe zone

Iarna s-a instalat rapid în România. Drumuri închise și restricții de circulație în mai multe zone

În aproximativ 24 de ore, starea vremii s-a schimbat în aproape toată țara. Iarna și-a intrat în drepturi, cu tot ceea ce presupune venirea anotimului rece, ninsori puternice, troiene, viscol. Mai multe județe sunt sub cod portocaliu sau galben, iar polițiștii rutieri au impus restricții de călătorie pe mai multe drumuri rutiere. Șoferii, sunt îndemnați să-și lase mașinile acasă, iar dacă sunt nevoiți să pornească la drum, să se echipeze corespunzător și să urmărească avertizările centrului Infotrafic.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române anunţă că a fost închisă circulaţia pe mai multe drumuri naționale, din cauza zăpezii viscolite. Pe lângă închiderea drumurilor, sâmbătă dimineaţă, polițiștii rutieri au impus și o serie de restricţii de tonaj din cauza zăpezii viscolite, în condiții de iarnă.

„Pentru o circulaţie în siguranţă în condiţii de iarnă, sfătuim ferm şoferii să circule cu multă atenţie, adoptând constant o conduită preventivă pe tot parcursul traseului, să aibă autovehiculele echipate corespunzător, să nu efectueze depăşiri periculoase sau manevre riscante şi să respecte restricţiile impuse”, a transmis Centrul Infotrafic.

Până sâmbătă dimineață, în județele Vrancea și Buzău, din sud-estul României, dar și zona de munte a județelor Prahova, Dâmbovița și Argeș a impus cod cod portocaliu de ninsori abundente și viscol. Dobrogea, Muntenia, Carpații Meridionali și o parte din Moldova, sud-estul Transilvaniei, Carpații Orientali se află sub cod galben de cantități însemnate de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare, viscol și intensificări ale vântului.

Din cauza zăpezii viscolite, ca măsură preventivă, Poliția Rutieră a închis mai multe drumuri naționale. Este vorba despre Drumurile Naționale 2N, 23A și 23B din județul Vrancea, dar și DN 22 între localitățile Râmnicu Sărat – Băile, din județul Buzău.

Situații de urgență pe drumuri

Circulația rutieră este închisă și pe o serie de drumuri județene, pe anumite sectoare de drum unde traficul este foarte dificil din cauza condițiilor meteo. Conform centrului Infotrafic au fost situații în care mai multe TIR-uri au derapat și au blocat tronsoane de drum.

Peste 30 de echipe de intervenție de la furnizorii de energie electrică au fost mobilizate pentru a interveni în cazul unor situații de urgență provocate de viscol. Sunt vizate comunități din județele Prahova, Buzău, Dâmbovița, Galați și Vrancea. Raportările indicau zeci de mii de consumatori fără electricitate.

Salvamontiștii din Vâlcea au intervenit pentru a recupera patru persoane, între care și un copil de un an și șapte luni. Aceștia au rămas cu autoturismul blocat în zăpadă pe drumul către Cabana Cozia.

Drumuri închise și restricții de circulație

Conform centrului Infotrafic sunt închise următoarele drumuri:

DN 2 Căldăruşeanca – Râmnicu Sărat, judeţul Buzău;

DN 22 Râmnicu Sărat – Băile, judeţul Buzău;

DN 2C Costeşti – Padina, judeţul Buzău;

DN 23B Măicăneşti – Ciorăşti, judeţul Vrancea;

DN 2N Bogza – Jitia, judeţul Vrancea;

DN 23A Milcovul – Ciorăşti, judeţul Vrancea;

DN 23 Olăneasca, judeţul Brăila – Mândreşti, judeţul Vrancea;

DN 23B Măicăneşti – Codreşti, judeţul Vrancea;

DN 2R Jitia-Vintileasca, judeţul Vrancea;

DN 2L Tişiţa – Soveja, judeţul Vrancea;

DN 2M Focşani – Butucoasa, judeţul Vrancea.

Restricții de circulație în județul Vrancea

Circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone a fost restricţionată pe următoarele artere rutiere:

DN 2 Obrejiţa – Adjud, judeţul Vrancea;

DN 2D Focşani – Greşu, judeţul Vrancea;

DN 24 Cosmeşti, judeţul Galaţi – Tişiţa, judeţul Vrancea;

DN 11A Adjud – Podu Turcului, judeţul Vrancea.

DN 22 Râmnicelu, judeţu Buzău – Brăila, judeţul Brăila;

Situația meteo din Dobrogea

Potrivit Infotrafic, sunt semnalate precipitaţii sub formă de ninsoare, cu depunere de zăpadă pe partea carosabilă pe autostrăzile A1 Bucureşti – Piteşti (km 10 – 64), A2 Bucureşti – Constanţa (km 10 – 105), A3 Bucureşti – Ploieşti (43 – 68), în judeţele aflate sub atenţionările cod galben şi portocaliu, precum şi în municipiul Bucureşti. Se acţionează constant cu utilaje de deszăpezire şi material antiderapant.

Au fost închise toate drumurile naționale pe raza județului Tulcea și anumite sectoare de pe DN21 (Brăila – Bărăganu), DN 21A (Bărăganu) şi 2B (Vizireni – Şendreni).

Restricții de circulație în județele Brăila – Galați

Circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone a fost restricţionată pe:

DN 22B Brăila, judeţul Brăila – Galaţi, judeţul Galaţi.

Conform centrului Infotrafic, pe DN 6, la kilometrul 425+850 de metri, în zona localităţii Armeniş, un copac a căzut pe suprafaţa carosabilă, blocând sensul de mers Caransebeş – Orşova.

Toate porturile de la Marea Neagră sunt închise, atât pentru transportul maritim, cât şi pentru cel fluvial, din cauza vântului puternic.