Procuratura din Moscova avertizează că protestatarii anti-război riscă până la 15 ani de închisoare

Procuratura din Moscova avertizează că protestatarii anti-război riscă până la 15 ani de închisoare Sursa foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Procuratura din Moscova și-a avertizat cetățenii care protestează pe străzi că acțiunile lor sunt considerate ilegale și prin urmare vor atrage răspunderea penală. Cei care participă la proteste și mitinguri neautorizate riscă până la 15 ani de închisoare.

Ample acțiuni de protest au fost organizate pe străzile din Moscova după ce președintele Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială a bărbaților. În acest context, autoritatea de supraveghere atrage atenția cetățenilor că participarea la aceste acțiuni neautorizate vor avea consecințe.

Ei au arătat că pe internet sunt răspândite apeluri de participare la proteste în masă în centrul Moscovei.

„Procuratura din Moscova avertizează că distribuirea unor astfel de materiale pe internet, rețele sociale, forumuri și alte platforme, implicarea utilizatorilor de internet, inclusiv a minorilor, în activități ilegale, precum și participarea la acțiuni ilegale sunt pedepsite conform regulamentului în vigoare şi legislației administrative și penale”, se arată într-un comunicat al autorității.

Ne puteți urmări și pe Google News

Protestatarii anti-război riscă închisoarea

În continuare, aceștia au subliniat ideea că participanții la acțiuni neautorizate ar putea fi trași la răspundere administrativă în temeiul articolelor 20.2 din Codul infracţiunilor administrative al Federației Ruse.

De asemenea, se au în vedere și articolele 20.3.3 din Codul infracțiunilor administrative al Federației Ruse (acțiuni publice menite să discrediteze utilizarea Forțelor Armate ale Federației Ruse), 207.3 din Codul Penal al Rusiei Federația Rusă (răspândirea publică a informațiilor false cu bună știință) și 212 din Codul Penal al Federației Ruse (cu privire la revolte în masă).

Toate acestea prevăd pedepse cu închisoare de până la 15 ani.

„Atragem atenția părinților asupra faptului că acțiunile ilegale ale minorilor, care nu au împlinit vârsta pentru tragere la răspundere administrativă și penală, pot constitui baza tragerii la răspundere administrativă a părinților și a altor reprezentanți legali în temeiul articolului 5.35 din Codul infracțiuni administrative ale Federației Ruse (neîndeplinirea de către părinți a obligațiilor de întreținere și educare a minorilor)”, au adăugat surse din cadrul Procuraturii de la Moscova, potrivit știripesurse.ro.

Proteste de stradă în Rusia

Mobilizarea parțială anunțată miercuri de președintele Vladimir Putin a generat un val de nemulțumire în Rusia. Oamenii au ieșit în stradă în mai multe orașe, iar sute de protestatari au fost reținuți. Unii dintre ei au fost bătuți de forțele de ordine. Procuratura a anunțat că protestele sunt ilegale.