Război în Ucraina. Ziua 158. Forțele ucrainene susțin că au produs pierderi importante Rusiei. Reacții la mesajul ambasadei Rusiei de la Londra

Război în Ucraina. Ziua 158. Forțele ucrainene susțin că au produs pierderi importante Rusiei. Reacții la mesajul ambasadei Rusiei de la Londra Sursă: Vadym Farion | Dreamstime.com

Cea de-a 158-a zi a războiului din Ucraina a început cu mai multe reacții la afirmațiile reprezentanților ambasadei Rusiei de la Londra care au afirmat că luptătorii regimentului Azov ar trebui spânzurați. Pe lângă reacția oficialilor de la Kiev, a apărut și un punct de vedere al unui deputat laburist. Chris Bryant. Acesta a declarat că ambasada Rusiei ar trebui închisă, iar personalul expulzat. De asemenea, comandatul interimar al regimentului Azov a transmis un mesaj pe Twitter, legat de aceste declarații, dar și de incidentul de la o închisoare din apropiere de Donețk. Pe front, forțele militare ucrainene au anunțat că au ucis în jur de 100 de inamici în luptele din sudul Ucrainei.

Forțele armate ale Ucrainei anunță că au ucis peste 100 de soldați ruși în luptele pe care le poartă în zona de sud a țării. Trupele de la Kiev au în vedere o contraofensivă împotriva Rusiei în regiunea Herson. Aceasta este considerată o legătură cheie pe linia de aprovizionare a Moscovei. Comandamentul sudic al armatei ucrainene au transmis că pe lângă cei 100 de soldați ruși uciși au mai fost distruse și șapte tancuri în luptele din sud.

Traficul feroviar către Herson, peste râul Nipru a fost întrerupt, potrivit comandamentului sudic. Astfel, forțele rusești care dețin poziții la vest de râu au fost izolate și nu mai pot fi aprovizionate , cu resurse din Crimeea ocupată și din est. Oficialii din Apărăre și Informații din Marea Britanie, susțin că forțele militare ale Rusiei se chinuie din greu și fac eforturi mari pentru a menține ritmul.

Prim-adjunctul șef al consiliului regional din Herson, Yuri Sobolevski, le-a transmis localnicilor să se adăpostească cât mai departe de depozitele militare și de stocurile de muniție rusești.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Armata Ucrainei se revarsă împotriva rușilor iar asta este doar începutul”, a scris Sobolevski pe Telegram, conform agenției de presă Reuters.

Pe de altă parte, armata Ucrainei a transmis că forțele ruse încearcă să lanseze o ofensivă în apropierea orașelor Bakhmut și Avdiivka din regiunea Donețk. Până în prezent, conform primelor informații, atacurile au avut succes parțial în satul Semyhiria de lângă Bakhmut astfel că trupele au ajuns la periferia localității, relatează The Kyiv Independent.

sursa foto: Twitter

Ucraina anunță că a doborât un avion SU-25

Tot în cursul luptelor de sâmbătă, armata ucraineană a anunțat că a doborât un avion rusesc Suhoi - SU 25. Potrivit Brigăzii 25 Aeropurtate, aparatul ce poate transporta arme nucleare, a fost doborât cu un sistem antiaerian portabil 9K38 Igla în regiunea Donețk, conform The Kyiv Independent.

Statul Major al armatei ucrainene a raportat sâmbătă că Rusia a pierdut 222 de avioane de la începutul războiului pe 24 februarie.

Suhoi

Sursa: Wikipedia

Reacții la mesajul Ambasadei Rusiei la Londra

Reacțiile continuă să curgă după mesajul transmis de ambasada Rusiei din Marea Britanie pe Twitter, conform căruia luptătorii din regimentul Azov ar trebui spânzurați. Un parlamentar britanic solicită nici mai mult nici mai puțin expulzarea personalului diplomatic și închiderea ambasadei.

Deputatul laburist Chris Bryant a declarat că ambasada Rusiei trebuie expulzată din Marea Britanie după declarațiile în care a cerut executarea prin spânzurătoare a prizonierilor din regimentul Azov.

„Militanții de la Azov merită executați, dar nu prin pluton, ci prin spânzurare, pentru că nu sunt soldați adevărați. Ei merită o moarte umilitoare”, a scris Ambasada pe contul oficial de Twitter, provocând indignarea unei lumi întregi.

Sursa foto, Captura video

Mesajul comandantului interimar al regimentului Azov

Tot în acest context, comandantul interimar al regimentului Azov, maiorul Mikita Nadtochii, Raz-Dva (foto), a transmis un mesaj cu privire la uciderea prizonierilor de război în închisoarea de la Olenivka.

„Considerăm atacul asupra Olenivka drept un act de execuție publică. Rusia a făcut acest lucru in impunitate. Sunt obișnuiți cu faptul că nimeni nu-i va trage la răspundere nici măcar pentru încălcările flagrante ale legilor, obiceiurilor și regulilor de război. De aceea noi - AZOV, Ucraina, ca stat, și întreaga lume civilizată vom riposta dur pentru ca Rusia să-și amintească asta odată pentru totdeauna. Suntem pe cale să aflăm numele executanților și a organizatorilor execuției prizonierilor noștri. Avem deja informații preliminare, dar nu suntem încă pregătiți să anunțăm detaliile”, a arătat acesta într-un mesaj video.

El precizat că responsabilii pentru crimele de la Olenivka vor fi descoperiți și vor fi pedepsiți cu pedeapsa capitală.

Îi vom găsi oriunde s-ar afla, în teritoriile ocupate ale Ucrainei, în Rusia sau în țări terțe. Ucraina ca stat va asigura o pedeapsă echitabilă. Timp de 24 de ore au mințit acuzând armata ucraineană, iar astăzi și-au confirmat crima printr-o declarație a ambasadei. Vreau să-i amintesc lui Putin, care este personal responsabil pentru această crimă de război, că nu se vorbește despre frânghie în casa unui spânzurat. Tu însuți vei fi executat. Alături de șacalii din ambasade. Așa cum doriți cu toate documentele și ștampilele, prin decizia Tribunalului Internațional. Imperiul fals și barbar va fi distrus. Rusia crede că a ucis AZOV, că i-a executat. Dar AZOV este acum toată Ucraina. Fiecare ucrainean va răzbuna pe fiecare dintre frații noștri torturați și omorâți”, a mai adăugat ofițerul ucrainean.

Proteste de stradă la Kiev

Rudele luptătorilor de la Mariupol cer ca Rusia să fie declarată stat sponsor al terorismului. Oamenii au ieșit în stradă, organizând un protest la Kiev, potrivit Sky News. Mișcarea are loc după ce zeci de prizonieri ucraineni au fost uciși într-un atac aerian asupra unei închisori din Olenivka, în regiunea Donețk controlată de Rusia.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii, care a organizat evacuări de civili în timpul războiului și a lucrat pentru a monitoriza tratamentul acordat prizonierilor deținuți de Rusia și Ucraina, a anunțat că a cerut acces la închisoare. Oficialii organizației vor să determine starea de sănătate și starea tuturor persoanelor prezente la fața locului în momentul atacului.

„Prioritatea noastră în acest moment este să ne asigurăm că răniții din război primesc un tratament care să le salveze viața și că trupurile celor care și-au pierdut viața sunt tratate cu demnitate", a precizat Crucea Roșie.