Meteorologii au emis o prognoză meteo specială pentru București. Potrivit acestora va ploua cu tunete și fulgere

Vremea devine instabilă

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, astfel încât, îndeosebi în cursul nopților de miercuri spre joi (12/13 mai) și joi spre vineri (13/14 mai) vor fi perioade în care se vor semnala averse și descărcări electrice, iar cantitățile  de apă vor putea depăși 10 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în timpul ploilor, dar și pe parcursul zilei de vineri (14 mai), cu viteze la rafală de 40…55 km/h. Temperaturile minime vor fi de 10…12 grade, iar cele maxime de 22…25 de grade.

Cod Galben pentru vestul țării

Administrația Națională de Meterologie a emis două avertizari meteo, din care una este de tip Cod Galben.

Interval de valabilitate: 12 mai, ora 16:00 – 14 mai, ora 21:00
Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică

  În intervalul menționat vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată, la început în sud-vestul și vestul țării, apoi și în celelalte regiuni. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină.

 În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și, pe arii restrânse, 25…30 l/mp.

Interval de valabilitate: 12 mai, ora 16:00 – 13 mai, ora 10:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

 În intervalul menționat, în Banat, Crișana, precum și în sud-vestul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii, grindină și averse ce vor avea caracter torențial. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp.

Prognoza meteo pentru zilele următoare

Miercuri va fi o zi însorită, cu doar 30% probabilitate de precipitații pe parcursul zilei. Temperatura medie din timpul zilei va fi de 20 grade C. După-amiaza temperatura maximă atinsă va fi de 24°. Vântul va fi ușor, viteza vântului va fi de 18 km/h, cu rafale ocazionale de 37 km/h. Soarele va răsări la ora 05:52 și va apune la 20:33. În acest interval, soarele va străluci cu aproximație timp de 11.5 ore.

Vremea la mare va fi frumoasă și călduroasă

Pe Litoral, vremea va fi destul de frumoasă și călduroasă. Cerul va fi foarte puțin înnorat, vântul va sufla cu o viteză maximă de 18 km/h. Dimineața se va înregistra temperatura minimă a zilei, de 10 grade Celsius, iar după-amiază se va înregistra temperatura maximă a zilei, 21 de grade Celsius.

Vremea la munte: cer înnorat și frig

La munte, cerul va fi puțin înnorat, dar sunt slabe șanse să plouă. Cea mai mică temperatură este înregistrată în zorii dimineții și va înregistra 8 grade Celsius. Temperatura maximă a zilei va atinge 18 grade Celsius. Vântul va sufla cu o viteză maximă de 16 km/h.

De miercuri se întoarce frigul. Alerta ANM pentru următoarele două săptămâni: nopți reci

Vremea va fi deosebit de caldă în următoarele zile în aproape toate regiunile din țară, dar apoi urmează un episod de răcire. Prognoza meteo de la ANM anunță chiar nopți geroase în luna mai. Ploile încep de miercuri și nu sunt șanse să scăpăm de ele prea curând.

În  Muntenia, la începutul intervalului, valorile termice diurne vor fi în creştere uşoară, până la edii în jurul a 22 de grade. La mijlocul primei săptămâni, maximele termice vor marca o scădere spre valori medii de 19 grade. Averse, în general slabe cantitativ, se vor putea semnala aproape în fiecare zi, începând cu 12 mai.

La  munte, intervalul va debuta cu temperaturi diurne în creştere, până la valori medii de 15 grade. În intervalul 11-13 mai, temperaturile maxime vor marca o scădere, spre 9- 10 grade, în medie. După data de 14 mai, valorile maxime vor creşte şi, până la sfârşitul intervalului, deşi vor mai fi uşoare variaţii, media acestora se va menţine la 13- 15 grade.