Cu ocazia deschiderii procesului atentatelor din ianuarie 2015 de la Paris, revista satirică Charlie Hebdo a republicat pe prima pagină a numărului său de miercuri, 2 septembrie, caricaturile lui Mahomed care au transformat-o acum cinci ani în ținta atacurilor teroriste.

Dacă majoritatea francezilor au salutat acest gest, cercurile musulmane din Franța și din străinătate nu l-au privit cu ochi buni.

În Egipt, Universitatea Al-Azhar l-a calificat drept „act criminal” într-un comunicat.

Al-Azhar este cea mai importantă instituție de învățământ islamic sunnit, care depinde de statul egiptean și care cuprinde o universitate, o academie de studii islamice și o moschee.

„Observatorul Al-Azhar pentru lupta împotriva extremismului își manifestă respingerea totală și ferma condamnare față de republicarea de către jurnalul francez Charlie Hebdo a desenelor care aduc atingere profetului Mahomed – slăvit fie-i numele – în numărul său apărut miercuri”, arată instituția în comunicatul său.

Al-Azhar condamnă expeditiv „atacul criminal împotriva sediului” publicației dar acccentuează avertizând „contra insistenței de a comite crima republicării acestor desene dăunătoare care perpetuează discursul dușmănos și exacerbează sentimentul religios”.

Instituția islamică apreciază că reeditatea nu este decât o „provocare nejustificată la adresa sentimentelor a aproape un miliard de musulmani din toată lumea”.

Observatorul Al-Azhar face apel de asemenea la „responsabilii ziarului să respecte credințele celorlalți și simbolurile lor sacre” și „îndeamnă comunitatea internațională să ia o poziție fermă împotriva atentatului la simbolurile sacre ale musulmanilor și la semnele lor”.

În fine, el denunță „politica dublei măsuri care constă în a închide ochii față de crimele extremei drepte” și apreciază că acest lucru nu va aduce decât „mai multă ură, radicalizare și terorism”.

Pe 7 ianuarie 2015, frații Kouachi au ucis 12 persoane în atacul terorist asupra redacției publicației satirice Charlie Hebdo de la Paris, după care au reușit să fugă.

A doua zi, pe 8 ianuarie, Amedy Koulibaly a omorât o polițistă la Montrouge, lângă Paris, iar pe 9 ianuarie a executat patru bărbați evrei într-o operațiune de luare de ostatici de la un magazin tradițional evreiesc din capitala Franței.

Frații Kouachi au fost împușcați de poliție într-o tipografie unde se refugiaseră, iar Koulibaly a fost ucis în asaltul forțelor de securitate asupra magazinului.