Evenimentul Zilei > Actualitate > Teamă fără susținere reală în jurul AstraZeneca. 400.00 de români vaccinați, niciun caz de tromboză
Teamă fără susținere reală în jurul AstraZeneca. 400.00 de români vaccinați, niciun caz de tromboză

Teamă fără susținere reală în jurul AstraZeneca. 400.00 de români vaccinați, niciun caz de tromboză

Nu a fost semnalat niciun caz de tromboză, în țara noastră, după imunizarea cu serul de la AstraZeneca, pe care l-au primit 400.000 de oameni.

Psihoza care s-a creat în jurul serului AstraZeneca este exagerată, după cum a afirmat Valeriu Gheorghiță, omul care coordonează campania de vaccinare din România. Și în țara noastră au existat multe persoane, aproximativ 200.000 de oameni, care și-au anulat programările și nu s-au mai vaccinat cu acest ser. Însă, Valeriu Gheorghiță a anunțat că nu sunt motive reale de îngrijorare. Și asta pentru că nu a fost consemnat niciun caz de tromboză. La aproximativ 400.000 de români imunizați cu AstraZeneca.

Fără cazuri de tromboză în România, după imunizarea cu AstraZeneca

„Noi nu avem reacții, evenimente trombotice raportate. Nu avem în România cazuri de tromboză cauzată de vaccinul de la AstraZeneca. (…) Noi trebuie, de asemenea, să luăm în calcul nu doar datele din România, ci datele de la nivel european, care sunt mult mai reprezentative. Vorbim de peste 34 de milioane de persoane vaccinate în Marea Britanie și Europa și au fost raportate și analizate în detaliu circa 222 de cazuri de asemenea evenimente trombotice.” A spus Valeriu Gheorghiță, joi seara, laDigi 24.

„Cred că este important, de asemenea, să înțelegem că frecvența evenimentelor trombotice nu este, în general, mai crescută decât ce se regăsește în populația generală nevaccinată, dar, într-adevăr, strict pe aceste localizări particulare – tromboze de sinus venos cerebral, tromboze de circulație venoasă abdominală – există acest semnal că avem o frecvență ușor mai crescută față de ceea ce se regăsește în populația generală și oamenii, de fapt, trebuie să fie informați de acele semne de alarmă”, a mai afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare.

„Nu putem spune că femeile au un risc mai crescut comparativ cu bărbații”

Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre situația celor care au făcut prima doză cu AstraZeneca și acum ar trebui să se prezinte la rapel.

„Sunt foarte puține persoane, vorbim despre câteva zeci care au făcut deja cea de-a doua doză. În acest interval, între 4 și 8 săptămâni. Reamintesc faptul că demararea celei de-a doua doze se va efectua după data de 14 aprilie, când se împlinesc 8 săptămâni de la momentul administrării primelor doze în România.

Majoritatea, peste 60%, sunt femei, ceea ce corespunde cu ceea ce se întâmplă și la nivel european sau cel puțin acestea sunt datele preliminare. Tocmai de aceea nu putem spune că femeile au un risc mai crescut comparativ cu bărbații”.