Cum vor arăta UE și NATO după războiul din Ucraina. Armand Goșu: Reconfigurări importante. România, într-o mediocritate

Cum vor arăta UE și NATO după războiul din Ucraina. Armand Goșu: Reconfigurări importante. România, într-o mediocritateSursă: Yuriy Chaban | Dreamstime.com

Istoricul Armand Goșu spune că războiul din Ucraina va aduce schimbări importante în următoarele decenii în ceea ce privește polii de putere din UE, dar și în ceea ce privește alianțele militare. El critică însă deciziile pe care le-a luat România despre care spune că s-a scos singură din jocul politico-diplomatic.

Armand Goșu, un specialist în Istoria Rusiei, este de părere că războiul din Ucraina va aduce schimbări majore . „Au început niște procese care vor conduce la reconfigurări importante. Se profilează pe arena internațională statele care au format coaliția ce a susținut activ Ucraina. În primul rând, Polonia, dar și Slovacia, Cehia, Țările Baltice. În următoarele două decenii vom asista la un proces de configurare a unui “bloc slav” din care o să facă parte și Ucraina, și Belarus, după ce se va elibera de Lukașenko. Vor forma un pol de putere care va avea un cuvânt tot mai important de spus în lumea occidentală.

Vechea Europă nu va mai domina politic de o manieră categorică UE, ci s-ar putea realiza un echilibru. Cred, sper mai degrabă, ca Berlinul și Parisul să aibă inteligența să coopereze cu acest nou pol de putere și să nu-și ostilizeze Polonia și Ucraina. În cazul în care ușa UE va fi prea strâmtă pentru Ucraina, ceea ce pare să sugereze declarațiile președintelui Macron, mă aștept la o criză serioasă de legitimitate a Uniunii “, a declarat Armand Goșu într-un interviu acordat contributors.ro.

Schimbări pentru NATO

Și în ceea ce privește NATO, războiul din Ucraina va aduce noi alianțe. „Aderarea Suediei și Finlandei la NATO schimbă echilibrul flancului estic, centrându-l pe Polonia și Marea Baltică și transformând enclava Kaliningrad într-o potențială vulnerabilitate pentru Rusia.

Armand Goșu. Sursa: ebihoreanul

Războiul din Ucraina arată o schimbare importantă în NATO. În interiorul Alianței vom vedea coaliții cu geometrie variabilă. În cazul nostru, pentru susținerea Ucrainei cooperează foarte bine SUA, Canada, Marea Britanie, Polonia, Cehia, Slovacia, Țările Baltice. Se evită astfel blocajele, veto-ul Ungariei, de pildă. Deocamdată, din cauza rezistenței unor capitale occidentale, Kievul a înțeles că nu va fi primit în NATO. Și nici nu mai cere să intre.

Dar asta nu înseamnă că SUA, Marea Britanie sau Polonia nu vor coopera pentru a-i consolida securitatea vecinului nostru de la Est. În următoarele decenii, Ucraina, alături de Marea Britanie și Polonia, va fi cel mai important aliat al SUA în Europa“, a mai declarat istoricul.

Probleme pentru România

Istoricul spune și că România va deveni mai izolată. „România s-a instalat într-o mediocritate confortabilă. Nu mi-e foarte clar de ce e în afara jocului politico-diplomatic. Presupun că s-a scos singură din joc prin deciziile proaste luate și incapacitatea de a înțelege ce se întâmplă în jur..

Treptat, România va fi tot mai izolată și destinată unor jocuri minore și în UE și în NATO. Bulgaria va dori să se desprindă decisiv. Pot să înțeleg clasa politică de la Sofia. În cazul unei reformatări a UE e greu de spus ce se va întâmpla cu România. Dacă nu vor fi sincope prea mari, confruntate cu profilarea unui bloc slav în zonă, România și Ungaria vor merge de mână și vor forma un tandem. Asta doar dacă Ungaria va rămâne dedicată iliberalismului și după Viktor Orban. În fond, e o soluție chiar onorabilă pentru clasa politică românească, având în vedere calitatea ei“, a mai spus Armand Goșu.