Evenimentul Zilei > International > Se întâmplă din nou: Cea mai înaltă instanță islamică din lume condamnă republicarea caricaturilor lui Mahomed
Se întâmplă din nou: Cea mai înaltă instanță islamică din lume condamnă republicarea caricaturilor lui Mahomed

Se întâmplă din nou: Cea mai înaltă instanță islamică din lume condamnă republicarea caricaturilor lui Mahomed

Universitatea islamică Al-Azhar din Egipt și-a exprimat „respingerea totală și ferma condamnare” față de republicarea caricaturilor cu profetul Mahomed de către săptămânalul satiric parizian Charlie Hebdo.

Cu ocazia deschiderii procesului atentatelor din ianuarie 2015 de la Paris, revista satirică Charlie Hebdo a republicat pe prima pagină a numărului său de miercuri, 2 septembrie, caricaturile lui Mahomed care au transformat-o acum cinci ani în ținta atacurilor teroriste.

Dacă majoritatea francezilor au salutat acest gest, cercurile musulmane din Franța și din străinătate nu l-au privit cu ochi buni.

În Egipt, Universitatea Al-Azhar l-a calificat drept „act criminal” într-un comunicat.

Al-Azhar este cea mai importantă instituție de învățământ islamic sunnit, care depinde de statul egiptean și care cuprinde o universitate, o academie de studii islamice și o moschee.

„Observatorul Al-Azhar pentru lupta împotriva extremismului își manifestă respingerea totală și ferma condamnare față de republicarea de către jurnalul francez Charlie Hebdo a desenelor care aduc atingere profetului Mahomed – slăvit fie-i numele – în numărul său apărut miercuri”, arată instituția în comunicatul său.

Al-Azhar condamnă expeditiv „atacul criminal împotriva sediului” publicației dar acccentuează avertizând „contra insistenței de a comite crima republicării acestor desene dăunătoare care perpetuează discursul dușmănos și exacerbează sentimentul religios”.

Instituția islamică apreciază că reeditatea nu este decât o „provocare nejustificată la adresa sentimentelor a aproape un miliard de musulmani din toată lumea”.

Observatorul Al-Azhar face apel de asemenea la „responsabilii ziarului să respecte credințele celorlalți și simbolurile lor sacre” și „îndeamnă comunitatea internațională să ia o poziție fermă împotriva atentatului la simbolurile sacre ale musulmanilor și la semnele lor”.

În fine, el denunță „politica dublei măsuri care constă în a închide ochii față de crimele extremei drepte” și apreciază că acest lucru nu va aduce decât „mai multă ură, radicalizare și terorism”.

Pe 7 ianuarie 2015, frații Kouachi au ucis 12 persoane în atacul terorist asupra redacției publicației satirice Charlie Hebdo de la Paris, după care au reușit să fugă.

A doua zi, pe 8 ianuarie, Amedy Koulibaly a omorât o polițistă la Montrouge, lângă Paris, iar pe 9 ianuarie a executat patru bărbați evrei într-o operațiune de luare de ostatici de la un magazin tradițional evreiesc din capitala Franței.

Frații Kouachi au fost împușcați de poliție într-o tipografie unde se refugiaseră, iar Koulibaly a fost ucis în asaltul forțelor de securitate asupra magazinului.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: