Evenimentul Zilei > Actualitate > Primarul Constanței despre închiderea bisericilor de Paște: „Sper ca situația să fie bună”
Primarul Constanței despre închiderea bisericilor de Paște: „Sper ca situația să fie bună”

Primarul Constanței despre închiderea bisericilor de Paște: „Sper ca situația să fie bună”

Primarul Constanței, Vergil Chițac speră ca situația pandemică să fie bună de Paște, astfel încât să nu se pună problema închiderii bisericilor în noaptea de Înviere.

Primarul Constanței despre închiderea bisericilor de Paște.

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, susține că prevederile legii pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului trebuie respectate. El a comentat declarațiile unor reprezentanți din cadrul Bisericii care vor să țină slujbe de Paște, chiar în condiții de scenariu roșu.

Vergil Chițac a avut o intervenție la Digi 24 în care a vorbit pe în legătură cu măsura de închidere pentru biserici.

„Încă nu știm ce se va întâmpla pe 2 mai ca să pot evalua situația de atunci. Sper ca situația să fie bună și să nu fim în al treilea val de pandemie. Eu nu mă pot pronunța decât în funcție de ceea ce prevede legea. Atât timp cât domniile lor își desfășoară slujbele cu respectarea acestor măsuri nu avem nimic de obiectat”, a declarat Vergil Chițac.

Primarul Constanței despre închiderea bisericilor de Paște

Primarul municipiului Constanța a precizat că el are mai puține pârghii pentru a-i determina pe reprezentanții Bisericii să respecte legea. În schimb, a precizat, există alte instituții ale statului care pot face acest lucru.

„Eu am puține pârghii, ca primar, să intervin. Sunt implicate alte instituții din subordinea Guvernului, Poliția, Jandarmeria. (…) Însă, nici eu ca primar și nimeni nu are interesul să ajungem în situația limită să închidem orașul. Va avea de suferit economia, domeniul HORECA, pentru că vine în curând sezonul turistic. De aceea va trebui să luăm toate măsurile ca să evităm o asemenea situație”, a mai declarat Vergil Chițac.

Arhiepiscopia Tomisului vrea să țină bisericile deschise

Arhiepiscopia Tomisului îi îndeamnă pe oameni să lupte pentru ca bisericile din Constanța să nu se mai închidă.

„Biserica nu-i a celor care sunt autorități vremelnice. Biserica aparține lui Dumnezeu și ne aparține și nouă celor ce ne rugăm”, a declarat IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

El a făcut aceste declarații în contextul în care a crescut numărul de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. În aceste condiții, Arhiepiscopia se opune introducerii unor măsuri de restricție care să afecteze Biserica.

„Iată și noi suntem amenințați în aceste zile căci, cine știe, poate trebuie să se închidă și bisericile. Nu se vor închide la noi, să luptăm împreună și să ne mărturisim credința. Biserica nu-i a celor care sunt autorități vremelnice, Biserica aparține lui Dumnezeu și ne aparține și nouă celor ce ne rugăm. Cei care nu pot și nu știu să se roage pot să spună orice, dar noi ne vom ține rânduiala”, a spus IPS Teodosie.