Evenimentul ZileiInternationalVladimir Putin și-a scos simpatizanții în stradă. Miting pentru anexarea Donbasului la Rusia. Reacția NATO

Vladimir Putin și-a scos simpatizanții în stradă. Miting pentru anexarea Donbasului la Rusia. Reacția NATO

Vladimir Putin și-a scos simpatizanții în stradă. Miting pentru anexarea Donbasului la Rusia. Reacția NATO
Kremlinul a convocat câteva zeci de mii de moscoviți la o maniestație de susținere a așa-ziselor referendumuri de susținere a alipirii Donbasului la Rusia. Manifestația a fost organizată în Piața Manejnaia, în centrul Moscovei, iar participanții au fluturat steaguri și au intonate cântece patriotice din epoca sovietică. Spre deosebire de precedentul miting pentru susținerea războiului, Vladimir Putin nu-și va mai face apariția în mijlocul mulțimii.

Serviciul de presă al Direcţiei din Moscova a Ministerului rus de Interne a anunțat că în centrul orașului Moscova s-au strâns în jur de 50.000 de susținători ai lui Vladimir Putin la un miting. Aceștia și-au exprimat sprijinul pentru așa-zisele referendumuri organizate în Donbas, pentru anexarea la Rusia.

După cum informează agențiile de presă din Rusia, în centrul Moscovei se aud cântece militar-patriotice, lozinci în sprijinul armatei ruse şi al unirii cu republicile din Donbas. Mulţi dintre participanţii ţin în mâini steaguri ale Rusiei, ale republicilor populare Doneţk şi Lugansk şi steaguri în culorile panglicii Sfântului Gheorghe.

Photo: Alexander Demianchuk, TASS

Vladimir Putin nu va fi prezent în la mitingul-concert de vineri din Piaţa Manejnaia, a anunţat secretarul său de presă, Dmitri Peskov. El nu va ieși în public, așa cum a făcut-o în urmă cu câteva luni, la precedentul miting de susținere a războiului din Ucraina.

„Nu, preşedintele rus va lucra la Kremlin”, a răspuns Dmitri Peskov, răspunzând la o întrebare în acest sens.

Reprezentantul Kremlinului a adăugat că şeful statului rus „are planificată o serie întreagă de întâlniri şi, din păcate, nu poate participa”.

Manifestația a fost convocată la cîteva zile după ce Vladimir Putin a semnat decretul de mobilizare parțială, iar mii de bărbați au fost recrutați cu forța, urmând a fi trimiși pe front. De altfel, în mai multe orașe ale țării au avut loc proteste împotriva recrutărilor forțate și a războiului. Forțele de ordine au reținut în jur de 1.000 de persoane.

NATO anunță intensificarea sprijinului pentru Ucraina

În contextul așa-ziselor referendumuri de anexare ale celor două regiuni separatiste din Donbas, la Rusia, NATO a anunțat că-și va spori ajutorul pentur Ucraina, Anunțul a fost făcut de secretarul general Jens Stoltenberg, după cum relatează Reuters. Oficialii de la Kiev și aliații săi consideră aceste referendumuri false drept o stratagemă pentru anexarea teritoriilor şi escaladarea războiului care durează deja de şapte luni.

„Răspunsul nostru, răspunsul NATO, este intensificarea sprijinului. (…) Cea mai bună cale de a pune capăt acestui război este de a-i întări în continuare pe ucraineni pe câmpul de luptă pentru ca ei să poată, într-un anumit stadiu, să discute şi să ajungă la o soluţie care este acceptabilă pentru Ucraina şi care menţine Ucraina ca naţiune suverană, independentă în Europa”, a declarat Stoltenberg.

Aliaţii NATO au susţinut Ucraina cu arme, muniţie, alte echipamente militare, dar și stagii de instruire pentru militari. Referendumurile de patru zile au fost organizate în grabă după ce trupele ucrainene au recucerit în cursul acestei luni teritorii importante în nord-est în urma unei contraofensive, comentează Reuters. În prezent, aceste demersuri au provocat temeri că Moscova ar putea încorpora aceste regiuni şi apoi ar cataloga tentativele de a le recuceri drept un atac asupra Rusiei însăşi.

„Exact pentru acest lucru trebuie să fim pregătiţi, ca Rusia să folosească aceste voturi false pentru a escalada şi mai mult războiul din Ucraina. Dar aceste voturi nu au legitimitate şi bineînţeles nu schimbă nimic. Acesta continuă să fie un război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Stoltenberg.


Accesează: