Dodon s-a angajat să susțină guvernul lui Năstase pentru a o executa pe Maia Sandu. O alianță cu Usatîi nu este exclusă

Dodon s-a angajat să susțină guvernul lui Năstase pentru a o executa pe Maia Sandu. O alianță cu Usatîi nu este exclusă

Administrarea unui stat precum Republica Moldova - un stat fără instituții de stat funcționale, un stat măcinat până în măduva oaselor de virusul corupției, un stat peste care domnește sărăcia lucie, o stare exploatată intens de tot soiul de indivizi cu interese - este extrem de grea. Publicistul și omul de știință basarabean Valeriu Dulgheru a comentat pentru EvZ câteva aspecte din viața social-politică și economică a Republicii Moldova.

Gruparea coruptă din Parlamentul statului nu vrea să renunțe sub nicio formă la a-i pune bețe în roate președintelui. Dodon chiar s-a angajat, potrivit publicistului, în contextul alegerilor anticipate ce vor fi desfășurate în Republica Moldova, să susțină guvernul lui Năstase spre a o executa pe Maia Sandu.

Valeriu Dulgheru, autor a peste 1.000 de lucrări științifice și a peste 900 de articole publicistice, membru corespondent al Academiei Româno-Americane de Științe și Arte și membru de onoare al Forumului Inventatorilor Români, a comentat pentru EvZ situația social-politică și economică a Republicii Moldova, aflată sub autoritatea președintelui în exercițiu Maia Sandu. La adresa liderului de stat au fost făcute diverse comentarii referitoare la faptul că “face gălăgie, dar nu acționează”. 

Guvernarea lui Dodon a distrus economic țara

Președintele Maia Sandu este acuzată de unele figuri politice din Republica Moldova că sabotează economic țara și că moldovenii riscă să rămână fără salarii, pensii și ajutoare sociale. În spatele acestor acuzații se află Dodon, susține Valeriu Dulgheru, care cu guvernul catastrofă Chicu a distrus afacerile mici și-a lăsat practic fără susținere sectorul agricol. Guvernarea lui Dodon a cauzat în buget o gaură financiară egală cu aproximativ o treime din PIB. 

Ne puteți urmări și pe Google News

“Tocmai președintele Maia Sandu, prin acțiunile ei, încearcă să resusciteze economia. La doar câteva zile după investire, în cadrul întâlnirii cu președintele României, Klaus Iohannis, la Chișinău, Maia Sandu a primit promisiunea de acordare a unui ajutor agricultorilor de 5000 t de motorină, care este ca o gură de aer acum în prag de lucrări agricole. 

În cazul votării guvernului Grosu, grație autorității în exterior a președintelui Maia Sandu, vor fi deblocate mai multe programe de asistență financiară a micului business, de dezvoltare a infrastructurii rurale și alte programe.

Cunosc diverse acuzații aduse președintelui Maia Sandu, în special din partea oponentului ei, perdantul I. Dodon, dar, din păcate, și din partea partenerilor de pe segmentul de centru-dreapta, care însă sunt gratuite, nu corespund adevărului. În doar două săptămâni după investire, doamna președinte Maia Sandu a reușit să deblocheze relațiile, în primul rând cu România, și cu Ucraina, întâlnindu-se cu președinții ambelor țări. A reușit să se întâlnească cu primele persoane din Uniunea Europeană, ceea ce n-a reușit președintei I. Dodon pe parcursul celor patru ani de președinție. 

De asemenea, prin autoritatea sa a reușit să aducă diverse loturi de vaccinuri, în primul rând din România, dar și prin Programul COVAX, lucru pe care nu l-a făcut guvernarea Dodon-Chicu pe parcursul întregului an pandemic 2020. Faptul că președintele Maia Sandu este un om al acțiunii vorbește și despre reacția bolnăvicioasă a Kremlinului la declarațiile președintelui privind retragerea trupelor de ocupație rusești de la Tiraspol. 

