Actul respectiv ar putea avea loc, conform înregistrării, după republicarea caricaturilor cu profetul Mahomed în celebra revistă satirică, victimă a sângerosului atac din 7 decembrie 2015, soldat cu 12 victime.

Suspectul, care este din Pakistan, a fost arestat la puţină vreme după ce a rănit două persoane cu o armă albă în faţa fostului sediu al redacţiei Charlie Hebdo. Oficialii francezi susţin că hainele îi erau pătate de sânge.

Înregistrarea video a fost găsită pe telefonul suspectului, relatează media franceze. Reuters menţionează că nu a putut autentifica independent înregistrarea video. O sursă din poliţie a confirmat că înregistrarea video este examinată în prezent.

În înregistrarea video, suspectul spune că îl cheamă Zeheer Hassan Mehmood şi că a venit din localitatea Mandi Bahauddin din provincia Punjab. Apoi, cu o voce întreruptă de suspine, recită un text de preamărire a profetului Mahomed.

„Dacă vă par emoţional, permiteţi-mi să vă explic: aici, în Franţa, au fost făcute caricaturile cu profetul Mahomed„, spune el în dialectul urdu. „Voi comite un act de rezistenţă astăzi, 25 septembrie”, spune el în înregistrare.

„Mi-aș sacrifica toți cei 5 fii”
Tatăl lui Mehmood şi-a elogiat fiul pentru acţiunea lui. „Inima mea este plin de fericire”, a declarat Arshad Mehmood pentru site-ul de ştiri Naya Pakistan. „Mi-aş sacrifica toţi cei 5 fii pentru a apăra onoarea profetului Mahomed”, a adăugat el.

„Ne-a telefonat şi a spus că profetul lui Dumnezeu l-a ales şi i-a dat misiunea de a-i ucide pe blasfemiatori”, a mai afirmat el.

Caricaturile au fost publicate prima dată de Charlie Hebdo în 2006 şi au determinat militanţi islamişti să atace redacţia săptămânalului satiric în 2015, un atentat care s-a soldat cu 12 morţi şi care a fost revendicat de Al-Qaida.

Săptămânalul, care s-a mutat într-un loc secret după atac, a republicat caricaturile în această lună pentru a marca începerea procesului a 14 persoane cu presupuse legături cu asasinii jurnaliştilor de la Charlie Hebdo.

Suspectul spune în înregistrare că a fost îndrumat spiritual de Ilyas Qadri. Acesta este un cleric sunnit şi fondatorul Dawat-e-Islami, o organizaţie non-violentă cu ramificaţii pe întreg globul.”

Qadri susţine că o persoană care comite o blasfemie trebuie predată poliţiei, dar dacă un individ este determinat de emoţiile sale să-l ucidă pe blasfemiator, atunci legea ar trebui să nu se aplice. Organizaţia Dawat-e-Islami nu a răspuns unei solicitări Reuters de a comenta această informație.