Evenimentul Zilei > International > Rusia a pierdut un important satelit militar. Anunțul Ministerului Apărării
Rusia a pierdut un important satelit militar. Anunțul Ministerului Apărării

Rusia a pierdut un important satelit militar. Anunțul Ministerului Apărării

Un important satelit militar a fost pierdut de Rusia, informația fiind confirmată și de Ministerul rus al Apărării, care a precizat că evenimentul a fost planificat, pentru că satelitul se afla la sfârșitul perioadei de operare.

Satelitul militar rus Kosmos 2422 a părăsit orbita pământulu,  arzând în atmosferă pe 23 noiembrie, relatează agenția de știri TASS, care a preluat informația de la Comandamentul Aerospațial de Apărare al Americii de Nord (NORAD), potrivit Uawire.org.

Satelitul era o componentă a sistemul orbital rusesc de avertizare împotriva atacurilor cu rachete balistice. NORAD,informează că satelitul și-a părăsit orbita în noaptea de 23 noiembrie, aparatul fiind detectat ultima dată când avea o altitudine de 80 km, scrie defenseromania.ro. Kosmos 2422 a fost lansat în 2006 de pe Cosmodromul Plesetsk., fiind un satelit militar rus din seria de aparate spațiale Kosmos US-K Oko dezvoltată de Asociația Științifică și de Producție S. A. Lavochkin. Ministerului rus al Apărării spune că Rusia își dezvoltă un nou grup de sateliți care vor face parte din sistemul de avertizare împotriva atacurilor cu rachete, lucru care a devenit posibil după lansarea vehiculului spațial Tundra.

Odată cu formarea unui nou grup de sateliți, Rusia își dezafectează treptat vechii sateliți din seria Kosmos care au ajuns la sfârșitul perioadei de operare.NORAD a detectat pe 5 ianuarie, un alt caz similar, când satelitul Kosmos 2430 a părăsit orbită și a ars în atmosferă.