Declarații similare au făcut și alți președinți, oficiali de rang înalt de la Chișinău, dar Kremlinul a înțeles că doamna președinte Maia Sandu, prin implicarea majoră a partenerilor europeni, îl poate impune să scoată trupele, aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat publicistul Valeriu Dulgheru.

Peste 70% dintre moldoveni doresc reînnoirea clasei politice

Primele întâlniri ale președintelui Maia Sandu au fost cu liderul Procuraturii Generale, Alexandr Stoianoglo, și directorul Serviciilor de Informații, Alexandru Esaulenco, directori care au deservit, mai mult sau mai puțin, regimul Dodon-Plahotniuc, din plasa căruia Republica Moldova speră să scape. 

”Majoritatea structurilor de stat sunt conduse de oameni puși de regimul Dodon-Plahotniuc. Din păcate Declarația de stat capturat, votată în parlament în iunie 2019 de coaliția situativă PCRM-ACUM, a rămas doar declarație. În cele cinci luni cât a fost prim ministru, doamna Maia Sandu a încercat să schimbe câte ceva. Însă în momentul când a venit în Parlament cu amendamentul la Legea Procuraturii, guvernul ei a fost demis. 

„Sunteți atât de lași încât nu puteți să spuneți pe față că votați împotriva Guvernului pentru că vă este frică de justiție adevărată. V-ați speriat când Guvernul s-a angajat să identifice un procuror general, care să bage hoții la închisoare, în loc să execute comenzi politice. Ați uitat însă un lucru important – puterea acestui Guvern este în oameni. Acești oameni au dat jos o dictatură (regimul Plahotniuc – n.n.). Ei vor da jos pe oricine le încalcă voința”, a declarat atunci premierul Maia Sandu. 

Drept dovadă că poporul a crezut în dorința adevărată de luptă cu corupția sunt rezultatele alegerilor prezidențiale din 15.11.2020, unde a câștigat cu aproximativ 58% (într-un stat în care toate instituțiile de stat erau subordonate oponentului ei I. Dodon) cu obiectivul principal – lupta cu corupția.

Într-adevăr, cu acești oameni ai regimului Dodo-Plahotniuc va fi greu de dus lupta cu corupția, de aceea președintele, dar și majoritatea populației (peste 70%) insistă pe reînnoirea clasei politice, pe alegeri anticipate. 

Cu toate acestea după întâlnirile cu procurorul general, acesta pus în situația să demonstreze rezultate în lupta cu corupția, pe 22.03.2021 procurorul general a venit în Parlament cu cererea de ridicare a imunității parlamentare a doi deputați din grupul Șor, învinuiți în furtul Miliardului și concesionarea ilegală a Aeroportului”, a afirmat Valeriu Dulgheru. 

Nu este exclusă o alianță cu Usatîi

Criza politică din Moldova trebuie tranșată de popor la alegeri anticipate sau referendum - așa a reacționat președintele după ce CC i-a anulat decretul de desemnare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Mai multe voci din cadrul Republicii Moldova susțin că odată cu organizarea alegerilor anticipate, președintele Maia Sandu va ajunge la o alianță cu Usatîi. 

În acest sens, basarabeanul Valeriu Dulgheru a evidențiat că Maia Sandu “dorește să conlucreze cu o majoritate parlamentară proeuropeană în viitorul parlament și cu un guvern proeuropean. Prin urmare, i-a invitat în repetate rânduri pe potențialii aliați să se pregătească serios de alegeri, să acceadă în Parlament, unde să constituie această majoritate proeuropeană. Ideal ar fi crearea unui singur bloc pe segmentul de dreapta din puzderia de partiduțe unioniste care, în ultimele scrutine, nu reușesc separat să acceadă în parlament. Iar pe segmentul de centru-dreapta ideală ar fi fost varianta unui bloc electoral PAS-PPDA-PLDM, toate membre ale Partidului Popular European! 

