Evenimentul Zilei > Actualitate > Igor Dodon negociază cu Moscova în numele Republicii Moldova. Fără a deține o funcție publică
Igor Dodon negociază cu Moscova în numele Republicii Moldova. Fără a deține o funcție publică

Igor Dodon negociază cu Moscova în numele Republicii Moldova. Fără a deține o funcție publică

Igor Dodon, a realizat un material video la sediul ambasadei moldovene în Rusia în care a expus rezultatele vizitei sale la Moscova, unde se află în prezent. MAEIE s-a autosesizat în legătură cu materialul video publicat pe reţelele sociale şi a solicitat explicaţii de rigoare misiunii diplomatice de la Moscova.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE) s-a sesizat vineri după ce liderul Partidului Socialiştilor (PSRM), Igor Dodon, a realizat un material video la sediul ambasadei moldovene în Rusia în care a expus rezultatele vizitei sale la Moscova, unde se află în prezent, relatează Agerpres, citând presa moldovenească.

Autosesizare în legătură cu materialul video

„MAEIE s-a autosesizat în legătură cu materialul video publicat pe reţelele sociale şi a solicitat explicaţii de rigoare misiunii diplomatice de la Moscova. Este binecunoscut faptul că serviciul diplomatic este în afara polemicilor politice. Lucrăm în serviciul cetăţenilor Republicii Moldova”, a comunicat purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă.

Declaraţia lui Daniel Vodă a fost realizată după un comentariu al directorului executiv al Institutului pentru Politici şi Reforme din Chişinău, Iulian Groza, fost viceministru de externe.

„Probabil Ambasada Republicii Moldova în Federaţia Rusia are un contract (…) cu Partidul Socialiştilor din Republica Moldova sau cu Dodon Igor. Chiar dacă ar exista, întrebarea mea indiferent de situaţie este: de când misiunile diplomatice ale Republicii Moldova sunt folosite pe post de loc pentru activităţi de informare politică (să nu zic de propagandă politică de partid)? Din păcate este un nou act de sfidare a autorităţii statului şi de politizare a instituţiilor sale”, a scris Iulian Groza într-o postare pe Facebook.

Se cer acțiunile care se impun pentru a sancționa acțiunile responsabililor de la ambasadă

„Va fi cel puţin straniu dacă Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova nu va întreprinde acţiunile ce se impun pentru a sancţiona acţiunile responsabililor de la ambasadă în atragerea unei instituţii diplomatice în activităţi politice”, a afirmat fostul diplomat moldovean.

„MAEIE informează că nu a recepţionat o solicitare privind realizarea unui vlog de la sediul Ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă din partea lui Igor Dodon”, notează Biroul de presă al MAEIE, mai precizează sursa citată.

Fostul preşedinte prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a lăudat vineri cu „rezultatele” obţinute în cadrul vizitei sale din ultimele zile la Moscova. El a evocat şi alte subiecte.

Igor Dodon nu deține nicio funcție publică

Cel mai grav și surprinzător este faptul că Igor Dodon nu deţine nicio funcţie publică. El ar fi negociat la Moscova, ără a avea vreo calitate publică, în numele Republicii Moldova, procurarea a 500.000 de doze de vaccin Sputnik V şi a declarat că guvernul de la Chişinău ar trebui să retragă un miliard de dolari din rezerva Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) sub formă de „împrumut” pe fondul pandemiei.

„Un guvern în această situaţie excepţională poate să vină cu suport pentru agenţii economici şi populaţie. De ce să nu fie luată o decizie a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale… să se ia de la Banca Naţională a Moldovei un împrumut de 10, 15, 20 de miliarde de lei… Pentru asta e BNM, să ajute oamenii”, a declarat Dodon în video-ul de la Ambasada Republicii Moldova la Moscova.

Nu este prima oară când Dodon vizează rezervele Băncii Naționale a Moldovei. Sursele moldovenești arată că în luna decembrie 2019, Igor Dodon declarase că i-a propus guvernatorului BNM ca din rezervele Băncii Naţionale să fie retrasă o sumă în valoare de cel puţin un miliard de dolari pentru investiţii.

Atunci guvernatorul Băncii Naţionale Octavian Armaşu spunea că „Banca Naţională nu poate acorda asistenţă financiară statului pentru că este ilegal”.

Igor Dodon rămâne influent în Republica Moldova, susțin analiștii

Comportamentul liderului PSRM, Igor Dodon, după ce a pierdut fotoliul de preşedinte, aminteşte de situaţia de până în anul 2019. Atunci instituţiile statului erau gestionate din umbră de fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, consideră analişti politici intervievaţi vineri de Radio Chişinău.

Potrivit acestora,”recomandările” făcute de Dodon sunt executate „întocmai” de guvern şi alte instituţii. În plus, spun ei, liderul prorus poartă discuţii în Rusia în numele statului moldovean.

Igor Dodon continuă să controleze guvernul şi are o influenţă politică mare, iar acest lucru se întâmplă inclusiv pentru că preşedintele Maia Sandu nu a reuşit să împiedice acest lucru, consideră analistul politic Anatol Ţăranu.

Igor Dodon a fost acuzat în repetate rânduri că a încălcat prerogativele prevăzute de Constituţie şi a controlat de facto instituţiile statului în ultimul an de mandat, după debarcarea PD de la guvernare şi demiterea guvernului Maiei Sandu în noiembrie 2019.