Evenimentul Zilei > International > Primele reacţii la cald din presa internaţională
Primele reacţii la cald din presa internaţională

Primele reacţii la cald din presa internaţională

Presa internaţională a reacţionat imediat după aflarea primelor rezultate de la scrutinul prezidenţial din România.

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, un politician de centru, a câştigat cu uşurinţă scrutinul prezidenţial de duminică, aşa cum era de aşteptat, zdrobind pe adversara socialistă prin angajamentul de relansare a reformelor judiciare încetinită de succesivele guverne social-democrate (PSD)”, relatează agenţia de presă Reuters.

”Liberalul Klaus Iohannis a fost reales pe scară largă duminică (24 noiembrie) pentru un al doilea mandat prezidențial împotriva candidatei social-democrate, Viorica Dancilă, în cel de-al doilea tur  care a confirmat rădăcinile europene ale țării, potrivit celor două sondaje prezentate”, scrie Le Figaro.

„Președintele pro-occidental al României, Klaus Iohannis, pare să fi câștigat turul al doilea, așa cum era de așteptat, sondajele de ieșire arătându-l învingând cu ușurință pe Viorica Dancila, o candidată de stânga care a fost premier până acum o lună.”, notează Radio Europa Liberă.

„Klaus Iohannis, în vârstă de 60 de ani, o învinge ușor pe adversara social-democrată Viorica Dancila. Iohannis a fost favorit cu șanse mari de a o învinge pe fostul premier PSD, Viorica Dancila la alegerile  de duminică”, notează aljazeera.

„Klaus Iohannis a fost reales. Liderul conservator și pro-european ar fi câștigat cu 66,5% din voturi, în timp ce  fosta premieră social-democrata Viorica Dancila, s-ar fi oprit la 33,5%”, notează repubblica.

„Președintele român, Klaus Iohannis, a fost reales. Potrivit unui sondaj realizat de Ires, liderul conservator și pro-european ar fi câștigat 66,5% din voturi, în timp ce  fostul premier social-democrat (PSD), Viorica Dancila, ar fi obţinut 33,5%. , relatează rainews

„Iohannis, un etnic și vorbitor de limba germană și fost primar al Sibiului, a devenit președinte în 2014. El a ajutat la obținerea aprobării pentru organizarea unui referendum în luna mai pe tema justiției.  România, împreună cu Polonia și Ungaria, au fost puternic criticate de Bruxelles pentru slăbirea statului de drept. Cu toate acestea, Iohannis a fost creditat de aliații occidentali și de Uniunea Europeană încercând să protejeze statul de drept, în special prin încercări provocatoare de a limita independența judecătorilor”, notează Euronews.com