Evenimentul Zilei > Economie > Proces câștigat împotriva băncii, pe clauze abuzive: peste 200 de clienți vor plăti rate mai mici
Proces câștigat împotriva băncii, pe clauze abuzive: peste 200 de clienți vor plăti rate mai mici

Proces câștigat împotriva băncii, pe clauze abuzive: peste 200 de clienți vor plăti rate mai mici

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis marţi, irevocabil, că dobânda de referinţă variabilă, modificată unilateral de bancă, este abuzivă, într-un proces colectiv intentat Băncii Comerciale Române de peste 200 de clienţi.

„Constată nulitatea absolută parţială a clauzei privind dobânda, în partea privind dobânda de referinţă variabilă, precum şi orice altă clauză care permite B.C.R. S.A. modificarea unilaterală a cuantumului dobânzii”, se arată în minuta deciziei instanței, citată de Mediafax.

Înstanța „obligă pe pârâta B.C.R. S.A. să modifice contractele încheiate cu reclamanţii ca urmare a constatării nulităţii absolute parţiale a clauzei privind dobânda, precum şi să emită noi grafice de rambursare în urma acestei modificări”, mai scrie în decizie.

În aceeași decizie se menționează că judecătorii instanţei supreme au constatat caracterul abuziv şi nulitatea absolută a unei alte clauze, care permite BCR declararea scadenţei anticipate a creditului, dacă valoarea garanţiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului rămas de plată.