Însă după atacurile nejustificate ale foștilor parteneri din Blocul ACUM (PPDA), această variantă este puțin probabilă, doar dacă la conducerea acestui partid nu se vor face remanieri. Dacă din cauza infantilismului liderilor partiduțelor de pe dreapta-centru dreapta aceste partide nu vor accede în Parlament, nu este exclusă o alianță între Partidul Nostru al lui R. Usatîi și PAS pentru a nu permite crearea majorității între PSRM-Șor și Partidul Nostru. Însă această variantă este proastă fiindcă R. Usatîi face parte din persoanele, care poate fi susținută de Kremlin, dar și trecutul în afaceri este nebulos”.

Șansele de a lupta împotriva corupției sunt infime

În situația politică actuală a Republicii Moldova, șansele de înlăturare a corupției sunt infime, deși cazul recent de ridicare a imunității parlamentare în cazul celor doi parlamentari învinuiți de corupție vorbește despre o oarecare schimbare a pozițiilor unor demnitari în noul context politic, susține basarabeanul Valeriu Dulgheru. Înlăturarea corupției în Republica Moldova este posibilă doar în cazul unor alegeri parlamentare anticipate și formarea unei alianțe proeuropene. 

“Ceea ce întărește încrederea că, în sfârșit, avem șanse reale de stârpire a acestui flagel pe nume corupția, este onestitatea, curățenia morală, simplitatea (locuiește în continuare într-un apartament de două odăi, a refuzat la reședința de stat de la Condrița, transformată de fostul președinte Dodon în proprie moșie) și sinceritatea, atât de rar întâlnite la politicieni, hotărârea neclintită a doamnei președinte de a lupta cu corupția întărite de lipsa oricăror impedimente (nu are ascuns în dulap nici un schelet!). Cu aceste calități a câștigat simpatia alegătorilor. 

Criticile referitoare la faptul că nu ar fi discutat și colaborat cu Parlamentul în exercițiu sunt învinuiri gratuite. Fostul președinte I. Dodon chiar din a doua zi de la investire i-a declarat război Maiei Sandu, punându-i în cârcă toate pisicile moarte. Instalându-se în fruntea partidului PSRM (cu ajutorul Kremlinului!), folosește unica posibilitate legală de a face presiuni asupra președintelui Maia Sandu - fracțiunea parlamentară majoritară a PSRM (37%). Tot el i-a convins pe colegii săi socialiști să facă alianță cu gruparea Șor pentru a vota (la finele lunii decembrie) controversatele legi, care una câte una sunt declarate anticonstituționale de către Curtea Constituțională, iar acum îi folosește pentru a sclipui o „majoritate parlamentară formalizată” pentru a-și promova propriul candidat la funcția de prim ministru.

Tocmai președintele Maia Sandu respectă Constituția, colaborând cu Parlamentul în identificarea unei candidaturi necompromise la funcția de prim-ministru (lucru confirmat recent și de Curtea Constituțională), atunci când în anul 2019, după doborârea guvernului Sandu, guvernul Chicu a fost instalat de președintele de atunci Dodon peste noapte, fără consultări cu fracțiunile parlamentare (cu excepția fracțiunii PDM, care ulterior a devenit aliatul PSRM la guvernare”, a subliniat publicistul basarabean.

Gruparea Dodon-Șor-Plahotniuc vrea să o execute pe Maia Sandu

Ex-președintele Dodon a divizat societatea în două tabere, promovând insistent interesele Rusiei prin susținerea regimului separatist de la Tiraspol (să ne amintim cum Dodon l-a numit pe separatistul de la Tiraspol președinte). Tensionarea la maxim o face Dodon prin votarea unor legi (cum ar fi Legea privind statutul autonomiei locale „GagauzYery” și statutul limbii ruse), care practic impun începutul unei federalizări. 

Prin acuzațiile aberante promovate de imperiul mediatic lui Dodon, care include vreo șase posturi de televiziune și o altă duzină de posturi rusești, care-l deservesc, se urmărește executarea președintelui Maia Sandu, potrivit omului de știință Valeriu Dulgheru. 

