Rusia introduce pedepse mari pentru militarii care se predau, dezertează sau refuză să execute ordinele

Rusia introduce pedepse mari pentru militarii care se predau, dezertează sau refuză să execute ordinele Sursa: Anton Brehov | Dreamstime.com

Duma de stat a aprobat o lege care prevede pedepse mari pentru militarii care se predau sau care dezertează. Aceștia pot sta și 15 ani după gratii. Mulți analiști văd acest act normativ ca o măsură disperată după mai multe înfrângeri pe front, dar și ca un prim pas spre o mobilizare generală.

Rusia a ajuns, se pare, într-o situație disperată, după ce, în ultimele săptămâni a suferit mai multe înfrângeri pe frontul din Ucraina. Încearcă să recruteze voluntari din rândul străinilor, studenților și chiar al deținuților și sprijină referendumuri ale provinciilor separatiste pe care dorește să le anexeze.

Îngrijorarea a atins cote maxime la Moscova, iar Duma de Stat a adoptat chiar și o lege care prevede pedepse aspre pentru soldații care se vor preda, vor refuza să urmeze ordinele sau care vor dezerta din armată.

Pedepse mari

Potrivit actului normativ, dezertorii riscă o pedeapsă de 15 ani de închisoare. Soldații care se predau ar putea petrece zece ani după gratii, iar cei care refuză să urmeze ordinele comandanților ar putea sta trei ani la pușcărie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este pentru prima dată când noțiuni precum mobilizare, lege marțială și timp de război apar în Codul Penal in Rusia, iar analiștii sunt de părere că această lege este un prim pas spre o mobilizare generală.

Actul normativ va fi transmis miercuri spre aprobare Consiliului Federației și ulterior președintelui Vladimir Putin. Noile pedepse ar putea intra în vigoare în următoarele zile.

Această lege vine și ca un răspuns la apelul lansat de mai multe grupări anti-război. Acestea le-au cerut soldaților ruși să refuze să mai lupte în Ucraina. „Facem apel la militarii ruși din bazele militare și de pe front să refuze participarea la operațiune specială sau să se predea cât mai curând posibil”, a scris mișcarea anti-război Vesna, într-o scrisoare deschisă.

Rusia vrea să anexeze teritorii

Analiștii spun că un alt semn că Rusia se teme de înfrângere este organizarea de refendumuri în provinciile separatiste Doneţk şi Lugansk. Oamenii sunt chemați la vot pentru a spune dacă vor ca aceste teritorii să fie anexate de Moscova. Scrutinurile ar urma să aibă loc între 23 și 27 septembrie.

Deși Moscova neagă că ar fi implicată în organizarea acestor referendumuri, tot mai multe voci spun că se dorește anexarea acestor teritorii pentru a opri contraofensiva ucraineană. Autoritățile de la Moscova cred că Kievul nu ar mai lansa atacuri în aceste zone, dacă ele ar deveni parte a Rusiei.

Au apărut deja informații că deținuților aflați în penitenciarele din aceste zone li s-a spus să voteze pentru ca teritoriile să devină parte a Rusiei. Nu este însă clar cum intenționează Rusia să anexeze teritorii care nici măcar nu sunt în totalitate sub controlul ei, potrivit thedailybeast.com.