Evenimentul Zilei > Actualitate > Vestea momentului. O companie israeliană vrea să mute producția de drone în România
Vestea momentului. O companie israeliană vrea să mute producția de drone în România

Vestea momentului. O companie israeliană vrea să mute producția de drone în România

Celebra companie israeliană de echipamente militare Elbit este pe cale să mute producţia de drone în România dacă MApN alege Hermes 450.

Compania Elbit, din Israel, are mai multe fabrici în România, iar multe din piesele acestei drone se fabrică chiar în Bacău. Compania israeliană vrea să mute întreaga producţie în ţară şi să implice şi alte companii precum IAR, Romaero sau Avioane Craiova dacă MApN ar alege un astfel de contract.

Elbit, care are patru fabrici cu 700 de angajați în România, a propus acest aparat fără pilot Armatei Române. Este una dintre cele trei oferte aflate în acest moment pe masa Ministerului Apărării, care vrea să demareze anul acesta achiziția de drone tactice pentru Armata Română. MApN pentru asta un buget de circa 277 de milioane de dolari.

Vestea momentului. O companie israeliană vrea să mute producția de drone în România

Israel și România sunt două state prietene foarte apropiate. Am luat o decizie strategică de a aproba transferul de tehnologie și know-how-ul din Israel în România. La anul sperăm că drona Hermes 450 să fie a dumneavoastră”, a spus Hagi Topolanski, vicepreședinte Elbit Systems.

Israelienii le-au prezentat oficialilor români aparatul lor la sfârșitul lunii februarie într-un eveniment la Măgurele, lângă București, scrie Bacău.net.

Compania israeliană Elbit Systems a semnat, de asemenea, un memorandum de înțelegere (MOU) cu companiile românești Avioane Craiova și Romaero pentru cooperarea în domeniul sistemelor aeriene fără pilot (UAS) pentru programele planificate ale Ministerului Apărării din România (MApN).

Memorandumul de înțelegere prevede că companiile românești sunt responsabile de asamblare, integrare, instruire, întreținere și reparații și gestionarea programelor.

Cu decenii de experiență operațională dovedită, sistemele Elbit sunt în serviciul mai multor forțe armate și de securitate din întreaga lume. Ele sunt principala flotă UAS a armatei israeliene.

„Avem o colaborare îndelungată cu România în diverse proiecte și domenii de peste 27 de ani. Suntem mândri că colaborăm cu Avioane Craiova și Romaero pentru a facilita transferul de tehnologii UAS în România și pentru a crea locuri de muncă. Obiectivul nostru este să putem oferi Armata română este o soluție UAS completă și avansată care se află în prezent la cel mai înalt nivel internațional ”, declara anul trecut  Elad Aharonson, vicepreședinte executiv și director general al diviziei ISTAR Elbit Systems.