Gruparea Dodon-Șor-Plahotniuc încearcă prin toate mijloacele să anihileze acțiunile președintelui Maia Sandu. Ei simt că juvățul se strânge tot mai mult de grumazul lor, potrivit publicistului Valeriu Dulgheru. Este un instinct animalic de supraviețuire, din simplul motiv că președintele cere de la procurorul general rezultate concrete.

“Am putea să ne trezim într-o bună zi că dosarele „Bahamas” și „Kuliokul” de finanțare ilicită a PSRM, în care este vizat ex-președintele Dodon, să fie puse pe rol, iar Dodon să-și ocupe locul binemeritat de învinuit de fraude în proporții deosebit de mari alături de cei doi hoți interlopi”, a declarat Valeriu Dulgheru.

Dodon promite susținerea guvernului Năstase pentru a o înlătura pe Maia Sandu

Liderul PPDA, A. Năstase, tulbură apele cu promovarea ideii de „guvern minoritar cu A. Năstase în frunte”. Un guvern minoritar, însă, nu are nicio șansă să fie independent în acțiuni atunci când depinde de o majoritate Dodon-Șor-Plahotniuc, coruptă, în Parlament. Cu atât mai mult că se ajunsese la o înțelegere cu Dodon, care declarase că el „va susține guvernul Năstase” nu pentru a rezolva problemele, cu care se confruntă populația (criza pandemică și lipsa finanțării), ci pentru a lupta cu președintele Maia Sandu, potrivit relatărilor publicistului Valeriu Dulgheru. 

“Fostul partener A. Năstase, din ranchiună și infantilism, a ajuns prea departe în acest război fratricid, , chiar la trădarea alegătorii săi. Având un suport electoral extrem de redus (3% în alegerile prezidențiale și cam tot atât îi dădeau cele vreo 30 de sondaje anul trecut), dorințele erau mari. În alegerile prezidențiale din anul trecut A. Năstase îi cerea insistent Maiei Sandu să-și retragă candidatura (motivând o datorie mai veche, de parcă ar fi fost vorba de o jucărie!), fiindcă „doar el este capabil de al învinge pe Dodon”. Și „l-a învins” cu cele 3% de voturi acumulate. Dacă Maia Sandu îi dădea ascultare l-am fi avut astăzi pe kremlinezul Dodon în funcție de președinte în al doilea mandat. 

Și guvernul Grosu va fi unul minoritar (dacă va fi votat zilele acestea), dar el va conlucra bine cel puțin cu președintele Maia Sandu. Aceasta i-ar permite să activeze două-trei luni relativ fructuos în vederea deblocării finanțării externe, extrem de necesare pentru resuscitarea micului business, pus pe brânci de guvernul Dodon-Chicu, și a sectorului agricol, pus pe butuci de gestionarea proastă a crizei pandemice și de cumplita secetă din anul trecut.  De asemenea, cu susținerea președintelui va putea gestiona mai bine criza pandemică, în special prin obținerea vaccinurilor și vaccinarea masivă a populației. Partea proastă este că în această confruntare se erodează fundamentul potențialei majorități parlamentare proeuropene”, a mai spus publicistul basarabean.

”Unirea ne lipsește, nu doar în lupta împotriva corupției, dar și în realizarea visului de secole de ReUnire cu Țara”, este de parere Valeriu Dulgheru. “Reprezentând 82% din populație (conform ultimului recensământ din anul 2014), ne lăsăm în multe cazuri conduși de minoritari (rușii reprezintă doar 4,1%, fiind pe locul trei după ucraineni și găgăuzi) sau de mancurți vânduți lor. În ultimii ani, corupția electoratului a ajuns la cote înspăimântătoare. Cu 1 kg de hrișcă și o conservă au fost cumpărate zeci de mii de voturi de către hoțul fugar I. Șor, făcut primar de Orhei și parlamentar de Plahotniuc”, a conchis publicistul basarabean Valeriu Dulgheru.