Cercetători israelieni şi ruşi au dat lovitura. Cine deţine rolul cheie în procesul nostru de îmbătrânire

Cercetători israelieni şi ruşi au dat lovitura. Cine deţine rolul cheie în procesul nostru de îmbătrânireSursa: Arhiva EVZ

Un nou studiu realizat de Universitatea Ben Gurion din Negev face pași rapizi în identificarea genelor care ar putea ajuta la îmbătrânirea sănătoasă.

Cercetători israelieni şi ruşi au dat lovitura. Ultimul studiu al doctorului Deborah Toiber, publicat în revista de cercetare Aging, a identificat anumite gene care sunt afectate în cazul îmbătrânirii patologice, dar nu şi în procesul natural de îmbătrânire, a anunţat duminică Universitatea Ben Gurion (BGU) din Israel.

În urma constatărilor, un test pentru depistarea modificărilor survenite la nivelul unui set de gene ar putea indica dacă persoanele analizate se îndreaptă spre un proces de îmbătrânire sănătoasă, a precizat BGU.

Rolul genei SIRT6 în procesul de îmbătrânire este cheia

Mai mult decât atât, cercetătorii au reuşit să determine care dintre gene reprezintă cei mai buni candidaţi pentru tratamentele direcţionate, daunele suferite de acestea putând fi astfel inversate.
În studiu, cercetătorii de la BGU şi Institutul de Ştiinţă şi Tehnologie Skolkovo din Moscova au analizat rolurile genei SIRT6 în procesul de îmbătrânire. Cercetările se concentrează pe proteina SIRT6, care ajută la repararea deteriorării ADN-ului. Studiile sale anterioare au identificat daunele ADN-ului neremediate ca fiind o cauză principală a îmbătrânirii, accentuată la pacienții cu boli neurodegenerative cum ar fi maladiile Parkinson şi Alzheimer, iar această genă joacă un rol important în repararea ADN-ului.
„Cercetările mele din ultimii ani s-au concentrat pe deblocarea secretelor SIRT6, despre care am descoperit că joacă o serie de roluri proeminente în îmbătrânire”, a spus Toiber, care este lector superior în cadrul Departamentului de Științe din Facultatea de Științe Naturale și Centrul pentru Neuroștiințe Zlotowski al BGU.

Se poate prezice dacă un creier se îndreaptă spre îmbătrânirea sănătoasă sau îmbătrânirea patologică

În ultimul ei studiu, Toiber și echipa ei au comparat șoareci cu deficit de SIRT6 cu șoareci obișnuiți de diferite vârste. Folosind descoperirile lor anterioare, au reușit să determine genele „care ar putea prezice dacă un creier se îndreaptă spre îmbătrânirea sănătoasă sau îmbătrânirea patologică”.

Mai mult, ei au identificat genele care sunt mai potrivite pentru intervenție: genele a căror deteriorare ar putea fi inversată folosind terapii specifice. Deci, în viitor, un test pentru modificări într-un set de gene ar putea să ne spună daca ne îndreptam spre îmbătrânire sănătoasa, a spus duminică univeristatrea BGU, scrie timesofisrael.