Evenimentul Zilei > International > Proces George Floyd. Barack Obama prezintă cruda realitate din SUA. „Departe de a fi suficient”
Proces George Floyd. Barack Obama prezintă cruda realitate din SUA. „Departe de a fi suficient”

Proces George Floyd. Barack Obama prezintă cruda realitate din SUA. „Departe de a fi suficient”

Barack Obama, fostul președinte al SUA, a avut or primă reacție după ce polițistul Derek Chauvin, a fost găsit vinovat de uciderea lui George Folyd.

După ce polițistul Derek Chauvin, a fost găsit vinovat de uciderea lui George Floyd, verdictul reprezentând finalul unuia dintre cele mai controversate procese din SUA, Barack Obama, fostul președinte al SUA, a transmis un mesaj emoționant pe rețele sociale.

„Pentru a face dreptate cu adevărat trebuie să recunoaștem că americanii de culoare sunt tratați diferit în fiecare zi. Este nevoie să recunoaștem că milioane dintre noi, prieteni, familie și concetățeni trăiesc cu teama că următoarea lor întâlnire cu poliția ar putea să fie și ultima.

Este nevoie ca noi toți să lucrăm din greu pentru a face ca America pe care o cunoaștem să semene mai mult cu America în care credem.

Deși verdictul de astăzi este un pas necesar spre progres, este departe de a fi suficient. Nu putem să ne oprim”, a transmis fostul președinte american într-un comunicat atașat într-o postare pe Twitter.

Poliţistul alb Derek Chauvin a fost declarat vinovat de asasinarea afro-americanului George Floyd. Cei 12 juraţi care au deliberat la Minneapolis l-au găsit vinovat pe Derek Chauvin de cele trei capete de acuzare pentru care a fost judecat. Anunţarea verdictului a stârnit o explozie de bucurie faţa tribunalului.

După procesul în care Derek Chauvin a fost găsit vinovat de moartea lui George Floyd, Biden lansează un apel la unitate

Preşedintele american, Joe Biden, a lansat marţi un apel întregii Americi să strângă rândurile şi să lupte împotriva rasismului care îi ”murdăreşte” sufletul, la finalul procesului poliţistului Derek Chauvin, condamnat pentru moartea lui George Floyd.

„A sosit vremea ca această ţară să strângă rândurile”, a spus el într-o scurtă alocuţiune de la Casa Albă.

„Unii – agitatori şi extremişti care îşi bat joc de justiţia socială – vor încerca să exploateze emoţiile brute”, a avertizat el. „Nu îi putem lăsa să facă asta”, a adăgat Joe Biden.

„Verdictul de vinovăţie nu-l va readuce pe George”, a subliniat el. Dar această decizie poate fi momentul pentru o ”schimbare semnificativă”, a adăugat, invitându-i pe americani să nu uite niciodată acest episod tragic.

„Trebuie să ascultăm. Nu mai pot respira, nu mai pot respira: acestea au fost ultimele cuvinte ale lui George Floyd”, a ţinut să adauge liderul de la Casa Albă.

„Nu putem să le lăsăm să moară împreună cu el. Trebuie să ascultăm în continuare aceste cuvinte. Nu trebuie să ne îndepărtăm de la drumul nostru”, a mai declarat Joe Biden.