Evenimentul Zilei > Actualitate > Stare de Urgență în Republica Moldova. Pandemia, scăpată de sub control
Stare de Urgență în Republica Moldova. Pandemia, scăpată de sub control

Stare de Urgență în Republica Moldova. Pandemia, scăpată de sub control

Parlamentul Republicii Moldova a votat instituirea stării de urgență pe o perioadă de două luni - din 1 aprilie până pe 30 mai.

Criza parlamentară și politică din Republica Moldova se adâncește și cunoaște o nouă fază. Parlamentul Republicii Moldova a votat instituirea stării de urgență , cauzată de evoluția negativă a crizei coronavirus. Au votat ”Pentru” 52 de deputați din cei 82 prezenți în plen.

Stare de urgență timp de două luni în Republica Moldova

Potrivit proiectului de hotărâre, starea de urgență este instituită pe o perioadă de două luni – din 1 aprilie până pe 30 mai 2021, relatează Publikamd .

Premierul în exercițiu al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, a argumentat necesitatea instituirii stării de urgență în țară prin faptul că un Guvern în demisie nu are pârghii depline pentru a iniția măsuri anti-COVID-19 mai dure privind gestionarea pandemiei.

În cadrul dezbaterilor din Parlament, Aureliu Ciocoi a spus că deocamdată nu va propune instituirea unui lockdown în statul de peste Prut.

Situație pandemică dezastruoasă în țara de peste Prut

Astfel, 1871 de cazuri noi de infectare cu coronavirus au fost confirmate în ultimele 24 de ore în Republica Moldova. Sursele indică că din numărul total de cazuri, 4 cazuri sunt de import.

Astfel, bilanţul îmbolnăvirilor cu COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la 230.241. Pe parcursul ultimelor 24 de ore au fost efectuate 6841 de teste.

Conform Ministerului Sănătăţii, din numărul total de cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore, 46 sunt lucrători medicali. Așadar este vorba despre 14 medici, 17  asistenți medicali şi 12 angajaţi ai personalului auxiliar, mai precizează sursa citată.

Momentan, 331 de pacienţi sunt în stare extrem de gravă, iar 71 sunt conectați la aparate de respirație asistată. De la începutul pandemiei, 207.852 de moldoveni au fost vindecaţi de COVID-19, iar 4960 de pacienți au pierdut lupta cu virusul.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat , în urmă cu câteva zile, referitor la criza parlamentară actuală, că alegerile anticipate sunt soluția care poate vindeca Republica Moldova. Starea de urgență adoptată din cauza evoluției pandemice ar putea avea efecte în plan politic, parlamentar și social pe termen scurt în Republica Moldova.