Primul caz de variolă a maimuței în Toscana. Mai multe persoane au fost izolate în Lazio

Primul caz de variolă a maimuței în Toscana. Mai multe persoane au fost izolate în Lazio Sursa foto: arhiva EVZ

În Toscana a fost înregistrat primul caz de variolă a maimuței, descoperit la un tânăr de 32 de ani din Arezzo. Acesta s-a întors în urmă cu câteva zile dintr-o vacanță în Insulele Canare.

Bărbatul se află în prezent internat în secția de Boli Infecțioase a Spitalului "San Donato" din Arezzo, iar pozitivitatea sa a fost verificată de analizele efectuate la Institutul "Spallanzani" din Roma, după cum au anunțat conducerea generală a Autorității Sanitare Locale (ASL) Toscana Sud-Est și Institutul Național "Lazzaro Spallanzani" din Roma, într-un comunicat.

"Pacientul este bine, are leziuni cutanate fără simptome sistemice și prezintă o evoluție normală comună tuturor cazurilor pe care le întâlnim în restul Europei", a relatat șeful secției de boli infecțioase a Spitalului din Arezzo, Danilo Tacconi, în cadrul unei conferințe de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, cazurile de variolă a maimuței constatate până acum în Italia se ridică la patru.

Pacientul, care s-a întors în Italia pe 15 mai, "a prezentat rapid simptomele bolii", se arată în comunicat, în care ASL a explicat că tânărul de 32 de ani, în zilele cuprinse între 15 mai și 20 mai - ziua în care s-a adresat medicului de familie, care l-a îndrumat cu promptitudine către clinicile de boli infecțioase – nu ar fi avut contact cu familia, întrucât locuiește singur. Bărbatul a fost "preluat imediat de către medicii secţiei, întrucât prezenta leziuni cutanate sugestive pentru variola maimuței", continuă comunicatul.

"Pacientul a fost trimis la noi pentru leziuni suspecte care, odată vizualizate în clinica noastră, aminteau de cele văzute la alți pacienți, care s-au întors din călătorie și care au contractat boala", a explicat Tacconi. Astfel, a fost contactat Institutul "Spallanzani" din Roma, atât pentru un aviz asupra leziunilor, cât și pentru trimiterea probelor spre confirmarea de laborator.

Probele pacientului au fost trimise la laboratorul de virusologie "Spallanzani" sâmbătă, 21 mai, iar pozitivitatea tuturor probelor examinate a fost comunicată a doua zi. De asemenea, ASL Toscana Sud-Est avertizează că puținele contacte cu risc, pe care le-a avut în ultimele zile, sunt sub supraveghere și vor rămâne în carantină cel puțin 21 de zile.

"Pentru boală există în orice caz un vaccin, pe care guvernele îl au disponibil în stocuri bune și care protejează în proporție de 80%", a declarat Elena De Santis, șeful serviciului de sănătate publică al Autorității Sanitare Locale Toscana Sud-Est.

Între timp, consilierul pentru sănătate al Regiunii Lazio, Alessio D'Amato, a făcut cunoscut că "în Lazio sunt 15 persoane izolate; în timp ce cazurile rămân trei și sunt trei persoane internate la Institutul "Spallanzani" în condiții clinice bune".

Cei 15 izolați sunt contacte ale celor trei persoane infectate, care au fost depistate prin contact tracing. Utilizarea măștii este recomandată și persoanelor izolate. În caz de simptome, este dispusă imediat spitalizarea. După 21 de zile, se consideră că persoana în cauza nu mai este expusă riscului.

Cum se simt pacienții infectați cu variola maimuței

În ceea ce privește situația din Europa, majoritatea cazurilor actuale de variola maimuțelor "au prezentat simptome ușoare ale bolii și, pentru populația mai amplă, probabilitatea de răspândire este foarte scăzută", a raportat Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), care a publicat o evaluare inițială a riscului bolii.

"Cu toate acestea, probabilitatea de răspândire ulterioară a virusului prin contact strâns, de exemplu în timpul activităților sexuale între persoane cu mai mulți parteneri, este considerată a fi mare", se arată în evaluarea ECDC, care recomandă țărilor UE să se concentreze pe identificarea, gestionarea în timp util, urmărirea contacților și raportarea cazurilor noi.

"Țările ar trebui, de asemenea, să își actualizeze mecanismele de urmărire a contacților, capacitatea de diagnosticare a ortopoxvirusurilor și să revizuiască disponibilitatea vaccinurilor împotriva variolei, a antiviralelor și a echipamentelor de protecție personală pentru lucrătorii din domeniul sănătății", a spus ECDC.

După cum a relatat Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, în total au fost raportate 85 de cazuri de variolă a maimuței dobândite în opt state membre UE: Belgia, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Portugalia, Spania, Suedia.

Între timp, comisarul UE pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a anunțat: "Comitetul UE pentru securitatea sanitară va discuta marți despre variola maimuțelor". "Autoritățile noastre de răspuns și pregătire pentru situații de urgență, HERA, ECDC și EMA lucrează în strâns contact pentru a se asigura că informațiile privind situația epidemiologică și disponibilitatea vaccinurilor și tratamentelor sunt asigurate", a adăugat Kyriakides potrivit SKY TG 24. (RADOR)