Război în Ucraina, ziua 153. Zelenski îl demite pe omul care ar fi sprijinit un acord cu Rusia ce a contribuit la pierderea Crimeii

Război în Ucraina, ziua 153. Zelenski îl demite pe omul care ar fi sprijinit un acord cu Rusia ce a contribuit la pierderea Crimeii Volodimir Zelenski: Sursa foto: Arhiva EVZ

Război în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe prim-vicesecretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, Ruslan Demcenko, pe seama căruia o investigaţie jurnalistică a pus un acord semnat în anul 2010 şi care a favorizat ocuparea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Decizia lui Zelenski de a-l demite pe Ruslan Demcenko  are legătură cu respectiva investigaţie publicată în noiembrie de Radio Europa Liberă.

Consilierul principal al lui Zelenski, Mihailo Podoleak, a declarat însă că eliberarea din funcţie a lui Demcenko - aflat în acel post din iunie 2020 - este motivată de „motive personale legate de starea de sănătate'' şi nu are legătură cu „vreo teorie a conspiraţiei''.

Conform acelei investigaţii jurnalistice, Ruslan Demcenko a susţinut în anul 2010 semnarea acordului cunoscut sub numele de Pactul de la Harkov, prin care Ucraina a extins Rusiei chiria instalaţiilor navale din Crimeea în schimbul achiziţiei de gaz natural rusesc în condiţii favorabile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noua destituire intră în şirul demiterilor ordonate recent de preşedintele Zelenski în sistemul instituţiilor de forţă ucrainene, cele mai notabile fiind cele ale lui Ivan Bakanov, şeful Serviciului de Securitate (SBU) şi prieten din copilărie al preşedintelui, şi ale procurorului general Irina Venediktova.

Germania a trimis blindate antiaeriene Gepard

Ucraina a primit primele trei blindate antiaeriene Gepard din Germania, a anunţat luni ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Resnikov.

Oficialul a adăugat că odată cu blindatele construite pe platforma tancului Leopard au sosit şi mii de unităţi de muniţie.

Conform unui acord încheiat în mai cu Christine Lambrecht, omoloaga germană a lui Resnikov, Ucraina va mai primi din Germania încă 12 blindate de acelaşi model.

Livrarea de armament de luni este a doua din Germania către Ucraina. În iunie, guvernul de la Berlin a furnizat Kievului şapte obuziere autopropulsate cu bătaie de 40 de km.

Rusia susţine că a dejucat capturarea mai multor avioane de luptă ruseşti de către Kiev

Serviciul Federal de Securitate (FSB, ex-KGB) a publicat luni o serie de înregistrări video şi audio care ar dovedi că serviciile de informaţii ucrainene, în cooperare cu NATO, ar fi încercat să mituiască piloţi ruşi pentru a captura avioane de luptă, operaţiune ce ar fi fost dejucată de partea rusă, relatează EFE.

"FSB a descoperit şi a dejucat o operaţiune a Direcţiei principale de informaţii a Ministerului Apărării ucrainean, patronată de serviciile secrete ale NATO, pentru a deturna aeronave de luptă ale Forţei aerospaţiale ruse", se afirmă într-un comunicat al acestuia.

Potrivit media de stat ruse, se plănuia deturnarea unor avioane Su-24, Su-34 şi Tu-22M3. FSB a publicat, de asemenea, mai multe videoclipuri în care un presupus responsabil ucrainean de securitate le oferea piloţilor ruşi 1 milion de dolari pentru ca să fure avionul în timpul unei misiuni de luptă şi să aterizeze cu el în Ucraina.

„Agenţi ai informaţiilor militare ucrainene, în numele conducerii politice a ţării lor, au încercat să recruteze piloţi ruşi cu oferte de plată şi garanţii de cetăţenie într-una dintre ţările Uniunii Europene", susţine FSB.

În cadrul operaţiunii, contrainformaţiile militare ruse ar fi colectat date despre sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei şi amplasamentul trupelor sale, ceea ce a permis armatei ruse să atace mai multe poziţii ucrainene.

Din materialele video lansate de FSB, rezultă că serviciile secrete ucrainene ar fi dezvăluit Rusiei amplasarea sistemelor de apărare antiaeriană şi a unor aerodromuri ucrainene. Printre acestea se numără zonele de acoperire a apărării antiaeriene din sud-estul Ucrainei, hărţile aerodromurilor Ozernoe (regiunea Cernigov) şi Starokonstantinov (regiunea Hmelniţki), harta zonelor din vecinătatea aerodromului Priliuki (regiunea Cernigov) şi din vecinătatea oraşului Jitomir, relatează publicaţia pro-Kremlin Vzgliad.

„Agenţii de informaţii ucraineni care au participat la operaţiune şi complicii lor au fost identificaţi", mai susţine FSB.

Media de stat ruse susţin că la această operaţiune ar fi participat şi Christo Grozev, jurnalistul platformei de investigaţii Bellingcat.

Într-un videoclip difuzat, presupusul agent de informaţii ucrainean afirmă că au nevoie de o "maşină de luptă şi o persoană care să vină alături de noi".

„Suntem dispuşi să plătim pentru asta. Pe site-ul Radei Supreme (parlamentul ucrainean) se menţionează că am plăti un milion (dolari) pentru asta. Putem să fim de acord cu d-voastră şi să mai adăugăm un milion, vă garantez", spune presupusul agent. În plus, el îi promite pilotului rus că soţia sa va primi cetăţenia uneia dintre ţările baltice. Autorităţile ucrainene nu au reacţionat deocamdată la aceste informaţii.