Primul caz recunoscut oficial. A murit după ce a primit vaccinul Moderna

Primul caz recunoscut oficial. A murit după ce a primit vaccinul Moderna Sursa foto, EVZ

Primul deces legat de un vaccin coronavirus a fost confirmat după ce un bărbat de 65 de ani a decedat la 12 zile după a doua doză de ser Moderna, anunță medicii americani.

După ce a primit doza de vaccin anti-coronavirus, bărbatul a acuzat dureri la ambele picioare, dificultăți de respirație și a fost diagnosticat cu tromboză, sindrom de trombocitopenie (TTS) cu două zile înainte de moarte.

Pacientul a dezvoltat o tromboză

La trei zile de la internarea sa la Allegheny Health Network din Pittsburgh, Pennsylvania, bărbatul a dezvoltat tromboza sinusului venos cerebral (CVST), potrivit unui raport publicat pe site-ul Annals of Internal Medicine.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta este un tip rar de cheag de sânge care blochează canalele sinusale ale creierului, care pot duce la hemoragii.

Medicii au căutat să identifice alte cauze din spatele TTS-ului său, inclusiv COVID-19, alți viruși sau pretinderea trombocitopeniei trombotice, o tulburare rară care cauzează cheaguri de sânge în tot corpul.

Bărbatul avea afecțiuni cronice subiacente, inclusiv hipertensiune arterială și hiperlipidemie, care se prezintă atunci când nivelurile ridicate de particule de grăsime sunt în sânge.

În ciuda tratamentului „rapid și exhaustiv” care elimină toate celelalte opțiuni, o soluție nu a putut fi găsită, lăsând anchetatorii să creadă că cheagurile de sânge au fost cauzate de vaccin.

Afecțiuni au apărut și în urma altor tipuri de vaccin

Anterior, cercetările au arătat că afecțiunea „rară, dar care pune viața în pericol”, a apărut doar la persoanele care au primit vaccinuri Johnson & Johnson sau AstraZeneca. Ambele vaccinuri combină materialul genetic preluat din coronavirus și genele adenovirusului, producând un răspuns imun.

Constatările arată că efectele secundare pot apărea și atunci când cineva primește un vaccin care are ARN mesager (ARNm). Deoarece cheagurile de sânge apar după vaccinări, raportul susține că „nu ar trebui să descurajeze oamenii să primească jabul Covid-19”, scrie The Sun.

Raportul bombă este singurul până în prezent de TTS la un pacient din SUA care a primit fie vaccinul Pfizer-BioNTech, fie Moderna, dintr-o doză enormă de 306 milioane.

Autorii notează că vaccinurile COVID-19 care utilizează tehnologia ARNm s-au dovedit sigure și eficiente și au fost utilizate fără astfel de evenimente la milioane de oameni.

Ei concluzionează că un astfel de eveniment rar, chiar dacă este confirmat de rapoarte suplimentare, nu ar trebui să împiedice persoanele să beneficieze de beneficiile acestor vaccinuri.