Evenimentul ZileiPoliticaPrimăria Capitalei și-a anunțat bugetul. Investiții de 2,2 miliarde lei și plata datoriilor istorice din mandatul Firea

Primăria Capitalei și-a anunțat bugetul. Investiții de 2,2 miliarde lei și plata datoriilor istorice din mandatul Firea

Primăria Capitalei și-a anunțat bugetul. Investiții de 2,2 miliarde lei și plata datoriilor istorice din mandatul Firea
Primăria Bucureștiului a anunțat că bugetul pe anul acesta este gândit prioritar pentru investiții (30% din total), dar și pentru finalizarea PUG. Bugetul va ține cont de sugestiile bucureștenilor.

PMB a inițiat procedura de consultare publică cu privire la Proiectul de buget al Municipiului Bucureşti pe anul 2021, anunță un comunicat dat publicității miercuri.

Priorități pe 2021: Reluarea lucrărilor de investiţii, realizarea PUG şi refacerea termoficării

Potrivit anunțului, Primăria Capitalei va investi în principal în modernizarea rețelei de termoficare a orașului, continuarea lucrărilor la obiective de infrastructură precum Pasajul Doamna Ghica şi Prelungirea Ghencea, refacerea Planului Urbanistic General, consolidarea clădirilor cu risc seismic etc.

De asemenea, se va introduce un buget participativ ca proiect-pilot, mai menționează instituția. Bucureștenii vor decide, în urma consultării publice, pentru ce domenii se vor aloca bani.

„În ciuda constrângerilor pe care le avem, am reușit să deblocăm investițiile și să planificăm câteva obiective importante pentru Capitală. Iată 10 lucruri de reținut din punctul de vedere al investițiilor: 1. Modernizăm, așa cum am promis, rețeaua de termoficare a orașului (circa 32 de kilometri, cu accent pe zonele critice). E esențial să facem pași reali în rezolvarea celei mai urgente probleme a Capitalei. 2. Reluăm lucrările la Pasajul Doamna Ghica, în colaborare cu Primăria Sectorului 2 (alocăm 39 de milioane lei). Adiacent, finalizăm lucrările la parcarea de tip park & ride de la Cora Pantelimon, tot în sectorul 2.

Va fi finalizat Registrul Spațiilor Verzi

3. Continuăm lucrările de infrastructură pentru Prelungirea Ghencea (alocăm 40 de milioane de lei și plătim în plus 7 milioane de lei datorii din urmă). 4. Consolidăm clădirile cu risc seismic (continuăm lucrările pe cele 12 șantiere deschise și deschidem alte câteva șantiere). 5. Refacem Planul Urbanistic General, pentru o dezvoltare corectă și echilibrată a orașului. 6. Demarăm proiectul pentru semaforizarea inteligentă în București. 7. Investim 25 de milioane de lei în reabilitarea fostei clădiri a Primăriei Sectorului 5, de pe Bulevardul Elisabeta. 8. Facem lucrări de reabilitare la două spitale din subordinea primăriei (Spitalul Cantacuzino și Spitalul Theodor Burghele). 9. Continuăm lucrările de reabilitare a Teatrului Ion Creangă. 10. Finalizăm Registrul Spațiilor Verzi, pentru a proteja sănătatea bucureștenilor”, a declarat edilul Capitalei Nicuşor Dan.

PMB va plăti datoriile istorice ale administrației Firea

Nicuşor Dan a mai explicat că, la nivel de concepție a bugetului, există 5 diferenţe față de bugetul conceput de fosta administrație: „1. Alocăm sume importante pentru investiții. 30% din buget (aproximativ 2,2 miliarde de lei) merge pentru cheltuieli de dezvoltare/investiții, în timp ce, conform execuției bugetare aferentă anului 2020, fosta administrație a avut doar 476 de milioane de lei drept cheltuieli de dezvoltare”.

Edilul a precizat că va elimina risipa și va reduce major bugetul pentru evenimente de la peste 200 de milioane de lei dați în 2019 până la doar câteva milioane de lei, pentru evenimentele de tradiție ale Capitalei. O altă direcție importantă este plata datoriilor. Vor fi alocate sume de circa 1 miliard de lei pentru plata vechilor datorii. A cincea direcție sunt fondurile europene care vor fi accesate de instituție.

Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere în perioada 7–21 aprilie 2021, la adresa: ServiciulElaboraresiExecutieBuget@pmb.ro. Proiectul bugetului Municipiului București pentru 2021 poate fi consultat la acest link: https://www.pmb.ro/buget/arhiva/get-anual-buget-list/2021/30 .

 


Accesează: