Imagini emoționante cu rușii trimiși cu forța la război. Peste 1.400 de persoane au fost arestate la protestele antimobilizare

Imagini emoționante cu rușii trimiși cu forța la război. Peste 1.400 de persoane au fost arestate la protestele antimobilizare Mamele și soțiilor rușilor mobilizați pe front îl critică pe Vladimir Putin. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Primele imagini cu rușii mobilizați de Vladimir Putin au apărut pe rețelele sociale. Bărbații își iau rămas bun de la familii și pleacă spre bazele de antrenament. În Rusia continuă îndemnurile la proteste de stradă.

Vladimir Putin a decretat miecuri mobilizare parțială în Rusia. Aproximativ 300.000 de rezerviști, care au fost înrolați în armată în trecut și care au experiență în domeniu vor pleca să lupte pe frontul din Ucraina.

Pe rețelele sociale, au apărut deja imagini, din mai multe orașe din Rusia, cu mii de bărbați care sunt urcați în autobuze și pleacă spre centrele de instruire. După o perioadă de o lună sau două de antrenamente ei vor fi trimiși să lupte în războiul din Ucraina. Imaginile arată cum bărbații își iau rămas bun de familii și își îmbrățișează mamele, soțiile sau copiii, potrivit zugo.md.

 Val de proteste

Anunțul mobilizării parțiale a stârnit un val de revoltă în Rusia și a dus la proteste de stradă. Forțele de ordine au intervenit violent, deși manifestările erau pașnice. Autoritățile au justificat intervențiile în forță pe motiv că protestele nu au fost autorizate.

Aproape 1400 de persoane au fost reținute în 39 de orașe din Rusia după protestele de miercuri, potrivit datelor strânse de proiectul pentru drepturile omului OVD-Info. Cele mai multe arestări, respectiv 600, au avut loc în Moscova. Protestatarii au fost loviți și băgați cu forța în dubele poliție. Gruparea anti-război Vesna și susținătorii lui Alexei Navalnîi au lansat noi apeluri la proteste.

Amenințări de la autorități

Procuratura a anunțat că toți cei care vor participa la proteste sau vor difuza materiale pe internet de la manifestații, pe care le consideră ilegale, vor fi arestați și riscă o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

„Evenimentele de masă anunțate nu au fost coordonate cu autoritățile executive în conformitate cu procedura stabilită prin lege. Procuratura din Moscova avertizează că distribuirea unor astfel de materiale prin intermediul rețelelor de socializare, forumurilor și altor platforme de internet, implicarea utilizatorilor de internet, inclusiv a minorilor, în activități ilegale, precum și participarea la acțiuni ilegale sunt pedepsite în conformitate cu legislația administrativă și penală în vigoare”, se arată într-un comunicat al procuraturii.